6.4 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialBM: Sistemul de pensii, vulnerabil la presiunile politice

BM: Sistemul de pensii, vulnerabil la presiunile politice

Absenta unor reglementari clare privind indexarea pensiilor conduce la o vulnerabilitate ridicata a acestui sistem la presiunile politice, ceea ce sporeste incertitudinea legata de perspectivele fiscale ale Romaniei, dar si nesiguranta participantilor, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.
Multe state europene dispun de scheme clare de indexare a pensiilor in functie de evolutia preturilor, se arata in raportul realizat de institutia internationala pentru autoritatile romane si obtinut de agentia MEDIAFAX.

Analistii Bancii Mondiale noteaza ca majorarile "semnificative" ale pensiilor operate in 2007 si 2008 vor produce un deficit in sistemul de pensii reprezentand 2,3% din PIB incepand din acest an, pentru ca in 2050 deficitul sa ajunga la 6% din PIB.
"Acest deficit, alaturi de posibilele efecte negative ale crizei financiare internationale ar putea pune in pericol planurile privind continuarea integrarii si a convergentei veniturilor la nivelurile din UE", se spune in raport.

Presiuni fiscale sunt generate si de varsta de pensionare relativ timpurie, astfel ca expertii Bancii Mondiale sugereaza cresterea varstei de pensionare a femeilor si egalizarea acesteia cu aceea a barbatilor, aceasta masura reflectand majorarea sperantei de viata.

O alta problema identificata de Banca Mondiala se refera la imbatranirea populatiei, si acest aspect urmand sa ingreuneze situatia fiscala a sistemului de pensii.
Astfel, rata dependentei batranilor (calculata ca raport intre populatia cu varsta de peste de 65 de ani si cea cu varste cuprinse intre 23 de ani si 64 de ani) va creste de la 23,6% la 56,6% in 2050.
De asemenea, rata dependentei din sistem (raport intre numar de persoane care primesc pensie si numarul celor care contribuie) va avansa de la 85% in 2007 la 164% in 2050.
"Acest lucru sugereaza ca numarul beneficiarilor va fi mai mare decat cel al contribuitorilor, ceea ce va determina un deficit prognozat de 6% din PIB in 2050. Accentuarea fenomenului de migratie va adanci deficitul, in special pe termen scurt si mediu", se arata in raport.

Expertii Bancii Mondiale arata ca in pofida politicii Guvernului de reducere a contributiilor sociale, acestea raman ridicate si majoreaza costurile muncii, iar aceasta situatie ameninta competitivitatea fortei de munca din Romania si creeaza premise pentru nedeclararea salariilor reale si a numarului de angajati. Rezultatul acestei situatii este ramanerea fara pensie a angajatilor nedeclarati.
Un alt efect ar putea fi legat de reducerea popularitatii Pilonului II de pensii (pensii private obligatorii), avand in vedere ca succesul acestuia depinde de motivarea participantilor de a declara salariile reale.

Printre recomandarile facute de Banca Mondiala referitoare la sistemul de pensii se numara reducerea majorarilor recente ale pensiilor, realizarea unor reglementari clare de indexare a pensiilor, cresterea varstei de pensionare, rezolvarea problemelor legate de competitivitatea fortei de munca si imbunatatirea calitatii si eficientei proceselor de administrare si supraveghere.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Topul căutărilor pe Google în 2024: Românii, interesați de sport, filme și subiecte de actualitate

Românii au demonstrat un interes intens pentru sport în acest an, iar acest lucru se reflectă clar în căutările lor pe Google. Campionatul European...

Topul căutărilor pe Google în 2024: Românii, interesați de sport, filme și subiecte de actualitate

Românii au demonstrat un interes intens pentru sport în acest an, iar acest lucru se reflectă clar în căutările lor pe Google. Campionatul European...

Federația Ospitalității cere înființarea unui Minister al Turismului în viitorul Guvern

Aportul sectorului în PIB este de 6%, peste nivelul de 5,4% înregistrat anul trecut Industria ospitalității din România, aflată într-o creștere accelerată, solicită o reprezentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă