Bratari electronice in loc de arest preventiv
Guvernul a modificat ieri noul Cod de Procedura Penala, abia intrat in vigoare, la propunerea ministrului Justitiei, Monica Macovei. Aceasta nu mai doreste ca persoanele aflate la ancheta organelor judiciare sa se sustraga sau sa paraseasca tara, asa cum a procedat Omar Haysam. Gratie noului sistem electronic de supraveghere, care va fi achizitionat de catre Ministerul Administratiei si Internelor, mai multe categorii de persoane vor putea fi urmarite si localizate cu ajutorul bratarilor speciale pe care le vor purta. Potrivit ministrului Macovei, instalarea bratarilor va fi dispusa de catre judecatori, in cazul in care acestia constata ca exista riscul ca persoana in cauza sa dispara inaintea emiterii hotararii de condamnare. Vor purta bratari si indivizii pentru care se dispune masura arestului preventiv, astfel incat numarul acestora va scadea in penitenciare (supravegherea electronica va putea goli puscariile). Ministrul Macovei a declarat ca sistemul ar putea costa minimum 80.000-100.000 euro si ar putea fi folosit pentru circa 6000 de urmariti.
Furt de 4 miliarde la MJ
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a solicitat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa efectueze cercetari referitoare la posibile aspecte infractionale in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu de catre mai multi angajati ai Ministerului Justitiei. In urma finalizarii inventarierii patrimoniului MJ pentru anul 2005, Comisia Centrala de Inventariere a constatat lipsa mai multor bunuri din gestiune, in valoare de patru miliarde de lei. „Din Ministerul Justitiei lipsesc tablouri, mobila, canapele, covoare si calculatoare, motiv pentru care am sesizat Parchetul in acest caz”, a declarat ieri ministrul Macovei. Corpul de Inspectie a stabilit ca lipsa de bunuri sau mijloace fixe din patrimoniul MJ, din perioada 1996-2004, se datoreaza modului defectuos in care au fost aplicate actele normative care stabileau metodologia de gestionare a patrimoniului Ministerului Justitiei. Persoanele care ar fi trebuit sa aplice si sa verifice modul de punere in aplicare a acestor acte sunt, in principal, acelea ce au ocupat functia de director al directiei responsabile cu gestiunea patrimoniului.
Andrei Gheorghe din Oradea, arestat pentru mita
La propunerea procurorilor DNA Oradea, Tribunalul Bihor a decis ieri arestarea preventiva a numitului Andrei Gheorghe, director economic al S.C. Chimprestor S.A. Oradea pentru 29 de zile. Cu o zi inainte, inculpatul Gheorghe fusese retinut pentru 24 de ore de procurorii DNA pentru luarea unei mite de 100.000 de euro. In calitate de director economic, Gheorghe impreuna cu invinuitul Micovschi Ioan, director general la aceeasi societate, au pretins si primit suma de o suta de mii de euro (fiecare cate 50.000, echivalentul in lei) de la invinuitul Barbut Marcel, administrator al unei alte societati, pentru a inlesni incheierea unui contract de vanzare-cumparare prin care Chimprestor a vandut celeilalte societati suprafata de 1,1 hectare de teren intravilan cu cladiri. In acelasi dosar a inceput urmarirea penala impotriva invinuitului Micovschi Ioan, pentru luare de mita, si impotriva lui Barbut Marcel, pentru dare de mita.