0.9 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023

Breviar

Instruire in domeniul securitatii nucleare

Specialistii din Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) au fost instruiti, timp de doua zile, in domeniul securitatii nucleare, pentru a fi mereu la zi cu tot ce presupune perfectionarea intr-un domeniu atat de sensibil, cum este activitatea nucleara. Instruirea a avut loc printr-un curs organizat si finantat de catre Guvernul Marii Britanii. “Experienta acumulata in cadrul acestor cursuri asigura specialistilor CNCAN cresterea performantelor standardelor de calitate, permitand si altor institutii partenere (fie ele autoritati ale statului sau unitati aflate sub autorizare) sa ridice nivelul de competenta si exigenta”, a mentionat dl Vilmos Zsmbori, presedintele CNCAN. Programul de Asistenta pentru Romania, finantat de Guvernul Marii Britanii, va continua pe tot parcursul anului 2006 cu alte trei cursuri de pregatire in urmatoarele domenii: pregatirea in caz de urgenta nucleara, evaluari de securitate pentru depozite de deseuri radioactive, dezafectarea reactoarelor nucleare de cercetare.

“O locuinta adecvata pentru fiecare”

Centrul National pentru Asezari Umane (CNAU) va elabora o strategie a locuirii, conform obiectivului "o locuinta adecvata pentru fiecare”, a decis Guvernul. Presedintele Centrului este ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Ilar este faptul ca acestui Centru i-a fost solicitata imperativ strategia in cauza nu numai de catre Guvernul Tariceanu, ci si de alte doua guverne anterioare. CNAU a inceput sa functioneze imediat dupa Revolutie (in baza HG 515/1991 adoptata de Guvernul roman), dar nu a reusit sa elaboreze strategia locuirii nici pana in ziua de astazi.
Astfel, Centrul a avut misiunea principala de a prezenta Guvernului, in termen de 60 de zile de la infiintare (adica pana la finele lui septembrie 1991), propuneri privind principiile directoare ale strategiei nationale a locuirii.
In 2001, prin HG 711, emisa de Guvernul Nastase, CNAU i s-a trasat aceeasi sarcina: sa prezinte Executivului, in termen de 90 de zile, “propuneri privind principiile directoare ale strategiei nationale a locuirii, care vor avea ca scop "o locuinta convenabila pentru fiecare", obiectiv fundamental al strategiei mondiale a locuirii”. Acum, Centrul este solicitat din nou sa emita strategia pe care a amanat-o timp de 15 ani.

Cele mai citite

Cele trei condiții puse de Austria pentru a accepta România în Air Schengen

Austria a pus trei condiții pentru ca România să fie primită în Schengen, însă doar pentru transportul pe cale aeriană. Frontierele terestre constituie un...

Și ce dacă Hunter Biden a cheltuit șpaga românească pe dansatoare exotice?

În timp ce România era ostracizată de lupta anticorupție, iar rețelele Soros scoteau sute de mii de tefeliști în stradă, fiul lui Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă