4.3 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSpecialBiserica Ortodoxa Sarba sprijina Patriarhia Moscovei in fata "invaziei Patriarhiei Romane"

Biserica Ortodoxa Sarba sprijina Patriarhia Moscovei in fata „invaziei Patriarhiei Romane”

Patriarhul Serbiei Pavle si Sinodul Bisericii Ortodoxe Sarbe sprijina pozitia Patriarhiei Moscovei vizand apararea teritoriului ei canonic din Republica Moldova in fata "invaziei Patriarhiei Romane", subliniind intr-un mesaj transmis luni Bisericii Ruse importanta depasirii acestui conflict pentru intreaga lume ortodoxa, relateaza RIA Novosti monitorizata de Rompres.

 

"Sfantul Sinod Arhieresc sustine integral eforturile Dumneavoastra orientate spre restabilirea ordinii canonice firesti in Republica Moldova – zona canonica traditionala a Patriarhiei Moscovei", – se mentioneaza in mesajul patriarhului Pavle, adresat patriarhului Moscovei si al Intregii Rusii Aleksii al II-lea, dat publicitatii luni dupa-amiaza de catre Sectia pentru relatii externe a Patriarhiei Moscovei.

 

In octombrie anul trecut, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a decis reactivarea pe teritoriul Republicii Moldovei, in componenta Mitropoliei Basarabiei, subordonata canonic Patriarhiei de la Bucuresti, a trei eparhii cu centrele in orasele Balti, Cantemir si Dubasari, aminteste agentia rusa de presa, apreciind ca "in acest fel, Biserica Romana a intervenit in limitele canonice ale Patriarhiei Moscovei".

 

Deja in luna noiembrie 2007, Biserica Rusa si-a exprimat protestul categoric impotriva "acestei invazii", noteaza RIA Novosti. Biserica Rusa a cerut Patriarhiei Romane sa anuleze reactivarea celor trei eparhii, subliniind ca aceasta decizie indeparteaza perspectivele cooperarii intre cele doua biserici si duce la instalarea "haosului in familia ortodoxa mondiala".

 

La sfarsitului lunii noiembrie, la Manastirea Troian din Bulgaria, au avut loc negocieri intre reprezentanti ai patriarhilor Moscovei si Romaniei cu privire la situatia legata de reactivarea celor trei eparhii si Mitropolia Basarabiei, dar partile nu au reusit sa ajunga la nicio intelegere.

 

In cadrul ultimei sale sedinte de anul trecut, care a avut loc la 27 decembrie 2007, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse si-a exprimat "adanca ingrijorare" in legatura cu lipsa de reactie a conducerii Bisericii Ortodoxe Romane fata de propunerile Patriarhiei Moscovei si si-a exprimat disponibilitatea de a continua "procesul de negocieri cu partea romana".

 

In mesajul adresat Intai Statatorului Bisericii Ruse, patriarhul Pavle a mentionat ca "la baza crearii asa-numitei Mitropolii a Basarabiei", subordonata Patriarhiei Romane a stat "nesocotirea datinelor canonice". In afara de aceasta, istoria restabilirii acestei mitropolii este legata de "una dintre cele mai triste perioade din istoria mondiala – timpurile ocupatiei naziste", se afirma in scrisoarea patriarhului sarb, in care se mentioneaza necesitatea "clarificarii problemei legate de Mitropolia Basarabiei" si se exprima speranta rezolvarii conflictului dintre patriarhiile rusa si romana pe cale amiabila, "in favoarea unitatii ortodoxe si a pacii, extrem de necesare astazi".

Cele mai citite

Schimbare de leadership la ING Hubs România: Dennis Rijksen preia conducerea de la Marian Ion

Organizația joacă un rol esențial în simplificarea și optimizarea operațiunilor globale ale ING Dennis Rijksen va deveni noul CEO al ING Hubs România de la...

Nvidia a semnat un acord cu guvernul din Vietnam pentru a construi un centru de cercetare și dezvoltare AI

Nvidia a semnat un acord cu guvernul din Vietnam pentru a construi un centru de cercetare și dezvoltare AI și un centru de date...

Raport EFOR: Partidele politice au cheltuit 210 milioane de lei pentru alegerile parlamentare

Partidele politice din România au investit sume considerabile în promovarea candidaților și mobilizarea electoratului pentru scrutinul de alegeri parlamentare din 1 decembrie. Mai exact,...
Ultima oră
Pe aceeași temă