Anghel Rugina inca mai crede intr-un miracol economic romanesc
Economistul Anghel Rugina inca mai crede intr-un miracol economic romanesc, insa numai in conditiile in care se va pune in aplicare un plan complex de reforma “bazat pe principiile libertatii, echitatii sociale si echilibrului stabil”.
“Un miracol economic in Romania este inca posibil”, a spus ieri Rugina, cu prilejul unei vizite pe care a facut-o la Banca Nationala a Romaniei, locul unde acum aproape 70 de ani si-a inceput cariera. Profesorul, stabilit in Statele Unite, si-a exprimat regretul ca planul sau de relansare economica intocmit in urma cu 15 ani nu a fost aplicat.
Totusi, el a precizat ca va trece la o revizuire si adaugire a acestuia, urmand ca versiunea finala sa le fie prezentata autoritatilor de la Bucuresti. Referitor la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, Anghel Rugina a tinut sa avertizeze asupra riscului ca acest lucru sa nu se faca in postura de “tara debitoare”.
Economistul a anuntat, tot ieri, ca isi va dona catre BNR si Academia Romana intreaga sa biblioteca din Boston, Massachusets, cuprinzand mii de volume de specialitate, dar si cursurile sustinute de el la universitati de prestigiu de peste Ocean.
Japan Credit Rating a imbunatatit calificativele acordate Romaniei
Japan Credit Rating (JCR) a majorat calificativele acordate Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung in valuta la “BBB minus” – risc scazut pentru investitii – cu perspectiva stabila si la “BBB” pentru datoriile pe termen in moneda nationala, se arata intr-un comunicat al agentiei.
Majorarea ratingurilor reflecta probabilitatea aderarii la Uniunea Europeana in 2007, dupa semnarea la 25 aprilie 2005 a tratatului de aderare, ceea ce reprezinta o garantie a continuarii reformelor impuse de gruparea europeana.
“Evolutia calificativelor este constransa de deficitul de cont curent, de Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, care reprezinta 31,7% din nivelul mediu ale celor 25 de state membre ale UE, precum si de necesitatea reformarii sistemului juridic si imbunatatirea concurentei”, au aratat reprezentatii JCR.
Investigatie pe piata medicamentelor contra cancerului
Consiliul Concurentei a declansat ieri o investigatie pe piata medicamentelor pentru tratarea afectiunilor oncologice. “Investigatia este declansata din oficiu ca urmare a semnalelor aparute in ultima vreme in mass-media, pe fondul crizei cu care se confrunta sistemul sanitar”, au anuntat oficialii institutiei.
Tratamentul specific bolnavilor cu patologie oncologica se distribuie gratuit prin intermediul subprogramului national "Preventie si control in oncologia patologica”, care in acest an are alocat un buget de 210 milioane RON, pentru tratarea unui numar de 60.000 de bolnavi.
Consiliul Concurentei ii invita pe toti cei interesati de aceasta ancheta sa-si spuna parerea pe forum, accesand site-ul www.competition.ro.