Putine asigurari sociale de sanatate in Vrancea
Mai putin de un sfert din populatia Vrancei este platitoare de asigurari sociale de sanatate, potrivit datelor statistice oficiale. Numarul celor care isi achita lunar contributia la fondul de sanatate este de 72.551 de persoane, in aceasta suma fiind incadrati atat platitorii efectivi, cat si coasiguratii (persoanele aflate in intretinerea platitorilor, care pe aceeasi asigurare pot beneficia de servicii medicale gratuite). Asiguratii au dreptul la un pachet de servicii de baza, care cuprinde servicii medicale, servicii de ingrijire a sanatatii, medicamente, materiale sanitare si dispozitive medicale. De asemenea, ei au dreptul sa aleaga medicul de familie, medicul specialist din ambulatoriu, unitatea spitaliceasca ce le va acorda servicii medicale, precum si casa de sanatate la care se asigura. O parte dintre aceste servicii stipulate in lege ca fiind gratuite sunt insa platite de catre bolnav in momentul in care ajunge la usa cabinetului medical.
Pregatire pentru vizita patriarhului
Anuntata vizita a patriarhului Teoctist la Botosani, cu ocazia Hramului Manastirii Vorona si a canonizarii cuviosului Onufrie de la Sihastria Voronei, au pus pe jar autoritatile care impreuna cu reprezentantii Protopopiatului Botosani prin Liga Tinerilor Ortodocsi, filiala Botosani, au organizat o adevarata tabara de munca pentru a pregati cum se cuvine vizita inaltei fete bisericesti. Tabara aceasta a fost organizata inca de la inceputul lunii septembrie la Vorona, dar cu numai doua zile inainte de marele eveniment treburile se precipita la maximum. De mentionat ca vizita Patriarhului Teoctist este asteptata in cursul zilei de azi, 8 septembrie, cu ocazia Sfintei Marii, cand va avea loc si canonizarea Cuviosului Onufrie, fost staret al manastirii cu ani in urma. Evenimentul a fost inclus in seria de actiuni culturale dedicate Serbarilor Padurii care se organizeaza in fiecare an in aceasta perioada la Vorona.
Medicii de familie din Vrancea, acuzati ca lipsesc de la program
Controalele facute de catre factorii de decizie din sanatatea vranceana au scos la iveala o serie de deficiente “minore” la cabinetele medicilor de familie. In timp ce conducerile DSP si CAS declara ca aceste deficiente sunt minore, seful Serviciului de Ambulanta Vrancea spune ca aceste “mici scapari” sunt grave pentru institutia pe care o conduce. Doc-torul Nicolae Varasciuc sustine ca medicii de familie sunt cei care ar trebui sa solicite ambulanta si aceasta numai pentru a se evita solicitarile inutile. “La numarul de telefon 112 trebuie sa se raspunda clar la intrebari, sa nu se cheme ambulanta pentru orice, sa se dea puncte clare de reper pentru ca soferii de pe ambulanta sa stie unde sa ajunga si sa se precizeze simptomele de boala”, spune doctorul Varasciuc. De altfel, din cele 63 de masini ale SAJ 58 sunt functionale si doar 14 sunt in stare foarte buna de functionare.
Prejudiciu de peste 8 miliarde lei vechi
Doi barbati si o femeie din Galati sunt urmariti penal pentru crearea unui prejudiciu de 8,2 miliarde lei bugetului asigurarilor pentru somaj. Potrivit informatiilor furnizate de inspector principal Stefan Gohoreanu, ofiter de presa al IPJ Galati, politistii galateni au inceput urmarirea penala impotriva lui Valerian C., de 56 ani, si a lui Emil Adrian C., de 33 ani, administratori la o societate comerciala din localitate, si a Mihaelei Valeria C., de 31 ani, economist in cadrul aceleasi societati, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Acestia, prin intocmirea in fals a 110 contracte individuale de munca pentru persoane aflate in somaj, au beneficiat de un credit de 8,2 miliarde lei, cu dobanda subventionata, acordat din bugetul asigurarilor pentru somaj, producand un prejudiciu de 8,2 miliarde lei. Prejudiciul a fost recuperat in proportie de 60 la suta. Se continua cercetarile pentru aflarea tuturor imprejurarilor in care s-a produs frauda.
Politistii de frontiera galateni au primit 15 “pisici negre”
Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Galati a primit in dotare 15 motociclete de patrulare, pe patru roti, destinate actiunilor in teren accidentat. Potrivit informatiilor furnizate de subinspector Bogdan Carp, purtator de cuvant al IJPF Galati, cele 15 motociclete de patrulare sunt marca “Roush Arctic Cat” si sunt adevarate bijuterii pe roti. Autovehiculele au tractiune integrala si sunt destinate executarii misiunilor de supraveghere a frontierei. “Pisicile negre”, asa cum au fost supranumite de politisti, se descurca atat pe teren intins, cat si pe drumuri neamenajate, pe ploaie sau pe ninsoare si actioneaza la fel de bine atat pe timp de zi, cat si noaptea. Politistii de frontier spun ca motocicletele sunt extrem de utile in misiunile pe care le desfasoara si se conduc extrem de usor. Motocicletele de patrulare au o lungime de 2,38 metri, pot transporta maximum doua persoane si consuma intre 7 si 14 litri de benzina la suta de km. Valoarea unui astfel de vehicul ajunge la 14.000 euro. Autovehiculele sunt dotate cu girofar, sirena si pot atinge viteza de 118 km/h.