1.3 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialBolnavii de diabet, pusi degeaba pe drumuri de DSP Hunedoara

Bolnavii de diabet, pusi degeaba pe drumuri de DSP Hunedoara

Zeci de bolnavi de diabet au luat cu asalt Cabinetul de Diabetologie din cadrul Policlinicii Petrosani, singurul de specialitate din Valea Jiului, dupa ce Directia de Sanatate Publica (DSP) Hunedoara a anuntat ca au fost alocate deja fondurile necesare pentru eliberarea retetelor pentru doua luni. Medicii ridica, insa, neputinciosi din umeri, in conditiile in care in Farmacia Spitalului de Urgenta Petrosani, singura care elibereaza retetele gratuite pentru bolnavii de diabet, nu exista medicamentele necesare.
Conform evidentelor medicale, in Valea Jiului exista circa 3.200 de bolnavi de diabet, iar 2.400 isi ridica lunar retetele necesare de la Cabinetul de Diabetologie. Dintre acestia, 508 au ajuns in cea mai grea faza si sunt dependenti de insulina, adica tocmai medicamentul care se gaseste cel mai greu. Ieri, cadrele medicale au fost luate cu asalt de pacienti, majoritatea batrani, care au auzit ca pot beneficia de retete pentru doua luni, insa personalul de specialitate sustine ca deocamdata nu exista fondurile necesare.
Singurul doctor specialist in diabetologie din Valea Jiului, Liliana Bolog, a declarat ca deocamdata nu exista medicatia necesara, in conditiile in care Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate nu a trimis comenzile centralizate catre furnizori. Bolog recunoaste ca s-a primit o majorare de fonduri de 1,5 miliarde lei, dar a spus ca acesti bani sunt insuficienti pentru asigurarea tratamentului pe doua luni, asa cum se doreste.
“Problema s-ar putea rezolva si cu o majorare de fonduri, dar si cu o suplimentare a numarului de medici diabetologi. Ar fi foarte bine daca s-ar mai infiinta macar un centru de diabet pentru vestul Vaii Jiului”, a adaugat medicul. Totodata, pentru a nu pune in pericol viata pacientilor, cadrele medicale din Petrosani recurg la tot felul de “artificii”. Astfel, in momentul in care exista posibilitatea eliberarii retetelor pentru bolnavii de diabet se prescrie o cantitate mai mare de medicamente, tocmai pentru a suplini perioadele in care acestea lipsesc din farmacia Spitalului.
“Daca au nevoie de 3 fiole de insulina, prescriem 4 sau la medicamente punem cateva in plus”, a recunoscut dr. Liliana Bolog. Ea a adaugat ca pacientii mai primesc cate 2-3 tablete si din putinele medicamente primite ca ajutoare, numai ca oamenii sa nu iasa cu mana goala din cabinet.
“Pana acum nu am avut pacienti care sa intre in coma din cauza lipsei medicamentelor, dar sunt momente cand ma gandesc ce as face daca s-ar intampla asa ceva”, a completat medicul.

Cele mai citite

Cum poate ajuta toaleta ecologică la reducerea amprentei de carbon

Într-o eră în care preocupările legate de schimbările climatice și impactul asupra mediului devin tot mai accentuate, căutăm soluții inovatoare pentru a diminua amprenta...

Trei români din patru îşi vor petrece acasă vacanţa de iarnă (sondaj)

Aproximativ 73% dintre români susţin că nu vor pleca deloc în concediu în această iarnă, iar dintre cei care o vor face aproape 11,5%...

RL a avut dreptate în legătură cu majorările salariale din Educație. Deca, încurcată în procente și legislație

Așa cum a anunțat cotidianul național “România liberă”, angajați din sistemul de învățământ nu pot spera la o majorare salarială, în medie, mai mare...
Ultima oră
Pe aceeași temă