31.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialBorisov: Bulgaria va semna în această săptămână acordul privind South Stream

Borisov: Bulgaria va semna în această săptămână acordul privind South Stream

 

Bulgaria va continua proiectul South Stream şi va semna în această săptămână un acord privind calendarul construcţiei gazoductului, a declarat, marţi, premierul bulgar Boiko Borisov, la finalul unei întrevederi cu vicepremierul rus Viktor Zubkov, transmite Reuters preluat de Mediafax.

Cele două state au convenit şi asupra controlului comun al segmentului de gazoduct care va traversa teritoriul bulgar, a adăugat Borisov, după discuţiile cu oficialul rus, desfăşurate la Sofia.

Guvernul bulgar a analizat în ultimul an proiectele derulate în colaborare cu Rusia, pentru a verifica dacă servesc interesul naţional şi agenda Uniunii Europene.

„În acest moment nu există probleme nerezolvate referitoare la South Stream între Rusia şi Bulgaria. Vom semna acordul privind calendarul proiectului şi vom lansa studiul de fezabilitate. Proiectul va fi foarte benefic”, a spus Borisov.

În privinţa construcţiei centralei nucleare de la Belene în parteneriat cu o companie rusă de stat, Bulgaria va aştepta până în septembrie pentru a lua o decizie. Guvernul speră ca până la momentul respectiv să aibă o imagine mai clară referitoare la costurile centralei nucleare de 2.000 de MW.

Executivul bulgar a blocat construcţia Belene, după ce precedentul guvern a încheiat un contract în valoare de patru miliarde de euro în acest scop cu Atomstroiexport.

Borisov a declarat, în mod repetat, că Bulgaria este gata să renunţe la un al treilea proiect rusesc, oleoductul Burgas-Alexandroupolis.

Zubkov a afirmat, marţi, că Rusia este pregătită să renunţe la construcţia oleoductului dacă un studiu de mediu internaţional, deja comandat, va evidenţia că proiectul ar pune în pericol natura. Oficialul a adăugat, însă, că nu se aşteaptă la astfeld e piedici.

Rusia dezvoltă proiectul concurent South Stream, una dintre soluţiile Gazprom pentru ocolirea Ucrainei ca principală ţară de tranzit a gazului rusesc exportat în Europa, după ce livrările au fost perturbate în mai multe rânduri în ultimii ani de disputele dintre Kiev şi Moscova privind tarifele de tranzit şi datoriile părţii ucrainene către grupul rus. Gazoductul va aduce gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către statele est-europene membre ale UE şi apoi spre nordul Italiei. Grupul Gazprom a anunţat că este pregătit să înceapă construcţia conductei în 2013.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă