Bolnavii de cancer din vestul tarii, care necesita radioterapie, vor putea beneficia, incepand din luna noiembrie, de un aparat special pentru tratament. Aceasta, dupa ce in buncarul Spitalului Municipal Timisoara au fost montate trei aparate americane conexe acceleratorului linear.
Managerul institutiei medicale, Octavian Cret, a spus ca aparatura a fost achizitionata de Ministerul Sanatatii de la o firma de profil din Olanda, in urma cu cinci ani, contra sumei de 3,6 milioane de dolari. Echipamentul este format dintr-un accelerator linear de energie medie, un nucletron pentru brahiterapie (pentru iradierile cu iridium) si un simulator de masuratori.
Pe de alta parte, Octavian Cret a precizat ca personalul care va lucra cu noile aparate a fost specializat la clinicile de profil din tara si din strainatate, echipa fiind formata dintr-un medic, trei fizicieni, un inginer si noua asistenti.
Aparatul de radioterapie de la Timisoara va deservi bolnavii din cinci judete invecinate, numai Clinica de Oncologie a Spitalului Municipal avand in evidenta aproape 40.000 de pacienti, o parte dintre acestia avand nevoie de chimioterapie, care trebuie facuta intr-un spatiu separat. In acest an, au fost gasite 2.170 de cazuri noi de cancer in Timis.