12.5 C
Bucureศ™ti
miercuri, 16 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialBreban รฎi "turna" direct la PleลŸiลฃฤƒ pe Paul Goma, Monica Lovinescu ลŸi...

Breban รฎi „turna” direct la PleลŸiลฃฤƒ pe Paul Goma, Monica Lovinescu ลŸi Dumitru ลขepeneag

Scriitorul Nicolae Breban îi „turna” pe Paul Goma, Monica Lovinescu ลŸi Dumitru ลขepeneag direct generalului de Securitate Nicolae PleลŸiลฃฤƒ, reiese din documentele anexate la dosarul trimis de CNSAS la Curtea de Apel BucureลŸti, pentru constatarea calitฤƒลฃii de colaborator al Securitฤƒลฃii a scriitorului, potrivit Newsin.

Printre documente din dosarul de la CNSAS se aflฤƒ ลŸi transcrierile unor convorbiri pe care Nicolae Breban le-a avut cu generalul Nicolae PleลŸiลฃฤƒ. Într-una din aceste discuลฃii, Breban povesteลŸte despre ce a vorbit cu Paul Goma, primind în schimb aprecieri din partea lui PleลŸiลฃฤƒ care îi spune: „Ai fฤƒcut o treabฤƒ bunฤƒ!”.

„Notฤƒ T.O, transcriere a convorbirii titularului cu generalul PleลŸiลฃฤƒ, din 18.02.1977, redactatฤƒ ลŸi semnatฤƒ de lt.col. G.S. din cadrul Direcลฃiei 1:

Baltag, ora 14.09 CHEMAT:

Dl.Breban: Vฤƒ salut tov. general, a fost la mine Paul Goma, azi la prânz ลŸi am avut o discuลฃie (…)

Tov.PleลŸiลฃฤƒ: Spuneai cฤƒ te duci ieri.

Dl.B: Nu, mi s-a umflat piciorul (…)

Tov.P: Deci a venit el la matale(…)

Dl.B: A venit, eu i-am dat ieri un telefon ลŸi el mi-a spus cฤƒ nu pot sฤƒ merg la el cฤƒ se gฤƒsea un miliลฃian la poartฤƒ.

Tov.P: Aiurea!…NiลŸte insinuฤƒri, domnule…

Dl.B.: Da. ลži…mฤƒ rog, am dat eu un telefon, ลŸi eu tot nu puteam ieลŸi din casฤƒ ลŸi a zis cฤƒ vine el. A venit oarecum surescitat, nu ลŸtiu ce, i-am povestit întâlnirea mea cu tovarฤƒลŸul Burticฤƒ ลŸi cฤƒ s-a discutat problema lui literarฤƒ ลŸi l-am întrebat: „eลŸti de acord, dacฤƒ vrei sฤƒ publici o carte…crezi cฤƒ vei gฤƒsi o carte publicabilฤƒ, care…Uite, existฤƒ interesul faลฃฤƒ de problema dumitale, ลŸi nu ลŸtiu ce.. ลži a zis cฤƒ da, îl intereseazฤƒ foarte mult, cฤƒ aลŸteaptฤƒ o asemenea rezolvare…

Tov.P: Zฤƒu?

Dl.B: Eu i-am spus cฤƒ am vorbit cu tov. Burticฤƒ ลŸi cฤƒ am discutat cu dânsul problema de a scrie eu unele reportaje ลŸi cฤƒ vreau sฤƒ fac asta ลŸi cฤƒ am fost de acord, iar el a spus:”dar aลŸ vrea sฤƒ fac eu unele reportaje”.

Tov.P: Nu mai spune??

Dl.B: Da,era…ลŸi asta…ลŸi eu m-am bucurat…

Tov.P: Pฤƒi, asta-i bine! E pe calea bunฤƒ.

Dl.B: Da, ลŸi aลŸa cฤƒ…

Tov.P: Dar despre tâmpenia asta la care spuneai cฤƒ te-au invitat ลŸi pe dumneata sฤƒ semnezi…

Dl.B: Da, mi-a povestit de câteva cazuri, a spus cฤƒ au primit niลŸte oameni paลŸaport rapid ลŸi cฤƒ pleacฤƒ ลŸi..

Tov.P: ลži cฤƒ a realizat ceva!…Pentru ฤƒia!…

Dl.B: Daa…mฤƒ rog! Aspectul ฤƒsta m-a interesat mai puลฃin.

Tov.P: Deci, discuลฃia aลฃi axat-o pe treaba asta…

Dl.B: Da, pe problema lui ลŸi pe rezolvarea problemei lui.

Tov.P: Dar ai încercat sฤƒ-l temperezi.

Dl.B: Pฤƒi acum eu cred cฤƒ dacฤƒ am avut discuลฃia asta ลŸi dacฤƒ o sฤƒ mergem sฤƒptฤƒmâna viitoare la tovarฤƒลŸul secretar, eu cred cฤƒ…

(…)

Dl.B: A propos, sฤƒ nu uit. TovarฤƒลŸul Burticฤƒ a zis cฤƒ i-a dat ลขepeneag telefon, acum vreo douฤƒ zile, de la Paris ลŸi cฤƒ era cam trist, aลŸa, cam amฤƒrât..

Tov.P: Îhî. Dar de ce era amฤƒrât?

Dl.B: Nu ลŸtiu. El spune cฤƒ-i e dor de ลฃarฤƒ lui ลขepeneag ลŸi cฤƒ a fฤƒcut ลŸi o boalฤƒ la ficat pe chestia asta.

Tov.P: Nu-i de mirare. Cฤƒ într-adevฤƒr te apucฤƒ dorul de ลฃarฤƒ. El e plecat…de când e plecat?

Dl.B: Nu atât cฤƒ e plecat, cât problema cฤƒ chestia cu retragerea cetฤƒลฃeniei îl mฤƒnâncฤƒ pe el.

Tov.P: Da, sฤƒ vedem, cฤƒ poate cฤƒ Goma îl trage ลŸi pe ลขepeneag.

Dl.B. Da. Nu ลŸtiu, nu v-am spus cฤƒ tovarฤƒลŸul secretar mi-a spus cฤƒ ลŸi cu problema ลขepeneag s-ar putea gฤƒsi o rezolvare.

Tov.P: Ei, probabil cฤƒ s-a gândit la ceva. Mie nu mi-a spus. Probabil cฤƒ au ei niลŸte proiecte, pe la „propagandฤƒ”, pe acolo. E o treabฤƒ bunฤƒ, ai fฤƒcut o treabฤƒ bunฤƒ!.

Dl.B: Ei, servim cultura ลŸi ลฃara!

Tov.P: AลŸa este tฤƒvarฤƒลŸe Breban, era vorba sฤƒ-mi dai un nume.

Dl.B.: Da, da, exact. Îl am lângฤƒ mine. Aveลฃi o memorie excepลฃionalฤƒ. Se cheamฤƒ aลŸa: doamna Dora Maria Cฤƒlinescu, care a depus pe data de vineri-4 februarie, la sectorul 1, la miliลฃia asta din colลฃ cu Ipฤƒtescu, pentru America.

Tov.P: Da, da. Da, e de fapt mama lui Matei.

Dl.B: Da, scrieลฃi ลŸi numele: mama lui Matei Cฤƒlinescu, cฤƒ e anexatฤƒ ลŸi o invitaลฃie a lui Matei, care e profesor la Universitatea Indiana, Indiana.

Tov.P: Da, e-n regulฤƒ. O gฤƒsesc, dau telefon.

Dl.B: Pentru asta eu vฤƒ mulลฃumesc în special, tovarฤƒลŸe general.

Tov.P: N-aveลฃi de ce. Vฤƒ rฤƒspund ลŸi eu ca dumneavoastrฤƒ: servim ลฃara (amuzament). Cautฤƒ-l neapฤƒrat pe tovarฤƒลŸul Burticฤƒ, pentru cฤƒ aลฃi fฤƒcut o treabฤƒ bunฤƒ.

Dl.B: Sฤƒ sperฤƒm cฤƒ iese cu bine.

Tov.P: Domnule, într-adevฤƒr, e o chestie de surprizฤƒ dacฤƒ s-a angajat ลŸi la un reportaj.

Dl.B: Da, asta a fost ลŸi surpriza mea.

Tov.P: E perfect! E justificatฤƒ surpriza. Eh, e un om nestatornic, îl bate vântul.”

Dupฤƒ câteva zile, Breban se întâlneลŸte din nou cu PleลŸiลฃฤƒ.

„Notฤƒ T.O, transcriere a convorbirii titularului cu generalul PleลŸiลฃฤƒ din 22 februarie 1977

B: Alo, vฤƒ salut tovarฤƒลŸul general!

P: Tot respectul. Ce vฤƒ face piciorul?

B: Uitaลฃi, acum m-am întors de la partid. A durat mai bine de o orฤƒ jumฤƒtate întrevederea.

P: Aha, e bine.

B: ลži eu cred cฤƒ a decurs în condiลฃiile satisfฤƒcฤƒtoare, foarte bune. Adicฤƒ i s-a spus lui Paul Goma cฤƒ greลŸelile pe care le-a fฤƒcut, cฤƒ se învecineazฤƒ cu trฤƒdarea ลŸi aลŸa mai departe. ลži el a fost profund emoลฃionat. A avut unele obiecลฃii: a spus cฤƒ mai sunt trei oameni arestaลฃi, tovarฤƒลŸul secretar pe loc a pus mâna pe telefon, a vorbit cu tovarฤƒลŸul Stฤƒnescu ลŸi s-a dovedit cฤƒ nu-i adevฤƒrat.

P: Care dracu oameni a zis cฤƒ are?

B: ลžtefฤƒnescu ลŸi încฤƒ unu de la Oradea sau ceva. Da…nu, era o falsฤƒ informaลฃie…

P: Dacฤƒ ar fi fost vorba de arestaลฃi, în primul rând trebuia el arestat, cฤƒ-i instigator.

B: Da, da i s-a ลŸi spus, cฤƒ s-a plâns de anumite presiuni, i-a spus: „Nu, nu. Dacฤƒ era vorba sฤƒ fii arestat, ai fi fost arestat”. I s-a spus cฤƒ este spiritul conducerii de partid ลŸi a tovarฤƒลŸului Nicolae CeauลŸescu sฤƒ nu se ia mฤƒsuri administrative, cฤƒ ideea de conducere, ลŸtiลฃi?

(…) B: Aลฃi auzit, ieri? N-aลฃi auzit. Eugen Ionescu, la „Europa Liberฤƒ” a avut un interviu cu Monica Lovinescu, de 10 minute, sฤƒ-l cereลฃi cฤƒ este…

P: Interesant…

B: Interesant. În ce sens? Chiar ลŸi Paul Goma a spus cฤƒ bฤƒtrânul s-a scrântit.

P: S-a zฤƒpฤƒcit.

B: Da. ลži-a permis sฤƒ ia un ton, faลฃฤƒ de tovarฤƒลŸul CeauลŸescu, inadmisibil pentru…sฤƒ discuลฃi aลŸa cu un ลŸef de stat!

P: Da, e un tâmpit! Da, am sฤƒ-l cer, mulลฃumesc.

B: Da, ลŸi chiar vฤƒ spun, acum, confidenลฃial, chiar Goma, pe stradฤƒ, mergând la partid, mi-a spus: „dom-le, este inadmisibil cum a vorbit Ionescu”. Inadmisibil.

P: Ei, ar trebui influenลฃat sฤƒ ia atitudine.

B: Ei, n-o sฤƒ ia. N-o sฤƒ ia, bineînลฃeles. Mai ales cฤƒ pe el l-a fฤƒcut mare scriitor, ceea ce, iarฤƒลŸi, e fals. Goma nu-i un mare scriitor, dar, mฤƒ rog, aลŸa se umflฤƒ lucrurile, ลŸtiลฃi. Ei cer obiectivitate ลŸi uitฤƒ-te!

(…)

B: Sฤƒ vฤƒ spun ceva: acum venind acasฤƒ, mama aลŸtepta ลŸi zice:”Bine, bine cu Goma, dar cu cartea ta cum rฤƒmâne?” ลŸi zic: „uite, mi-a spus tovarฤƒลŸul Burticฤƒ cฤƒ s-a rezolvat cu cartea, cฤƒ a dat dispoziลฃie sฤƒ meargฤƒ la tipar” ลŸi mama mi-a spus acum în bucฤƒtฤƒrie „sฤƒ-i mulลฃumeลŸti ลŸi tovarฤƒลŸului PleลŸiลฃฤƒ pentru asta”.

P: Da, spune-i sฤƒrutฤƒri de mâini lui mama. „

CNSAS a înaintat Curลฃii de Apel BucureลŸti, pe 4 aprilie, o cerere prin care solicitฤƒ instanลฃei sฤƒ constate calitatea de colaborator al fostei Securitฤƒลฃi a scriitorului Nicolae Alexandru Breban, primul termen al procesului fiind stabilit pentru data de 12 septembrie.

În Nota de constatare ataลŸatฤƒ la dosarul trimis instanลฃei, se aratฤƒ cฤƒ iniลฃial scriiitorul a fost supravegheat Securitate pentru „manifestฤƒri ostile ลŸi relaลฃii suspecte cu cetฤƒลฃeni strฤƒini” ลŸi mai ales dupฤƒ ce, în 1972, în timpul cฤƒlฤƒtoriei în Franลฃa, la festivalul de film de la Cannes, a demisionat din funcลฃiile deลฃinute în ลฃarฤƒ ลŸi a dat „o serie de interviuri cu caracter calomnios la adresa partidului ลŸi statului”. S-a întors în ลฃarฤƒ în acelaลŸi an, fiind urmฤƒrit pentru „clarificarea poziลฃiei faลฃฤƒ de politica partidului”, se aratฤƒ în documentele de la dosar, în care se mai precizeazฤƒ cฤƒ a primit numele conspirativ „Baltag”, pe care l-a folosit în perioada 1972-1988.

Potrivit documentelor CNSAS, dosarul „Baltag” a fost închis în 1987, dupฤƒ cum aratฤƒ Raportul cu propunere de închidere a Dosarului „Baltag” din 9 mai 1987 semnat de lt. col. Achim Victor, Serviciul 5, Direcลฃia 1 anexat.

„Scriitorul Breban Nicolae Alexandru a fost luat în lucru prin dosar de urmฤƒrire informativฤƒ din ordinul conducerii ministerului, la data de 10 iulie 1972, pentru atitudiena adoptatฤƒ în anii 1971-1972, când, participând la Festivalul de Film de la Cannes a intenลฃionat sฤƒ nu mai revinฤƒ în ลฃarฤƒ. Pentru activitฤƒลฃile duลŸmฤƒnoase desfฤƒลŸurate, Nicolae Breban a fost avertizat în anii 1975, 1976, 1977. Paralel cu mฤƒsurile de temperare, s-a acลฃionat ลŸi pentru dezamorsarea oricฤƒror situaลฃii de naturฤƒ a-i stimula înclinaลฃiile contestatare. În cursul anului 1977 a fost luat în contact pentru a fi folosit la temperarea lui Paul Goma ลŸi determinarea acestuia de a renunลฃa la acลฃiunile preconizate. Ulterior, a fost menลฃinut în contact pentru influenลฃare ลฃi exploatare informativฤƒ. Începând din 1979, în baza unui paลŸaport cu vizฤƒ pe un an, prelungitฤƒ consecutiv, a stat majoritatea timpului la Paris, udne ลŸi-a publicat pânฤƒ în prezent trei dintre romanele apฤƒrute în ลฃarฤƒ. Concomitent, a publicat în România douฤƒ noi cฤƒrลฃi, pฤƒstrându-ลŸi apartamentul din BucureลŸti. DeลŸi, întreลฃine relaลฃii ลŸi este constant curtat de elemente ostile din emigraลฃie, Nicolae Breban nu s-a angrenat în acลฃiuni necorespunzฤƒtoare la adresa ลฃฤƒrii. Faptul cฤƒ locuieลŸte la Paris, unde îลŸi publicฤƒ unele din cฤƒrลฃile sale, fฤƒrฤƒ a avea un statut de disident, ori a face declaraลฃii defฤƒimฤƒtoare în presa reacลฃionarฤƒ, a „iritat” mai multe elemente ostile din emigraลฃie, între care Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Paul Goma, care îl discrediteazฤƒ, prezentându-l ca pe un „agent comunist trimis cu sarcini în strฤƒinฤƒtate”. Este legat de ลฃarฤƒ ลŸi mulลฃumit cu faptul cฤƒ editurile îi publicฤƒ în continuare cฤƒrลฃile, iar presa de specialitate face referiri la ele. Având în vedere cele raportate, propunem: închiderea dosarului de urmฤƒrire informativฤƒ prin influenลฃarea pozitivฤƒ a celui în cauzฤƒ ลŸi compromitere”, se aratฤƒ în raport.

În vârstฤƒ de 76 de ani, Nicolae Breban este unul dintre cei mai importanลฃi ลŸi prolifici prozatori români contemporani.

Potrivit biografiei publicate de editura Polirom, Breban a debutat în revista „Viaลฃa studenลฃeascฤƒ”, în 1957. Opt ani mai târziu, a publicat primul sฤƒu roman, „Francisca”, tradus în bulgarฤƒ ลŸi rusฤƒ ลŸi distins cu Premiul „Ion Creangฤƒ” al Academiei Romane.

În 1966, a urmat romanul „În absenลฃa stapânilor”, iar în 1968, „Animale bolnave”, care a întrunit toate aprecierile criticii – „romanul anului” ลŸi Premiul Uniunii Scriitorilor. A fost redactor-ลŸef al revistei România Literarฤƒ.

Breban a scris ลŸi scenariu de film, pentru „Rฤƒutaciosul adolescent” ลŸi „Printre colinele verzi”, acesta din urmฤƒ, la care se semnat ลŸi regia, inclus în selecลฃia oficialฤƒ a Festivalului de la Cannes. În 1973, i-a apฤƒrut romanul „Îngerul de gips”, iar în 1975, versiunea în limba suedeza a romanului „În absenลฃa stฤƒpânilor”. Le-au urmat „Bunavestire” (1977), „Don Juan” (1981), piesele de teatru „Culoarul cu ลŸoareci” ลŸi „Bฤƒtrîna doamnฤƒ ลŸi fluturele” (1981-1982, Paris), ediลฃia francezฤƒ a romanului „În absenลฃa stฤƒpânilor” (1983, Flammarion, Paris), „Drumul la zid” (1984), versiunea francezฤƒ a romanului „Bunavestire” (1985, Flammarion, Paris), „Pândฤƒ ลŸi seducลฃie” (1991), trilogia „Amfitrion” (Demonii mฤƒrunลฃi, Procuratorii, Alberta) (1994), „Ziua ลŸi noaptea” (1998), „Stricte amintiri literare” (2001) ลŸi „Voinลฃa de putere” (2001).

Cele mai citite

Antena 1, nouฤƒ amendฤƒ de la CNA pentru difuzarea spoturilor publicitare รฎn timpul curselor de Formula 1

Consiliul Naศ›ional al Audiovizualului (CNA) a sancศ›ionat posturile de televiziune Antena 1 ศ™i Antena 3 CNN cu amenzi รฎn valoare de 10.000 de lei...

ศšรขnศ›ari veniศ›i cu avionul rฤƒspรขndesc malarie pe toate continentele

Cazuri care ajung la noi รฎn ศ›arฤƒ provin ศ™i de la cei care se รฎntorc din Franศ›a sau Danemarca, nu doar din zona africanฤƒ Managerul...

BMW cere Europei sฤƒ revizuiascฤƒ planul de interzicere a motoarelor pe combustie pรขnฤƒ รฎn 2035

Europa ar trebui sฤƒ renunศ›e la planul de a interzice vรขnzarea de autoturisme noi cu motoare pe combustie din 2035, susศ›ine Oliver Zipse, directorul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