1.790 de miliarde de lei vechi. Atat a pierdut anul trecut judetul Bacau. O suma comparabila cu bgetul anual al municipiului Bacau. Practic, judetul ar fi putut sa intretina inca un oras de talia municipiului Bacau cu tot ceea ce inseamna infrastructura si institutii bugetare. Cu toate ca autoritatile nu scapa nici o ocazie pentru a raporta depasiri de plan la atragerea fondurilor in judet, in realitate Bacaul pierde sume uriase pentru ca, desi contribuie din plin la bugetul national, primeste inapoi mult mai putin. Conform datelor Ministerului de Finante, anul trecut judetul Bacau a contribuit cu 5.460 de miliarde de lei vechi la bugetul national, insa a primit inapoi doar 3.669 de miliade. Diferenta, de 1.790 de miliarde s-a dus la alte judete. Pe Moldova, Bacaul are cea mai mare pierdere. De fapt, cu exceptia Iasiului, celelalte judete au incheiat anul cu excedent, alocatiile bugetare primite de la Bucuresti depasind cu mult contributiile acestor judete la Bugetul national.
Angela Bogea: „Problema a fost politizata”
Vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Angela Bogea, crede ca problema alocarii banilor de la Bugetul national a fost politizata: „La Neamt, presedintele Consiliului Judetean este de la PNL, la Suceava a fost Flutur, iar Vasluiul banuiesc ca a fost considerat judet defavorizat. Cat despre Iasi, acolo exista un dialog fructuos intre presedintele Consiliului Judetean si factorii de la Putere. Numai sa ne uitam la dezvoltarea Aeroportului de la Iasi si la ce se construieste intr-un judet care functioneaza cu motoarele la maxim”. Angela Bogea considera ca Bacaul a fost cat de cat salvat de „fractura” aparuta la finele anului trecut intre liberali. „Banii au ajuns in judetul nostru pentru a-i tine in PNL pe anumiti primari”, spune ea. De bani au mai beneficiat, insa, si primarii de la PSD deoarece, spune Bogea, hotararile de Guvern prin care se aloca fonduri trebuie semnate si de presedintii consiliilor judetene – care, in cazul Bacaului, este social-democrat. „Daca nu era aceasta prevedere, banii erau orientati numai spre primarii portocalii, asa ca tot raul a fost spre bine”, conchide Angela Bogea.
Berca: „Este firesc”
Prefectul de Bacau, Gabriel Berca, considera fireasca situatia. „Sumele se distribuie in functie de gradul de saracie”, spune el. Gabriel Berca sustine ca in ceea ce priveste fondurile venite prin hotarari de Guvern, Bacaul este pe locul trei pe tara. „Numai in decembrie 2006 s-au dat doua hotarari de Guvern pentru echilibrarea bugetelor locale in valoare de 123 de miliarde”, a declarat prefectul Berca.
Romeo Stavarache: „Ne-au venit foarte multi bani”
De aceeasi parere este si primarul Bacaului, Romeo Stavarache. El spune ca judetul a primit foarte multi bani pe proiecte, insa asa este legea: sumele de la buget vin in functie de puterea de colectare de la nivel local si de puterea economica a judetului. „Banii de la buget se duc, in general, spre judetele unde sunt saraci”, spune Stavarache. „Este cazul judetului Neamt, de exemplu. Insa noua ne-au venit foarte multi bani”.