9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialBolnavii cronici spun ca nu mai primesc bani pentru medicamente, cer...

Bolnavii cronici spun ca nu mai primesc bani pentru medicamente, cer ajutorul Presedintelui

Bolnavii care sufera de afectiuni cronice au transmis, luni, sefului statului si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului un "apel disperat" in care atrag atentia asupra lipsei banilor pentru medicamentele necesare pentru a ramane in viata, situatia fiind, in opinia lor, "la limita" – relateaza agentia Mediafax.

"Facem un apel disperat la cele mai inalte autoritati ale Romaniei, in numele pacientilor cu boli cronice din aceasta tara care resimt acut lipsa fondurilor in sistemul de sanatate si sunt obligati sa intrerupa tratamentul strict necesar luptei cu boala", se precizeaza intr-o scrisoare deschisa a Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) remisa presedintelui Traian Basescu, sefului Senatului, Mircea Geoana, si presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Reprezentantii COPAC – cea mai mare organizatie a pacientilor din Romania, cu peste 2,5 milioane de membri – spun ca unii pacienti care sufera de boli cronice au ramas deja fara tratamentul vital. Ei sustin ca mai multe dintre Programele Nationale de Sanatate nu au primit bugetul necesar pentru ca tratamentul sa fie asigurat in 2009.

"In lipsa unui dialog si a unor masuri concrete din partea Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale pentru Asigurari de Sanatate la semnalele disperate ale pacientilor din diferite patologii cronice care au ramas fara tratamentul necesar, facem un apel si la dumneavoastra pentru a veni alaturi de cei peste trei milioane de pacienti cronici din aceasta tara cu masuri in directia asigurarii accesului pacientilor cu boli cronice la medicamentele vitale", scriu reprezentantii COPAC in scrisoarea deschisa, aratand ca inteleg faptul ca Romania este profund afectata de criza, dar, in opinia lor, populatia "nu trebuie sacrificata".

Totodata, reprezentantii COPAC sustin ca intreg bugetul pe anul 2009 a fost deja epuizat pentru mai multe din aceste programe, iar perspectivele pacientilor "sunt sumbre", aratand ca pacientii cu cancer, HIV/SIDA, diabet, hepatita sau hemofilie din mai multe judete au ramas fara tratamentul necesar luptei cu boala, ceea ce duce la agravarea situatiei lor.

"Amanarea sau intreruperea tratementului in patologiile cronice pun in pericol viata bolnavilor. Avem cazuri concrete semnalate din mai multe judete precum Bucuresti, Suceava, Timis, Mures, Caras, Cluj, Hunedoara, Neamt sau Arges, in care pacientii cu diferite boli cronice nu mai au tratament si bugetul este epuizat. Listele de asteptare in oncologie si hepatita ating dimensiuni nemaintalnite pana acum", scriu reprezentantii COPAC.

Acestia sustin ca "sacrificarea populatiei bolnave" in perioada de criza "poate fi considerata genocid". Mai mult, aceasta atitudine va avea, in opinia reprezentantilor COPAC, efecte "profunde" chiar asupra situatiei economice: costurile pentru refacerea starii de sanatate a populatiei vor creste "exponential" in cazul in care nu se iau masuri urgente, iar pentru zeci de mii de pacienti "va fi prea tarziu".

COPAC acuza ca, desi situatia le-a fost semnalata periodic, anul acesta, reprezentantilor Ministerului Sanatatii si celor ai CNAS, cele doua institutii nu numai ca nu au raspuns apelurilor, ci chiar au recurs la masuri represive fata de reprezentantii pacientilor, excluzandu-i din anumite comisii in care erau acreditati sa participe.

"In prezent, situatia este la limita. In lipsa unui sprijin imediat, vom recurge la forme de protest radicale, pentru a atrage atentia societatii romanesti si internationale asupra problemelor cu care se confrunta pacientii din Romania. Vom sesiza totodata, in cel mai scurt timp, forurile europene cu privire la situatia din Romania", conchid reprezentantii COPAC.

Vineri, aproximativ 50 de bolnavi de HIV/SIDA au protestat in curtea Spitalului "Victor Babes" din Capitala, pentru ca nu si-au mai primit tratamentul necesar, nemaifiind alocate fonduri pentru achizitionarea acestuia.

Presedintele Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Cristian Rosu, declara, vineri, pentru MEDIAFAX, ca in sedinta de Guvern au fost alocate fonduri numai pentru gripa de tip AH1N1, celelalte patologii fiind ignorate. (Mediafax)

Cele mai citite

Cine este ministrul din Guvernul României care a petrecut ziua naționala în clubul de lux Nuba Chalet

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost un oaspete de lux la un club de lux, de Ziua Națională. Ministrul Sorin Grindeanu și-a petrecut Ziua...

O femeie de 33 de ani din Bistrița a fost ucisă de soțul ei în urma unui conflict

O femeie în vârstă de 33 de ani a fost găsită moartă, sâmbătă după-masă, într-un imobil din municipiul Bistriţa, existând suspiciunea că aceasta a...

Ciolacu urmează “rețeta lui Iohannis”. Premierul va efectua o vizită în SUA

Premierul Marcel Ciolacu urmează să efectueze o vizită oficială în Statele Unite ale Americii în perioada 2 – 7 decembrie. În cadrul acestei vizite,...
Ultima oră
Pe aceeași temă