Premierul Emil Boc a declarat, in discursul sustinut in Parlament la dezbaterea motiunii de cenzura, ca scopul motiunii este de a bloca adoptarea Legii pensiilor, astfel incat parlamentarii sa-si poata mentine privilegiile, potrivit Newsin.
Premierul a acuzat reprezentantii "coalitiei" PSD-PNL ca au decis sa blocheze Legea pentru ca parlamentarii sa-si poata mentine pensiile la nivelul actual si le-a reprosat ca doresc caderea Guvernului Boc pentru ca acest act normativ sa nu se aplice.
Boc a invocat si rezultatele unui sondaj CSOP comandat de PDL, potrivit caruia 81% dintre persoanele intervievate sustin acordarea pensiilor in functie de contributii.
"Dumneavoastra sunteti impotriva a 81% dintre romanii din aceasta tara. (…) Trebuia sa acceptati angajarea raspunderii (pe Legea pensiilor n.r.) si sa discutam pe aceasta lege. V-ati fofilat! (…) Intrebati-i pe cei din colegiu (colegiul uninominal n.r). Cati au asemenea pensii ca dumneavoastra? Este corect sa le mentineti? (…) Cand va creste nivelul de trai al tuturor romanilor va veni si randul parlamentarilor sa aiba o pensie mai buna"", le-a transmis premierul parlamentarilor opozitiei.
El a spus ca veniturile membrilor Guvernului si ale parlamentarilor sunt cu mult peste salariul mediu din Romania si s-a intrebat retoric de ce trebuie mentinute "pensiile de lux in vremuri grele".
Plenul Parlamentului dezbate si voteaza marti motiunea de cenzura "11 impotriva Romaniei!", initiata de PNL si UDMR, cu semnaturile a sapte deputati PSD, la acest moment fiind avansata de catre opozitie propunerea unui Executiv tehnocrat pentru varianta in care Guvernul va cadea.
In cazul in care motiunea de cenzura ar fi adoptata, ar fi pentru prima data, dupa 1989, cand un Executiv este demis printr-un astfel de demers.