24.6 C
București
luni, 9 septembrie 2024

Breviar

Recoltarea florii-soarelui in Vrancea

Procesul de recoltare a florii-soarelui va incepe in maximum zece zile. Conform datelor furnizate de Directia Agricola Vrancea, productia de anul acesta din judetul Vrancea este mult mai buna fata de cea de anul trecut. Se pare ca floarea-soarelui va ajunge sa fie achizitionata de pe piata de specialitate la pretul de 7000 de lei pe kilogram. „Recoltatul la floarea-soarelui va incepe peste sapte, maximum zece zile. Anul acesta avem o productie buna si sper ca pretul sa se situeze la suma de 7000 de lei pe kilogram, plus TVA”, a precizat Costica Neata, director al Directiei Agricole Vrancea.

Sens giratoriu in Tabacari

In mai putin de o luna, Focsaniul va avea inca un sens giratoriu. Astfel, conform declaratiilor viceprimarului Neagu Nistoroiu, in jurul datei de 15 septembrie va fi finalizat sensul giratoriu in intersectia dintre strazile Tabacari, Stefan cel Mare, Republicii si Bulevardul Garii. Acesta are rolul, conform autoritatilor, de a fluidiza traficul si de a reduce numarul de accidente in aceasta intersectie. Lucrarile pentru acest proiect au costat autoritatile circa 3 miliarde de lei. Lucrarea face parte din programul de reabilitare a strazilor municipiului, stabilit de edilii focsaneni. Tot in acest program „se inscrie” si licitatia pentru contractarea lucrarilor de asfaltare a strazilor Ana Ipatescu, Mihai Eminescu, Simion Mehedinti si Predeal, numele firmei contractante putand fi aflat la sfarsitul acestei luni.

Vrancea are 20 de arii protejate

Conform datelor furnizate de Garda de Mediu Vrancea, in judet exista 20 de arii protejate, precum si Parcul Natural Putna, infiintat in baza HG 2151/2004 cu o suprafata de 38.204 ha. Ariile protejate au fost incredintate spre administrare Directiei Silvice Vrancea – 15, Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila „Focul Viu” – 1 si Asociatiei Obstilor Vrancene – 3, ramanand nealocate doua arii protejate. „Din verificarile efectuate de Garda de Mediu Vrancea rezulta ca administratorii gestioneaza ariile protejate conform legislatiei in vigoare, cu specificarea ca administratia Parcului Natural Putna nu este inca functionala, conform actului normativ de infiintare pentru desfasurarea activitatii”, se arata intr-un raport al Garzii de Mediu Vrancea prezentat in sedinta Colegiului Prefectural.

Banca Mondiala se implica in Vrancea

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, s-a intalnit cu o delegatie de la Banca Mondiala. Reprezentantii bancii au venit in Vrancea pentru a vedea o serie de obiective care vor intra in renovare in urma unor proiecte lansate de Consiliul Judetean Vrancea.
Conform spuselor lui Oprisan, este vorba de Biblioteca Judeteana, Primaria Odobesti, Adjud, Panciu, precum si spitalele din Panciu si Vidra. „Au fost intocmite studiile de prefezabilitate si de fezabilitate”, a spus Oprisan. Reprezentantii Bancii Mondiale au fost saptamana trecuta sa vada si cladirile. In perioada urmatoare, se da drumul si la bani, potrivit declaratiilor lui Oprisan.

La Vaslui se vand dispensarele

Consiliul Local Vaslui a aprobat vanzarea celor patru dispensare medicale din oras, pe baza de licitatie publica. Astfel, in urma unui protocol incheiat intre Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui si Consiliul Local Vaslui, au fost preluate dispensarele nr. 1/3, nr. 2/4, nr. 6 si cel din Zona Industriala, care fusesera concesionate in luna iunie 2004 cu o redeventa de 1 euro/mp/an.

Pensionarii focsaneni vor la camin

Cu toate ca imobilul viitorului Camin de batrani din Focsani este abia in faza turnarii fundatiei, 20 de pensionari din municipiul de pe Milcov au solicitat Primariei loc in acest stabiliment. Doar doua din cele opt corpuri de cladire au fost ridicate, insa lipsa pazei a condus la furtul bunurilor si degradarea cladirilor. Lucrarile la Caminul pentru batrani din Focsani au fost incepute in 1991, insa fondurile au fost alocate cu taraita. Anul acesta a fost alocat 1 miliard de lei vechi si bani pentru racorduri si alei. Ar mai fi nevoie de 120 de miliarde de lei vechi.

Profesor iesean prins cu fituici la examen

Un profesor din Iasi, care ar fi urmat sa pazeasca elevii sa nu copieze, a fost prins cu fituici la concursul organizat in vederea ocuparii posturilor libere din scolile iesene. Candidatul s-a inscris pentru un post de profesor de limba franceza, insa a fost eliminat din cauza ca avea asupra sa fituici din care se inspira. Chiar daca numarul inscrisilor la examen a fost de 383 de candidati, nu toti acestia au si apucat sa dea examenul de la Liceul Garabet Ibraileanu. Un numar de 12 candidati nu au reusit sa treaca de proba practica, iar 33 dintre inscrisi nu s-au mai prezentat la proba scrisa.

