1.1 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăSpecialBiserica Ortodoxa Romana, rastignita in Serbia

Biserica Ortodoxa Romana, rastignita in Serbia

Asa cum am precizat intr-un text aparut sambata trecuta in pagina noastra, publicam azi protestul dlui Cristea Sandu Timoc, secretar general al Asociatiei „Astra Romana”, Timisoara, impotriva discriminarii religioase la care autoritatile sarbe il supun pe preotul roman Boian Alexandrovici, din localitatea Malainita, pentru ca a indraznit sa construiasca prima biserica romaneasca pe Valea Timocului, dupa caderea regimului Milosevici.
Peste Dunare, in tara vecina, la romanii dintre Morava-Timoc, se petrec lucruri incredibile si dupa arestarea lui Milosevici. Protopopul iconom stavrofor „de Dacia Ripenssis”, Boian Alexandrovici, paroh in satul Malainita, orasul Negotin (langa hidrocentrala Portile de Fier II), a fost chemat in judecata pentru infractiunea de construire a unei biserici romanesti in curtea casei sale, fara aprobarea autoritatilor administrative. I s-a trimis si citatia, din care aflam ca in data de 12 decembrie 2005, la ora 12, camera 20, va avea loc prima audiere intr-un proces penal in care singura incriminare ce i se poate aduce preotului este aceea ca biserica din satul Malainita, construita de localnici pentru folosinta lor, este ilegala, deoarece in lacas se oficiaza serviciul divin in limba romana, limba care in Serbia este pusa la zid, interzisa in scoli, biserici, radio, televiziune, justitie etc. Sarbii considera ca prin initiativa preotului Boian s-a fortat legalizarea limbii romane in biserica, pe cai ilicite, intr-o tara independenta, unde singura limba oficiala admisa este limba sarba.
Biserica din Malainita a fost sfintita la inceputul anului 2005 de catre episcopul roman Daniil Partosanul, din Varset, arhiereu care pastoreste romanii ortodocsi din Serbia, conform normelor juridice incheiate intre cele doua tari. La fel prevede si articolul 20 din Tratatul de intelegere dintre Republica Federala Iugoslavia si Romania, incheiat in anul 1996. Insa puterea de la Belgrad ii recunoaste ca romani doar pe cei din Banatul Sarbesc, nu si pe cei din Valea Timocului si sudul Dunarii (sudul Banatului si al Olteniei), pentru care comunistii au inventat un etnonim medieval uitat de romani, spunand ca sunt „vlahi” care vorbesc „limba romaneasca”. Parintele protopop Boian Alexandrovici a fost hartuit tot anul, fratii sarbi sperand sa-l bage la racoare ca sa-l invete minte sa nu mai vorbeasca in limba romana cu Dumnezeu si sfintii.
In momentul de fata, preotul se mai face vinovat si de faptul ca treisprezece organizatii culturale si politice ale romanilor din Timoc aduna semnaturi din cele peste 350 de sate romanesti din Serbia de peste Dunare, prin care cer Patriarhiei de la Belgrad sa-l recunoasca episcop al romanilor din Serbia pe epsicopul Daniil Partosanul, conform Tratatului de prietenie din 1996. Din pacate, „prietenii nostri milenari” au o alta imagine despre intentiile preotului Boian, considerand ca el ar fi un fel de instigator la dezordine si anarhie religioasa, tocmai acum cand problemele vitale ale Serbiei nu sunt romanii din Timoc, pe care nici nu-i recunosc si nu-i baga in seama, ci chestiunile legate de statutul provinciei Kosovo, de statutul Republicii bosniace Srpska, precum si cele legate de scandalul provocat de minoritatea maghiara din Voievodina (supusa unor amenintari si intimidari din partea unor „patrioti” sarbi, cazul aflandu-se in dezbaterea Parlamentului de la Strasbourg).
Societatea „Astra Romana” face apel la presa din Romania sa se solidarizeze cu cauza bisericii romanesti din Malainita, indemnand romanii din tara, din SUA si Canada sa sprijine pe orice cale, materiala si juridica, lupta preotului Boian Alexandrovici pentru recunoasterea drepturilor culturale si religioase ale romanilor din Valea Timocului. (Orice detalii in plus pot fi obtinute la tel. 0256/490.774)

Cele mai citite

O delegaţie ucraineană s-a întâlnit cu reprezentanți ai echipei lui Donald Trump

O delegaţie ucraineană condusă de Andrii Iermak, consilierul principal al preşedintelui Volodimir Zelenski, s-a întâlnit miercuri, la Washington, cu reprezentanţi importanţi ai echipei preşedintelui...

Pericol însemnat de avalanșe în Munții Făgăraș: gradul 3 din 5 la Bâlea Lac

Risc însemnat de avalanșe, clasificat la gradul 3 din 5, a fost înregistrat la stația meteo de la Bâlea Lac, situată la peste 2.000...

Mihai Popa, la un pas de plecare de la CFR Cluj. Otto Hindrich i-a luat fața în poartă

Mihai Popa, portarul împrumutat de CFR Cluj de la Torino în vara acestui an, a căzut în dizgrația conducerii și ar putea fi trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă