15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024

Breviar

Vine Craciunul pe stil vechi in Vrancea

Circa 20 de familii din comuna vranceana Bolotesti se pregatesc pentru sarbatorirea Craciunului pe stil vechi. In Vrancea exista o comunitate restransa de credinciosi ai Bisericii Ortodoxe de rit vechi, in comuna Bolotesti, unde traiesc nu mai putin de 20 de familii care pastreaza credinta pe stil vechi. De asemenea, langa Bolotesti exista doua manastiri, cu hramul „Sf. Mironositele Femei” si „Sfintii Voievozi”, care apartin cultului ortodox de rit vechi, unde slujesc 35 de maicute. In Vrancea mai sunt credinciosi de rit vechi la Focsani, Racoasa, Adjud si Vintileasca. Crestinii ortodocsi de rit vechi respecta traditiile si obiceiurile celor de rit nou, cu deosebirea ca sarbatorile de iarna sunt decalate cu 13 zile. Decalajul a aparut in anul 1924, cand o parte din crestini au refuzat sa adopte Calendarul Gregorian. Anul Nou este sarbatorit de catre ortodocsii de rit vechi in noaptea de 13/14 ianuarie.

TBC la ghiseele Primariei Galati

Cei peste 80 de functionari care lucreaza la ghiseele Directiei de Taxe si Impozite a Primariei Galati sufera de TBC sau hepatita. Primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae, a declarat ca functionarii care lucreaza in mod direct cu publicul au contractat bolile respective de la clienti, marea majoritate fiind internati in spital sau sunt in concedii medicale. „Este grav ce se intampla, mai ales ca incepand din 6 ianuarie incepe actiunea de plata a taxelor si impozitelor datorate municipalitatii. Avem o acuta lipsa de personal, dar sper sa ne descurcam”, a spus Dumitru Nicolae. Sursa citata a precizat ca nu intrevede o solutie rapida de rezolvare a situatiei, singura sansa fiind extinderea automatizarii, care va fi totusi de durata.

Copiii suceveni, victimele rujeolei

Rujeola face noi victime la Suceava, astfel ca, in conformitate cu un raport intocmit de Directia de Sanatate Publica (DSP) Suceava, numarul cazurilor suspecte de rujeola in judet este in continua crestere. Mai exact, DSP Suceava are in evidente 6 cazuri de rujeola, confirmate in urma efectuarii de analize de laborator la Institutul National Cantacuzino, si alte 30 de cazuri in care exista suspiciuni de boala, deocamdata neconfirmate. Dupa cum a declarat directorul executiv al DSP Suceava, doctor Odette Nicolae, sunt cazuri izolate de boala inregistrate la Suceava, Gura Humorului si Falticeni. Avand in vedere acest aspect, ea a precizat ca nu se poate vorbi despre focare de rujeola in judetul Suceava, din fericire.

Copil de un an si jumatate, ars de petarde

La Unitatea de Primire a Urgentelor Suceava s-au inregistrat in noaptea de Anul Nou si pe 1 ianuarie 11 cazuri de traumatisme cauzate de exploziile de petarde, pacientii avand varste cuprinse intre 2 si 45 de ani. Accidentatii au fost internati la Sectia Oftalmologie. Cel mai tanar pacient accidentat de petarde are un an si cinci luni, acesta fiind transportat cu ambulanta la Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean Sf. Ioan cel Nou Suceava, prezentand multiple arsuri. Totodata, in noaptea de Anul Nou, la Serviciul de Ambulanta s-au inregistrat 21 de solicitari, patru dintre cazuri fiind mai grave, constand in intoxicatii etilice si multiple plagi cauzate de petarde. A. S.
Toate blocurile contorizate la Bacau

Toate scarile de bloc din municipiul Bacau, care sunt racordate la sistemul de termoficare al orasului, au fost contorizate. General Fluid Bucuresti, firma care a asigurat contorizarea blocurilor din Bacau, a dat in folosinta si ultimele gigacalorimetre. „Ultimele gigacalorimetre au fost puse in functiune zilele trecute. Fata de contractul initial, semnat cu CET, numarul gigacalorimetrelor montate a fost mai mic cu aproximativ 200, ceea ce a facut ca valoarea contractului sa fie diminuata cu 15 procente. Aceste aparate de inregistrare nu au fost montate din cauza ca subsolurile erau insalubre, iar instalatorii nu puteau intra sa lucreze”, spune Daniel Marin, presedintele firmei General Fluid din Bucuresti.

4.000 de indemnizatii pentru copii la Suceava

Aproximativ 4.000 de sucevence beneficiaza de indemnizatii pentru cresterea copilului cu varsta de pana la doi ani, acestea urmand sa primeasca, lunar, cate 8 milioane de lei vechi, incepand cu luna ianuarie. 3000 dintre femeile beneficiare au nascut anul trecut si si-au intocmit dosarele de primire a indemnizatiei, insa se estimeaza ca, in acest an, vor mai intra in plata inca aproape 1.000 de femei care vor naste in 2006. Viceprimarul Angela Zarojanu a precizat ca toate mamele care au nascut in 2006 trebuie sa depuna dosarul de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului la sediul Primariei Suceava, pana pe data de 15 a lunii respective, in conformitate cu noua legislatie.

Cele mai citite

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...

Cum ar putea arăta noua conducere a BNR. Votul urmează să aibă loc marți

Procesul de selecție pentru noua conducere a Băncii Naționale a României (BNR) devine din ce în ce mai contestat, în special în ceea ce...

Cod Roșu de ploi torențiale emis pentru județul Galați. Autoritățile din Pechea sunt pregătite de evacuarea localnicilor

O avertizare Cod Roșu de ploi torențiale valabilă pentru județul Galați a fost emis, duminică dimineață, de Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea Cod roșu, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă