28.1 C
București
marți, 10 septembrie 2024
AcasăSpecialBobocii si saracii se calca in picioare pentru un loc fara spaga

Bobocii si saracii se calca in picioare pentru un loc fara spaga

Dupa mai multe saptamani de cazari „pe sub mana”, la Iasi maine vor demara si cazarile oficiale, insotite de o imbulzeala de nedescris si o organizare extrem de precara. Peste 12.000 de boboci si studenti saraci au luat cu asalt Iasiul intr-un vacarm groaznic, calcandu-se in picioare pentru un pat amarat intr-o camera de doua persoane in care sunt inghesuite cate cinci, ca sardinele in sos picant. Numai 6.000 de studenti vor avea cazare in acest an universitar. Degringolada cazarilor din caminele studentesti a generat si o explozie pe piata inchirierilor de locuinte. Preturile au crescut astronomic, iar agentiile imobiliare care intermediaza inchirieri pun si ele un „capac” consistent. Ultima practica in domeniu la Iasi este gajul, o taxa total ilegala, dar acceptata din cauza crizei locurilor de cazare. Agentul imobiliar duce clientul sa viziteze un apartament abia dupa ce acesta lasa garantie o suma egala cu chiria pe o luna. Batalia pentru un loc de cazare este cat se poate de descurajanta, mai ales ca starea caminelor pentru care se lupta miile de studenti este execrabila.

Caminele din Iasi arata ca dupa razboi

Grupuri sanitare insalubre, dusuri fara robineti, paturi inca neamenajate si multe becuri lipsa. Acestea sunt cateva dintre problemele descoperite intr-un raid prin caminele care isi deschid usile maine. Administratorii sustin ca toate camerele sunt pregatite pentru studentii cu drept de cazare, insa realitatea din teren este cu totul alta. Angajatii Universitatii „Al. I. Cuza” lucrau de zor la caminul C10 din Codrescu la descongestionarea zonei de scheletele paturilor evacuate din camere. Suporturile paturilor noi zaceau inca la intrarea laterala a caminului. In caminul alaturat, C13, situatia era dezastruoasa la grupurile sanitare. Mizeria, dar mai ales mirosul, erau de nesuportat, apa din instalatii curgea, iar dusurile parca erau de decor. In caminul C4 din campusul Targusor Copou, toaletele aratau ceva mai bine, insa nici aici situatia nu era impecabila. Mai lipseau becuri, iar camerele nu erau inca dotate. Cu toate acestea, administratorul sustine ca, fata de alti ani, situatia este mult mai buna. „Mai avem de pus cateva becuri, de aranjat dusurile, de finisat o lucrare din toaleta, insa stam bine. Vom termina la timp. Fata de alti ani, situatia este mai buna”, a declarat Valeria Ioan, administrator al caminului C4 din Targusor Copou.

Tarifele de cazare, apropiate de apartamentele inchiriate

Cazarile din acest an stau sub semnul unei revolte a studentilor, conflictul mocnit existent fiind generat de marirea tarifelor de cazare. Cresteri nefundamentate, fara consultarea studentilor, chiar mergand pana la ignorarea acestora, si trai mai bun angajatilor din administratie pe spatele tinerilor. Acestea sunt doar cateva din acuzele aduse de reprezentantii tuturor organizatiilor studentesti din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza”. „Propunerea de marire a tarifelor nu s-a efectuat pe fundamentare clara, coerenta si explicativa. Mai mult, bazele legale nu sunt respectate. Mai precis, conform reglementarilor Ministerului Educatiei, in cazul in care gradul de confort creste, contributia studentilor poate depasi pragul mediu maximal numai cu acordul organizatiilor studentesti din universitate. Nu a fost invitata nici o organizatie pentru a-si exprima acordul. Mai mult, la solicitarea unei baze legale care permite acoperirea eventualelor debite la tariful de cazare din fondul de garantie camine, studentii au primit un refuz categoric”, a declarat Violeta Ciobanu, reprezentantul studentilor in Biroul Senat al universitatii. Cea mai mare crestere a fost de 115.000 de lei vechi la caminul 11 destinat studentilor familisti. Studentii de la Universitatea „Al. I. Cuza” vor beneficia in acest an si de un al doilea camin renovat dupa „standarde europene”, dupa Caminul 1 renovat acum trei ani. Astfel, in noul C2 din Targusor, camerele au fost amenajate pentru 2, 3 sau 4 locuri si dotate cu mobila noua, covor, frigider si baie cu cabina de dus. Conditiile sporite de confort, comparativ cu celelalte camine, vor fi si ele taxate pe masura. In celelalte camine, care nu au trecut insa printr-o astfel de renovare si unde studentii sunt ingramaditi cate cinci in camera, tarifele oscileaza intre 850.000 si 970.000 de lei vechi. La cazarea in camine, studentii vor trebui sa achite in plus si un fond de garantie.

Ai medie mare sau spaga de 200 de euro – esti boier

Cu toate ca tarifele din camine sunt sensibil asemanatoare cu cele de la gazde, inghesuiala in campusuri este de nedescris, iar spaga merge de minune. „Spagarii stau in Iasi de o saptamana. Noi ne inghesuim acum pe niste locuri mizerabile, stam cate cinci in camere de doi. Este nenorocire ce se intampla aici”, se plangea ieri un „boboc” de la Facultatea de Filosofie a Universitatii „Al. C. Cuza”. In fata centrelor de cazare incepeau sa se formeze cozile de sute de persoane, iar noaptea, studentii dorm sub cerul liber. „Este foarte dificil sa schimbi mentalitatea oamenilor: desi unele facultati fac programari pe ani de studiu, acestea nu se respecta. In jur de 45% dintre studenti vin in prima zi sa se cazeze, iar aglomeratia se creeaza pentru ca cei mai multi din anul I vin cu parinti sau rude”, a declarat Bogdan Eduard Plescan, directorul general-administrativ de la Universitatea „Al. I. Cuza”. O alta varianta, destul de convenabila, care contracareaza chiria medie de peste 150 de euro lunar practicata de proprietarii de apartamente libere din Iasi, este aceea a spagii pentru un loc in camin. Daca la mijlocul saptamanii trecute, nivelul spagii ajunsese si la 450 de euro pentru un loc la caminele-garsoniera, acum un loc amarat intr-o camera in care zac inghesuiti cinci studenti ajunge si la 200 de euro. Pana acum, nici un astfel de troc nu a fost descoperit, desi in Centrul Universitar Iasi s-au vehiculat sume de sute de mii de euro in spagi date si primite.

DNA studentesc in Tudor Vladimirescu

Studentii vor sa se asigure, prin infiintarea unui DNA studentesc, ca impartirea locurilor se va face in asa fel incat acestea sa fie ocupate de tinerii care merita, dupa un regulament care sa nu dezavantajeze pe nimeni. „Cred ca, cel mai probabil, sediul DNA studentesc va fi la Biroul de Informare, Comunicare si Ocupare a Timpului Liber, pe scurt BICOTL, la parterul caminului T18”, a declarat Bogdan Budeanu, reprezentantul Ligii Studentilor Electronisti din cadrul Universitatii Tehnice „Gh. Asachi”. La inceputul acestei saptamani, campusurile si locurile frecventate de studenti vor fi impanzite cu afise si materiale informative care au in centru popularizarea DNA-ului studentesc din Iasi. Dupa ce vor veni la cazare, operatiune ce incepe la jumatatea acestei saptamani, studentii carora li s-a cerut spaga vor putea merge la BICOTL in Tudor ori vor scrie un e-mail la adresa dns@unsr.ro.

Cele mai citite

Cursă finală spre Otopeni: Metroul M6 a intrat în faza de execuție

Ministrul Transporturilor a declarat că metroul spre Otopeni va fi gata peste 4 ani Sorin Grindeanu a anunțat că lucrările pentru tronsonul magistralei de metrou...

VIDEO Cultiva canabis într-un solar din curtea locuinței. Traficantul a fost arestat preventiv

Un doljean a fost arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile, după ce anchetatorii au descoperit în curtea locuinței sale o seră...

71 de sectoare de plajă de pe litoral sunt scoase la închiriere de „Apele Române“

Administraţia Naţională „Apele Române" (ANAR) a anunțat că scoate la închiriere 71 de sectoare de plajă, pentru o perioadă de 10 ani, acestea fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă