Economia globala se intreapta catre cea mai severa recesiune de la cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar activitatea comerciala ar putea inregistra cel mai puternic declin din ultimii 80 de ani, se arata imtr-un comunicat al Bancii Mondiale, preluat de Mediafax.
Totodata, institutia anticipeaza declinul productiei industriale globale cu 15% la mijlocul acestui an fata de perioada similara din 2008.
Potrivit unui studiu BM publicat la finele saptamanii trecute, cele mai afectate state emergente au fost, pana in prezent, in contextul crizei globale, economiile din Europa de Est si Asia Centrala, din cauza dependentei de finantare externa.
Astfel, cresterea economica globala se va plasa cu cinci puncte procentuale sub potentialul economiei lumii, potrivit BM.
Banca Mondiala estimeaza ca statele in curs de dezvoltare se vor confrunta in acest an cu un deficit de finantare cuprins intre 270 si 700 miliarde dolari, avertizand, totodata, ca nevoia de lichiditati nu va putea fi acoperita in totalitate de institutiile de credit internationale.
"Statele in curs de dezvoltare se vor confrunta in acest an cu un deficit de finantare de 270-700 miliarde dolari, deoarece investitorii se vor retrage sau vor ocoli pietele emergente. In plus, doar un sfert din statele cele mai vulnerabile dispun de resurse suficiente pentru a impiedica avansarea gradului de saracie", se mai arata in comunicatul BM.
Institutiile financiare nu vor putea suplini acest deficit, care va afecta 129 de state, potrivit documentului citat.
Banca a indicat ca presedintele institutiei, Robert Zoellick, face apel la un raspuns in timp real in fata unei crize care se intensifica si afecteaza cetatenii statelor in curs de dezvoltare.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro