Firmele din Delta, silite sa obtina doua autorizatii de mediu
Societatile comerciale din Delta Dunarii sunt nevoite sa obtina doua autorizatii de mediu pentru a-si putea desfasura activitatea, ceea ce presupune costuri suplimentare considerabile, arata un raport al Garzii de Mediu.
Aberanta situatie a fost generata de lupta pentru suprematie pe care o duc de mai multi ani doua institutii subordonate Ministerului Mediului: Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Tulcea, care se lupta pentru detinerea exclusivitatii in emiterea autorizatiilor de mediu.
Legea prevede ca pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii singura autoritate de mediu este ARBDD. Insa, aceasta prevedere nu face doi bani la APM Tulcea. Au fost descoperite aproape 300 de autorizatii duble, emise de APM Tulcea si de ARBDD. Patronii mai multor firme sustin ca, desi detineau autorizatie de mediu de la ARBDD, inspectorii APM le-au cerut sa depuna documentatie in vederea autorizarii si la agentia de mediu.
75.000 euro pentru echipajele de prim-ajutor comunitar
Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate (CPSS) va acorda autoritatilor publice locale, in cadrul programului romano-elvetian de Reabilitare a Sistemului Serviciilor de Asistenta Medicala de Urgenta din Romania, REMSSy 4, minim trei granturi, pentru infiintarea echipajelor de prim-ajutor calificat. Suma nerambursabila disponibila pentru granturi este de circa 75.000 euro, iar data limita de depunere a scrisorilor de intentie din partea autoritatilor publice interesate este 15 septembrie a.c.
Obiectivul acestui program este implicarea autoritatilor locale in asigurarea asistentei medicale de urgenta si cresterea calitatii serviciilor de asistenta medicala de urgenta, prin facilitarea accesului populatiei la aceste servicii si acordarea de prim-ajutor in cel mai scurt timp.
Candidatii declarati admisi vor participa la un seminar despre modalitatile de infiintare si operare a unui echipaj de prim-ajutor calificat. Ei vor trebui sa depuna oferta completa pana la 15 octombrie 2006.
MMGA a infiintat Rezervatia Marina 2 Mai
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a infiintat Rezervatia Marina 2 Mai. „Un pilon, un punct de plecare si un exemplu ideal ce se inscrie in principiul dezvoltarii durabile. Prin pozitia sa geografica, de extrema sudica, rezervatia este cea mai diversificata din punct de vedere al faunei si al florei marine”, a spus ministrul Mediului, Sulfina Barbu. Rezervatia este sectorul romanesc cel mai interesant. Pe langa zona strict protejata, exista si zona-tampon in care se pot desfasura activitati fara impact negativ asupra mediului. Rezervatia Marina 2 Mai-Vama Veche are ca scop conservarea biodiversitatii. Pe langa activitatile stiintifice, in aceasta zona vor mai fi permise actiuni turistice si educationale, mentioneaza reprezentantii MMGA.