Urmariti prin Interpol, fratii Nanaa transmit ordine prin telefon
Un fapt neobisnuit a facut sa apara o ipoteza naucitoare: Ammar Nanaa, patronul de la Terom Iasi, cautat pentru spalarea a 23 de milioane de euro prin bancile retelei Al Qaeda, ar putea fi chiar in Iasi. Luni seara, directorul Combinatului de Fire Sintetice, Mihai Orzan, s-a pomenit in birou cu telefonul lui Ammar Nanaa, care avea inclusiv cartela sirianului de pe care a sunat si dadea interviuri la televiziunile locale, desi pe numele lui exista un mandat de urmarire internationala. „Cum a ajuns telefonul din nou in fabrica habar n-am. Mi l-a dat directorul mecano-energetic”, a precizat Mihai Orzan. De la acest telefon, patronul sirian care a primit cadou Terom Iasi de la Adrian Nastase si Ion Solcanu coordona activitatea combinatului, sustinand ca nu se afla in Romania, ci in Anglia, cartela avand roaming. Sirianul transmitea ordine fostului director general Viorel Vaidner, pe care acesta le punea in practica.
Parchetul General a emis, in luna februarie, mandate de arestare internationale sub acuzatia de spalare de bani pentru organizatii teroriste pe numele cetatenilor sirieni Ammar si Hassan Nanaa. Cu numai cateva ore inainte de incarcerare, in drum spre Penitenciarul Rahova, arabii au disparut ca prin farmec. Mai mult, nimeni nu a verificat legaturile sirienilor cu Omar Hayssam. La Terom se vorbeste ca Omar a intervenit pe langa Adrian Nastase si Ion Solcanu pentru ca fratii Nanaa sa privatizeze cel mai mare combinat de fire sintetice din Romania. Din momentul disparitiei lui Ammar si Hassan Nanaa, sirienii au dat interviuri la televizor, sunau zilnic la combinat, iar autoritatile romane nu-i gaseau. Mai mult, la aproape o luna dupa ce fusesera dati in urmarire generala internationala, Hassan Nanaa a intrat in Ambasada Romaniei la Damasc, a autentificat acolo un act, s-a intretinut cu diplomatii romani, dupa care a plecat.
Conferinta AECD-UE
„Marea coruptie din sistemul universitar” este tema unei extraordinare conferinte de presa care are loc astazi la ora 11,00 la sediul Asociatiei „21 Decembrie”. Conferinta este organizata de reprezentanti ai Asociatiei Europene a Cadrelor Didactice. Vor fi dezbatute cazuri concrete de coruptie universitara si academica (mafia doctoratelor, plagiat si plagiatori, impostura, promovari didactice ilegale, examene trucate, note masluite, facultati-fantoma devenite „fabrici de licente si diplome” etc.). La conferinta vor participa si reprezentanti ai Miscarii Europene – Sectiunea Nationala Romana. Cazurile de coruptie denuntate de AECD-UE vor fi incluse in raportul organizatiei ce va fi prezentat in toamna la Bruxelles.
Marie Jeanne Ion, la Parchet
Jurnalista Marie Jeanne Ion a fost audiata ieri la Parchetul General in dosarul referitor la rapirea ei si a altor ziaristi romani si la detinerea lor in captivitate timp de 55 de zile. La ultima audiere (joia trecuta), jurnalista le-a relatat procurorilor ce s-a intamplat in cursul detentiei sale in Irak pana in ziua in care rapitorii i-au mutat pe cei trei ziaristi in alta locatie. Marie Jeanne Ion a scris 47 de pagini in care a oferit amanunte anchetatorilor despre locul si conditiile detentiei. Cei trei jurnalisti au avut, tot la Parchetul General, o intalnire si cu procurorii anchetatori din Irak, unde au dat detalii despre pregatirea plecarii in Irak si legaturile lor cu Omar Hayssam si ghidul Muhamad Munaf.