9.5 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023

Breviar

Investigatie pe piata produselor pentru dializa

Consiliul Concurentei a declansat ieri din oficiu o investigatie pe piata produselor si a serviciilor pentru dializa din Romania, pe fondul crizei cu care se confrunta sistemul sanitar. Prin intermediul subprogramului national “Preventie si control in patologia nefrologica si dializa” se asigura gratuit medicamentele si materialele sanitare specifice hemodializei si dializei peritoneale. In acest an, subprogramul are alocat un buget de 179,5 milioane RON, in vederea tratarii unui numar de 6.600 de bolnavi.

O treime dintre reprezentantii economici au fost schimbati

Birourile de expansiune economica pe care Romania le va deschide in diverse capitale vor costa anul viitor aproximativ 22,68 lei noi, a anuntat, ieri, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. “Birourile consilierilor economici se transforma in birourile de expansiune economica. Am incheiat protocol cu Ministerul Afacerilor Externe pentru separarea retelei de reprezentanti economici de cea a reprezentatilor diplomatici”, a mai spus Seres. Costurile pentru aceste birouri vor ajunge la aproximativ 27 de milioane de lei in 2007. Potrivit aprecierilor sale, deja o treime din reprezentantii economici ai Romaniei au fost schimbati, iar in urmatoarele zile va fi organizat concurs pentru alte posturi.

Un nou concurs de proiecte de film

In luna octombrie Centrul National al Cinematografiei va organiza un nou concurs de proiecte cinematografice, caruia ii va fi alocat un buget de 60 de miliarde de lei. Daca tinem cont si de “regula” contestatiilor, rezultatele definitive ale acestui concurs le vom afla in timpul Craciunului.
Rezultatele concursului din vara vor fi eventual completate dupa judecarea celor aproximativ 20 de contestatii de catre o comisie numita de Ministerul Culturii si Cultelor (fapta care nu s-a intamplat pana ieri la pranz). In cazul aprobarii unor contestatii, Ministerul Culturii va trebui sa si aprobe un buget suplimentar pentru realizarea acelor filme, cele 80 de miliarde de lei fiind absorbite de proiectele declarate castigatoare. Regulamentul concursului din octombrie este nou, redactat dupa prevederile Ordonantei guvernamentale nr. 39 privind cinematografia.

Doi euro pentru un litru de benzina?

Comisarul european responsabil pentru domeniul energetic, Andris Piebalgs, estimeaza ca preturile petrolului si ale benzinei vor continua sa creasca. Intr-un interviu acordat revistei germane “Focus”, Piebalds a declarat ca motivul iminentei cresteri de preturi pe piata petroliera este apropierea sezonului rece, iar in aceasta perioada rezervele petroliere ale fiecarei tari vor fi completate. “Nu exclud ca pretul benzinei sa ajunga la doi euro pe litru, pe termen lung”, a precizat oficialul european. La randul lor, ministrii de Finante din tarile membre ale Uniunii, au decis la intalnirea din Manchester sa nu reactioneze la ultimele cresteri de pret prin modificarea taxelor. In paralel, ei au solicitat Statelor Unite si Chinei sa ia masuri pentru economisirea energiei.

Cele mai citite

Explozie într-o locuință, din cauza acumulărilor de gaze, cu toate că nu era racordată la rețea și butelia era închisă

Un tânăr de 29 de ani şi două femei, cu vârste de 41, respectiv 64 de ani, au fost transportaţi la spital, cu arsuri...

Erdogan nu ia în seamă apelurile administraţiei americane să rupă legăturile cu Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă apelurile administraţiei americane care presează Ankara să rupă legăturile cu mişcarea palestiniană Hamas, transmite AFP, preluat...
00:01:24

VIDEO. “Spectacol” făcut de vulcanul Etna

Lava roșie și fierbinte a curs de pe muntele Etna din Italia și a luminat cerul în noaptea de vineri spre sâmbătă (1 decembrie)....
Ultima oră
Pe aceeași temă