Un brailean a furat 100 miliarde de lei

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Galati au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a braileanului Stefan Ilie, administrator unic al SC Sieg Impex SRL Braila, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala si pentru savarsirea de fals in inscrisuri. Din cercetarile efectuate s-a stabilit ca in perioada 01.01.2002-01.06.2005 firma administrata de Stefan Ilie a efectuat activitati comerciale cu cereale, care ii ofereau posibilitatea legala de a recupera TVA. Pentru a majora valoarea TVA deductibila, Stefan Ilie a evidentiat in contabilitate operatiuni fictive, creand un prejudiciu bugetului consolidat al statului in suma de 101.315.950.000 ROL. Dosarul a fost trimis spre judecare Judecatoriei Braila.

Noua taxa pentru reparatii la blocurile din Botosani

Fostul primar Florin Egner propune un nou bir pentru botosaneni. Zece mii de lei de persoana. Atat cere actualul consilier pentru constituirea unui fond la care sa se apeleze pentru reparatiile la subsol sau care apar pe casa scarilor.
Propunerea lui Egner a fost motivata de faptul ca asociatiile nu se implica in aceste probleme si astfel ele se pot deteriora si mai mult in timp: „Propun sa instituim o taxa de un leu pentru constituirea intr-un fond pentru situatii de urgenta. De la fiecare locatar de pe o scara sa se stranga un leu care sa se constituie in acest fond pentru reparatii la blocuri, la subsoluri pentru ca asociatiile nu au rezolvat aceste probleme”, a declarat Florin Egner, consilier PSD.
Propunerea fostului primar a fost sustinuta de catre acesta in debutul sedintei de Consiliu Local din luna august, dar nu a fost primita cu entuziasm de ceilalti alesi.
Birul propus de consilierul social-democrat este suplimentar fondului de rulment actual, folosit pentru situatii de urgenta.

PSD-istii securisti nu mai sunt in carti

Membrii Partidului Social Democrat care au colaborat cu Securitatea sau care au avut angajamente semnate in acest sens sau au dat note informative nu vor mai fi sustinuti politic la viitoare alegeri. Social-democratii care se stiu cu trecutul patat de colaborarea cu politia politica isi pot lua gandul de la a mai candida la un post pentru functiile publice. Cel putin asa sustine vicepresedintele organizatiei judetene a PSD Gheorghe Marcu: „Toti cei care au avut dosar, au dat note informative sau care au colaborat cu Securitatea nu vor mai fi pe listele PSD. Cel care isi doreste sa fie persoana publica si sa ocupe o astfel de functie trebuie sa spuna dinainte daca a fost sau nu colaborator al securitatii”, a declarat Gheroghe Marcu.
El mai adauga ca desconspirarile care se fac acum sunt la adresa celor care doreau sa ajunga in functii de conducere si daca aveai astfel de aspiratii era imposibil sa nu fi avut legaturi cu vechea politie politica pe timpul regimului comunist, dupa cum spune acesta: „Cei care sunt desconspirati acum provin din partidele istorice, iar toti cei care doreau sa ajunga pe o scara ierarhica mai sus se angajau sa colaboreze cu securitatea”.

Primariile vasluiene au inselat statul

Conducerile primariilor vasluiene au inselat statul cu 10 miliarde de lei. O comisie alcatuita din juristi si inspectori financiari, numita prin ordinul prefectului judetului Vaslui, Ioan Zaharia, a finalizat, dupa o luna de zile de verificari, un control de amploare demarat in cele mai multe comune ale judetului Vaslui. Comisia a constatat ca unele unitati administrativ-teritoriale si-au subevaluat sau supraevaluat bugetele la capitolele venituri proprii.
In consecinta, in mod artificial, a fost majorata obligatia bugetului de stat in alocarea cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru a se putea acoperi cheltuielile bugetare ale fiecarei unitati administrative. Interesant este ca legea nu prevede sanctiuni pentru astfel de nereguli.

Cele mai citite

Doi frați au fost arestați preventiv pentru trafic de droguri. Au vândut substanțe interzise la concerte

Doi frați au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea pentru săvârșirea infracțiunilor...

Fetiță în vârstă de doar 20 de luni atacată de un vultur. Pasărea a fost împușcată

O fetiță de doar 20 de luni a fost victima unui atac neobișnuit în centrul Norvegiei, duminică. Un vultur auriu a atacat-o în timp...

Cultură de mentă olandeză în apropiere de Peștera Muierii înființată de un tânăr care a muncit zece ani în străinătate

În comuna Baia de Fier, din județul Gorj, se află una dintre puținele culturi de mentă olandeză din județ, înființată de Cristian Cojocaru, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă