17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialBlestemul bordurilor loveste Petrosani-ul

Blestemul bordurilor loveste Petrosani-ul

» Banii din bugetul local al municipiului Petrosani se scurg, fara licitatie, catre tot felul de firme agreate. Municipalitatea a gasit o metoda de a directiona sume deloc de neglijat catre diverse societati: lucrarile sunt atribuite firmei de interes local, subordonata Consiliului Local Municipal Petrosani, care mai apoi le subcontracteaza unor "clienti".

La Petrosani a inceput "marea borduriada", o afacere de cel putin 500.000 de lei. Primaria Petrosani a alocat banii din bugetul local catre firma de interes local SC Gospodarie PrestCom. Numai ca, imediat cum au primit lucrarea, cei de la Gospodarie si-au dat brusc seama ca nu au capacitatea de realizare a ei, asa ca au gasit de urgenta si, evident, fara licitatie un subcontractant privat: societatea Fratii Pletl SRL Petrosani. Patru oameni si un utilaj lucreaza acum de zor la montarea bordurilor si a pavelelor aduse din Aiud pe strazile municipiului. O afacere buna, asa cum recunosc si reprezentantii SRL-ului in cauza, care sunt la prima lucrare de anvergura.

"Termenul de executie a lucrarilor este sfarsitul lunii si presupune finalizarea bordurilor si a trotuarelor. Valoarea contractului, cu TVA, este in jur de cinci miliarde de lei, nu imi aduc aminte exact suma. Asta este prima lucrare mai serioasa pe care o avem. Suntem subcontractant la PrestCom", a declarat Giovani Pletl, unul dintre asociati.

Desi banii ar fi putut ramane lejer in conturile firmei de interes local, care se afla intr-o situatie economica dificila sau ar fi putut fi gasit, prin licitatie, un executant mai ieftin, municipalitatea nu este interesata de modul de cheltuire a sumelor alocate. si nici catre cine merg banii de la bugetul local. "Noi ii obligam sa faca lucrarea. Ei, daca nu au capacitate… Eu nu dau banii la aia, eu dau banii la Gospodarie, iar ei pot sa dea si aluia, si aluia, si aluia… Nu putea sa facem licitatie, ca e concesiune. E concesionat, cred, pe 25 de ani la Gospodaria PrestCom tot ce inseamna lucrari de drumuri, asfaltari, trotuare si asa mai departe", a explicat Ioan Dobre, director tehnic in cadrul Primariei Petrosani, care pretinde ca societatea de interes local nu este obligata sa organizeze licitatie.

Exista suspiciuni ca in afacere este implicat direct si un consilier local din Petrosani, care este vazut mai mereu in zona lucrarilor respective, dar edilii sustin ca el doar supravegheaza executia. SC Fratii Pletl SRL este o societate din Petrosani, care are sediul pe fosta platforma a minei Dalja. Cu trei asociati si un capital social de 150.000 de lei, firma infiintata in anul 2006 are ca principal obiect de activitate "lucrari de constructii ale cladirilor rezidentiale si nerezidentiale"

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă