Putina lume stie ca borul este un microelement esential pentru buna functionare a organismului uman, avand un rol important si asupra dezvoltarii plantelor.
"Principalul mod de actiune a borului in organism nu este cunoscut suficient, dar se pare ca intervine in fiziologia celulelor", a prezentat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi in revista "Planta Romanica". Rolul borului intervine in reglarea hormonilor steroizi si a metabolismului vitaminei D. Conform prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, carenta borului se rasfrange asupra sanatatii prostatei, putand fi un risc pentru aparitia cancerului de prostata si chiar de san. "Studii de mare actualitate efectuate in SUA au aratat ca un supliment pe baza de bor reduce eliminarea magneziului, calciului si fosforului prin urina la femeile in postmenopauza", a subliniat prof. dr. Mencinicopschi. Aceste cercetari au adus progrese semnificative in prevenirea unor boli grave, mai ales la femei. Astfel, borul micsoreaza fenomenul de demineralizare a oaselor si, implicit, reduce aparitia fracturilor. Alaturi de alti antioxidanti, cum ar fi vitaminele A, C, E, intervine in anihilarea radicalilor liberi, ceea ce duce la intarirea sistemului imunitar. Conform unor studii, lipsa de bor in alimentatia cobailor reduce durata lor de viata cu 60%. "Aportul de bor prin suplimente alimentare este benefic, eficienta acestora depinzand de stabilitatea si biodisponibilitatea compusilor cu bor", a mai precizat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Cea mai bogata sursa de bor pentru populatie se gaseste in hrana. Anumite fructe (strugurii, merele, nucile si alunele), dar si legume (cum ar fi varza, soia, morcovii, fasolea si cartofii) sunt surse bogate de bor. In schimb, produsele lactate, pestele, carnea sunt alimente sarace in acest microelement esential. De asemenea, borul este un element esential pentru plante, influentand cresterea si dezvoltarea acestora. Actiunea farmacoterapeutica asupra animalelor este deosebita, de aceea borul poate fi adaugat in ratia lor alimentara.