31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialBoii vor inlocui tractoarele pe terenurile agricole din Cuba

Boii vor inlocui tractoarele pe terenurile agricole din Cuba

Mii de boi vor inlocui in anii urmatori tractoarele, care sunt deja insuficiente, pe plantatiile din Cuba, in vederea economisirii de carburant pe aceasta insula care se confrunta cu o grava criza financiara, a anuntat marti presa locala, citata de Mediafax.

"Centre de dresaj" au fost create, iar doar in provincia Villa Cara (centru) intreprinderile de stat spera sa ajunga la 3.100 de atelaje trase de boi pana in 2012 pentru a "da un impuls productiei de alimente si economisirii de carburant", potrivit cotidianului Granma, organul oficial al Partidului Comunist.

Ministerul Agriculturii a declarat ca, la sfarsitul lui mai, dispunea, in total, de 265.120 de animale, insuficiente insa pentru nevoile productiei agricole.

Aceasta masura prezinta o "importanta primordiala pentru indeplinirea programelor Ministerului Agriculturii, tinand cont de pretul mare al hidrocarburilor de pe piata mondiala", scrie Granma.

Insula cubanza se confrunta, in prezent, cu cea mai grava criza economica de la cea inregistrata in "perioada speciala" care a urmat prabusirii Uniunii Sovietice, in 1991. Carburantul si energia electrica, produsa in majoritate in centre termice, au fost rationalizate pentru intreprinderile de stat incepand din iunie.

Presedintele Raul Castro a facut din cresterea productiei agricole una dintre prioritatile sale, intr-o tara care importa peste 80 la suta din produsele necesare consumului alimentar si in care o mare parte din terenurile de stat sunt necultivate.

El a subliniat, intr-un discurs recent, lipsa de tractoare si combustibil, dar si rolul pe care l-ar putea juca boii in cadrul fermelor mici.

Circa 39 la suta dintre cele 1,5 milioane de hectare de terenuri aflate in proprietatea statului au fost acordate, pana in prezent, unor afaceri private de mica amploare, in cadrul unei masuri apartinand Guvernului lui Raul Castro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă