Constantin Popescu, din nou Marele Premiu la Venetia
Filmul „Canton”, realizat de Constantin Popescu, este proaspatul castigator al Marelui Premiu la Festivalul International de Scurtmetraj „Circuito Off” de la Venetia, a carui a saptea editie s-a desfasurat intre 1 si 7 septembrie pe Isola di S. Servolo. Cineastul roman reuseste neobisnuita performanta de a lua pentru a doua oara acest premiu, dupa ce a triumfat la Venetia si in urma cu doi ani cu filmul „Apartamentul”. La editia din acest an au participat 42 de filme, din partea Romaniei facand parte din selectie si „Frica domnului G” de Adina Pintilie. De altfel, operatorul acestuia, Marius Iacob, a fost singurul roman prezent la festival si cel care a preluat si va aduce trofeul in Romania. „Circuito Off” , infiintat in anul 2000, este primul festival din Venetia consacrat in exclusivitate scurtmetrajului. In acest an, el s-a desfasurat concomitent cu Festivalul International de Film de la Venetia.
Romania ocupa locul 95 in topul libertatii economice
Romania se afla in anul 2004 pe locul 95 in lume in privinta libertatii economice, potrivit raportului Economic Freedom of the World (EFW) pe 2006, realizat de Fraser Institute. Tara noastra a urcat cu o pozitie fata de anul anterior, in timp ce in 1995 se afla pe locul 118. In schimb, in anul 1985 Romania era plasata pe pozitia 79, iar in 1990 pe locul 84. Pe primele doua pozitii se situeaza Hong Kong si Singapore. Dintre statele din estul Europei, cel mai bine situate sunt Estonia – locul 12 si Ungaria – locul 25, in timp ce Republica Ceha ocupa pozitia 45, iar Bulgaria 65. La realizarea topului au fost luati in calcul o serie de factori precum marimea guvernului (consumul guvernamental, transferuri si subventii, intreprinderi de stat si subventii, impozitele), structura legala si asigurarea drepturilor de proprietate, accesul la capital stabil, libertatea schimburilor cu strainii, barierele comerciale, reglementarea creditelor, piata muncii si mediul de afaceri. In privinta exporturilor de produse ale industriei prelucratoare pe cap de locuitor, Romania se afla pe locul 58, cu 284,20 dolari. La realizarea topului, din care fac parte 130 de state, Fraser Institute a colaborat cu o serie de institute locale, printre care si Romania Think Tank, institut independent de cercetari infiintat in 2003.
Mobilitatea demnitarilor in Romania
Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat ieri o aplicatie on-line (la adresa www.ipp.ro/mobilitateademnitarilor) cu ajutorul careia oricare contribuabil poate vedea si analiza aspecte legate de guvernarea Romaniei. Lipsa de viziune a conducatorilor, care au infiintat, desfiintat ministere, agentii sau structuri pentru a le reinfiinta imediat, lipsa acuta de profesionisti la nivelul partidelor sau promovarea unor apropiati ai cercurilor de interese de la o institutie la alta reprezinta doar cateva dintre problemele care se pot observa cu ajutorul aplicatiei IPP. Baza de date cuprinde deocamdata membrii guvernelor din perioada 28 decembrie 2000-31 august 2006 si va fi actualizata permanent.