Microcredite pentru regiunea Sud-Est
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca in colaborare cu Centrul pentru Dezvoltare Economica a lansat componenta de microcreditare. Aceasta componenta face parte din proiectul privind dezvoltarea sectorului social, care este finantat in baza acordului de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD).
Proiectul va fi implementat in sapte regiuni de dezvoltare, prin birourile C.D.E., printre care si in orasul Constanta (Regiunea Sud-Est). Microcreditele sunt imprumuturi acordate la cererea solicitantilor, avand o valoare nominala de pana la 10.000 euro si au o dobanda de 9,5%. Ele sunt rambursabile si sunt acordate in lei, la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei. Perioada de rambursare este de pana la 36 de luni, din care maximum sase luni perioada de gratie.
Microcreditele sunt destinate procurarii de mijloace fixe, materii prime, materiale, energie, combustibil, precum si de alte servicii necesare realizarii proiectului in scopul dezvoltarii unei activitati comerciale pentru care a fost autorizat. Solicitantii microcreditelor pot fi persoane juridice, persoane autorizate sa desfasoare activitati independente si asociatii familiale constituite potrivit legii, precum si orice persoana fizica ce prezinta o propunere fundamentata pentru initierea si dezvoltarea unei afaceri.
Controale ITM
In urma prognozelor meteo, care au indicat temperaturi destul de ridicate, Inspectia Muncii a dispus intensificarea controalelor pentru verificarea modului in care agentii economici respecta prevederile O.U.G. 99/2000. Ordonanta prevede masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme, pentru protectia persoanelor incadrate in munca.
In aceasta perioada au fost verificate 45 de unitati, unde s-au aplicat patru sanctiuni contraventionale in valoare de 10.000 RON si s-a dispus in 15 cazuri asigurarea apei minerale adecvate salariatilor. Inspectorii ITM au mai verificat 26 de unitati, care au ca domeniu de activitate confectiile textile.
Au fost aplicate cinci sanctiuni contraventionale in valoare de 35.000 RON. Pentru neefectuarea controlului medical, instruirea necorespunzatoare a salariatilor, s-au dispus 32 de masuri de remediere a neconformitatilor constatate.
Cursuri pentru perfectionare
Angajatorii organizeaza periodic programe de formare profesionala pentru propriii angajati, derulate de furnizori de servicii de pregatire profesionala, autorizati in conditiile legii. Din bugetul asigurarilor pentru somaj se acorda o suma reprezentand 50% din cheltuielile cu serviciile de formare profesionala organizate pentru un numar de cel mult 20% din personalul angajat.
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Constanta organizeaza, in data de 12 august, o selectie de oferta pentru angajatorii care organizeaza astfel de programe de formare profesionala. Pentru a participa la selectie, cererea de solicitare a finantarii formulate de cei interesati, va fi insotita de documentele prevazute de lege. Data limita de depunere a documentatiei este maine, 11 august 2006.
Expozitie filatelica
Biblioteca Judeteana „I.N. Roman” Constanta a gazduit, ieri, deschiderea expozitiei filatelice dedicata Zilei Marinei. Evenimentul este organizat de Asociatia Filatelistilor „Tomis” in colaborare cu Liga Navala Romana, filiala Constanta. Sunt expuse timbre, ilustrate vechi, carti postale reprezentand imaginile celor mai vechi nave romanesti. Expun filatelisti precum Titu Niculescu, Francisc Husciuc. Valeriu Sima, Virgil Moroianu. Expozitia cuprinde mai bine de 300 de piese.
Continuare de studii liceale
Absolventii de scoli de arte si meserii isi pot completa studiile la liceu, inscriindu-se direct in clasa a XII-a, ruta progresiva, dupa promovarea examenului de competenta profesionala. Pentru anul scolar 2006-2007, MEC va aloca locuri pentru toti absolventii anului de completare, care solicita continuarea studiilor prin ciclul superior al liceului. De aceasta masura pot beneficia 95.000 de elevi din clasa a X-a de la scolile de arte si meserii.
Caravana pentru rromi
In luna iulie au avut loc deplasari in patru comunitati unde locuiesc persoane de etnie roma. Este vorba despre comunele 23 August, Cobadin, Corbu si Mihai Viteazu. La intalnirile organizate in cele patru comunitati au participat reprezentantii locali ai primariilor, reprezentantii locali ai romilor si societatilor care isi desfasoara activitatea pe raza comunelor precum si persoane in cautarea unui loc de munca. Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca au oferit localnicilor informatii despre locurile de munca vacante, oferta de cursuri de formare profesionala, subventiile acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj, prevederile Legii 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale.
Accident de munca
Specialistii Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta cerceteaza imprejurarile in care un barbat si-a pierdut mana in urma unui accident de munca. Din primele cercetari, a reiesit faptul ca Mircea Bongiu, angajat ca lacatus mecanic, si-a prins mana dreapta in tamburul de intoarcere al unei benzi transportoare de nisip. Colegii de munca ai acestuia i-au sarit imediat in ajutor si au reusit sa il desprinda la scurt timp din angrenajale utilajului. Totodata ei au anuntat si Dispeceratul de Urgenta, care a transportat victima la Spitalul Judetean Constanta unde a ramas internat in Clinica de Ortopedie. Din pacate, cadrele medicale nu au mai putut face nimic pentru a-i salva bratul. Cu toate ca a fost supus mai multor interventii chirurgicale ei fost nevoiti, pentru a-i salva viata, sa il amputeze. In momentul de fata, o comisie formata din inspectori de munca continua cercetarile pentru aflarea imprejurarilor in care s-a produs acest incident.
Hoti la „recoltat”
Masuri speciale luate de politistii constanteni la scurt timp dupa ce a inceput strangerea recoltelor. Oamenii legii din Mihail Kogalniceanu ii cerceteaza in stare de libertate pe Marius G., de 19 ani, si Ionel M., de 21 ani, ambii din satul Palazu Mic.
Tinerii au fost prinsi in timp ce transportau cantitatea de 450 kilograme de porumb stiuleti, sustrasi de pe sola cultivata apartinand lui Ghiulaver O., din satul Piatra. Alte doua persoane sunt cercetate de lucratorii Postului de Politie Poarta Alba dupa ce au intrat pe sola unui vecin. Dumitru B., de 26 ani, din Nisipari, si Vasile D., de 41 ani, din Poarta Alba, au fost prinsi in timp ce transportau cu un autoturism peste 250 de kilograme de ceapa furata.
Mai mult de atat, o data cu extinderea cercetarilor s-a stabilit ca Dumitru B., conducatorul autoturismului, nu poseda permis de conducere.
Cu caruta la furat
Triajul CFR, de la iesirea din Constanta, a intrat din nou in atentia hotilor de fier vechi. Ieri dimineata, in jurul orei 04.00, o echipa de interventie din cadrul subunitatii mobile, apartinand Inspectoratului Judetean de Jandarmi Constanta, a retinut in zona Triaj Palas Constanta mai multe persoane suspecte.
In urma verificarilor efectuate a reiesit ca cei sapte barbati au sustras din vagoanele stationate in triaj, deseuri feroase in greutate de aproape 1,5 tone pe care le-au incarcat intr-o caruta.
Cei in cauza, Vasile M., de 25 ani, Samet S., de 23 ani, Taifun S., de 20 ani, Adrian C., de 17 ani, Samir R., de 28 ani, Valentin B., de 41 ani, Lulu P., de 21 ani, au declarat ca doreau sa comercializeze deseurile feroase la un centru de colectare.
Au fost intocmite actele premergatoare care urmeaza a fi inaintate Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta.