2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023

Breviar

Abatoarele care nu indeplinesc conditiile UE vor fi inchise

DSVSA Vrancea a anuntat ca va inchide toate abatoarele din judet care nu indeplinesc conditiile impuse de normativele UE. Conform ultimei situatii din luna august, intocmite de Directia Sanitar-Veterinara, exista actualmente 19 unitati de procesare pentru carne, carne pasare, lapte si peste, cu 3 mai putin decat la inceputul anului in curs. Cu exceptia unui abator de carne de pasare, dupa parerea celor de la DSVSA, toti ceilalti procesatori se afla incadrati la categoria D, categorie care nu raspunde standardelor UE. Numai de la inceputul acestui an au fost inchise doua abatoare. Aceiasi specialisti sanitar-veterinari apreciaza ca 10 abatoare din categoria D ar putea fi inchise, unul ar putea fi incadrat intr-o categorie superioara, alte patru ar putea beneficia de finantare SAPARD, iar alte trei ar putea fi retehnologizate prin fonduri proprii.

Trei luni de respiro pentru tarifele la gaz si electricitate

Romanii vor avea o perioada de respiro de trei luni de zile, timp in care nu vor mai avea loc majorari ale tarifelor la gazele naturale si energia electrica, a asigurat ieri ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. Ba, mai mult, el a adaugat ca, in urma deprecierii monedei nationale, este posibila chiar o reasezare a tarifelor in sensul descrescator. Seres a precizat insa ca posibila ieftinire nu va fi substantiala, ci doar de unu pana la doua procente.
In schimb, dupa cum a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Stefan Cosmeanu, preturile la producator vor continua sa creasca. Ca urmare a negocierilor cu FMI, s-a stabilit ca anul acesta pretul mediu la producator va fi de 90 dolari/1.000 mc. Aceasta medie se va obtine prin impunerea in ultimele trei luni a unui pret de 110 dolari/1.000 mc, in conditiile in care, in primele trimestre, valoarea a fost de 70 de dolari, 95 si, respectiv, 105 dolari. In ceea ce priveste importurile, anul trecut pretul mediu a fost de 150 dolari/1.000 mc, iar estimarile pentru anul in curs indica o medie mult mai mare, de 224 dolari.

Firmele-infractoare vor raspunde penal

Societatile comerciale vor raspunde penal pentru infractiunile savarsite in realizarea obiectului lor de activitate sau in interesul lor personal – stipuleaza proiectul de lege privind modificarea Codului Penal, aprobat ieri de guvern. Firmele-infractoare vor fi amendate cu sume cuprinse intre 2.500 si 2.000.000 RON si li se vor putea aplica urmatoarele sanctiuni: dizolvarea; suspendarea activitatii sau a uneia dintre activitati pe o perioada de la un an la trei ani; interzicerea de a participa la achizitiile publice pe durate de 1-5 ani, interzicerea accesului la unele surse de finantare pentru 1-5 ani; afisarea hotararii de condamnare sau difuzarea ei in Monitorul Oficial sau prin presa; obligarea la publicitate negativa pe o durata de la 3 la 6 luni.
Dizolvarea si suspendarea activitatii nu pot fi aplicate partidelor politice, sindicatelor, cultelor, organizatiilor cetatenilor minoritatilor nationale, intreprinderilor din domeniul presei si al audiovizualului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă