13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBossi reapare si toarna gaz peste foc

Bossi reapare si toarna gaz peste foc

In conjunctura dificila dupa esecul summitului UE de saptamana trecuta, si-a facut aparitia si Umberto Bossi, turbulentul lider al Ligii Nord, partid italian populist si antieuropean. Duminica, mai multe zeci de mii de militanti ai acestui partid ce face parte din coalitia aflata la putere s-au reunit la Pontida, langa Bergamo, aclamand revenirea la tribuna a sefului lor, aflat departe de scena politica dupa un grav accident cardiac in martie 2002.
Cu voce slabita, obligat sa se intrerupa de trei ori, Bossi si-a consacrat esenta discursului inflamarii auditoriului, cerand independenta Padaniei, zona de nord a Italiei cu contururi imprecise: “Nimeni nu ne va opri, Padania libera, Padania pentru totdeauna”.
Pentru militantii Ligii, imbracati in verde si alb (culorile partidului lor) si inghesuiti sub un soare puternic, revenirea lui Bossi a reprezentat unicul scop al sarbatorii. Dar, pentru liderii Ligii Nord, mitingul a fost ocazia de relansare a atacurilor lor contra euro, cerand revenirea la lira, iar Bossi a subliniat: “Europa va fi falita. Am luptat pentru intreprinderile noastre, pentru a le apara impotriva concurentei asiatice”.
In replica, fostul presedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, declara – la RAI 3 – ca “numai Europa poate salva Italia”. “Italia este o tara moderna pentru ca s-a modernizat impreuna cu Europa. In afara Europei, am fi devorati, macinati de marile schimbari ale lumii de astazi. Numai Europa poate salva Italia.” Recunoscand ca Europa traverseaza o criza grava, el a apreciat ca “Liga este singurul partid italian antieuropean, care ar dori o Italie singura si care sa pronunta impotriva oricarui raport de cooperare cu celelalte tari”.

Dezamagire dupa “summitul zazaniei”

Dupa un zgomotos si inutil summit al UE, liderii celor 25 de state membre au recunoscut la Bruxelles, duminica tarziu, in noapte, esecul uneia dintre multele reuniuni majore din ultimii ani: faptul ca nu au putut ajunge la un acord pe parcursul a trei zile de discutii si atacuri reciproce. Acuzatiile dure lansate duminica, imediat dupa summit, au lasat sa se intrevada imaginea unei Uniuni in care dezacordurile par sa fi depasit nivelul politicii diplomatice, devenind vizibile resentimentele. Daca neintelegerile dintre Marea Britanie si Franta au devenit ceva obisnuit pentru toata lumea, fiind de-acum prezente in orice subiect, de aceasta data situatia s-a complicat. Spania, trecuta de partea axei franco-germane dupa venirea la putere a socialistilor, s-a trezit, cu buget si subventii agricole, in barca britanica, iar Italia, obisnuita si ea cu crize politice, se confrunta cu tot mai multe sugestii de a renunta la euro si chiar de a iesi din UE. La summitul ce s-a incheiat duminica la Bruxelles, lupta a fost dura si reactiile emotionale nu au lipsit. Ca atare, oficial, UE se afla in criza. La acest “summit al zazaniei” a existat si un moment apreciat drept cel mai jenant pentru UE – incercarea, pe ultima suta de metri, a celor 10 noi state membre de a salva acordul oferindu-se sa renunte la o parte din ajutoarele financiare europene pentru ca membrele mai vechi si mult mai prospere sa poata sa si le pastreze pe ale lor, scrie “The New York Times”. Asa cum declara in fata presei la incheierea summitului premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, presedinte in exercitiu al UE, “cand am auzit ca, una dupa alta, toate nou-venitele in UE, una mai saraca decat cealalta, sunt dispuse sa renunte la o parte din banii pe care ar trebui sa-i primeasca de la UE, mi-a fost rusine”.

O disputa distructiva

Premierul britanic a condus tabara celor ce doresc ca in UE sa existe cat mai putine bariere comerciale si pe piata muncii si care, in schimb, sa promoveze o orientare mai liberala, pentru a putea concura mai eficient cu gigantii economici precum India si China. De cealalta parte, presedintele francez, Jacques Chirac, si cativa aliati si-au aratat scepticismul fata de ceea ce ei numesc “modelul anglo-saxon”, pledand insa pentru mult mai protectivul “model social”, care ofera cetatenilor un scut de siguranta sociala. Nereusita summitului a iscat o serie de reactii amare din partea liderilor UE, cancelarul german Gerhard Schroder apreciind, de exemplu, ca “este una dintre cele mai grave crize prin care a trecut Europa vreodata… Nu s-a putut ajunge la un acord din cauza atitudinii complet incapatanate a Marii Britanii si Olandei”. Iar premierul luxemburghez, care nu a reusit sa impuna un compromis, aprecia ca “propria sa credinta in Europa a fost lovita”. Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, dezamagit si intristat, declara ca “s-a demonstrat ca nu exista o Uniune politica”. Potrivit “Financial Times”, premierul britanic Tony Blair va incerca acum sa foloseasca presedintia britanica – ce incepe la 1 iulie – pentru a realiza o intelegere asupra bugetului. Dar viziunea britanica “nu este impartasita de majoritatea statelor UE si premierul Blair va trebui sa tina seama, asumandu-si presedintia la 1 iulie”, declara ministrul francez pentru afaceri europene, Catherine Colonna. La randul sau, comisarul european Danuta Hubner (Polonia) a cerut un summit exceptional al celor 25 “cat mai rapid posibil”, pentru asigurarea varsarii ajutoarelor financiare noilor state membre. In acelasi timp, ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy, declara ca Marea Britanie “a decis sa nu plateasca pentru extinderea Europei”, estimand ca “egoismele nationale” au revenit in UE.
Disputa franco-britanica pe tema bugetului european ar putea sa afecteze summitul UE-SUA pe teme de politica externa si comert. Incepand cu 20 iunie, o delegatie a UE se afla la Washington pentru acest summit, si Juncker sublinia cu sarcasm, dupa summitul de la Bruxelles, ca “maine le voi explica in detaliu Statelor Unite puterea si vigoarea Europei”…

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă