22.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialBiserica din Cut - in pericol real de prabusire

Biserica din Cut – in pericol real de prabusire

ALBA. Autoritatile judetene din Alba sunt in alerta dupa ce alunecarea de teren din zona bisericii si cimitirului din comuna Cut risca sa devina foarte periculoasa pentru populatia din zona. Desi prefectul Cosmin Covaciu a emis un ordin prin care a interzis accesul in lacasul de cult si in cimitir, pericolul exista in continuare, avand in vedere ca surparea pamantului a afectat si cateva locuinte, dintre care una este destul de grav avariata.
„Exista un pericol real ca biserica sa alunece”, a spus prefectul. El a completat ca imobilul, ridicat in anii '70, fara autorizatie de construire, are o fundatie mult prea mica, in conditiile structurii geologice a solului. Covaciu a mai spus ca in urma cercetarilor geologice, realizate in ultimele zile, s-a descoperit abia la 17 metri adancime exista un strat care sa permita stabilizarea alunecarii de teren.
Ieri, in judet a fost prezent directorul Institutului de Proiectare al Ministerului Transporturilor, care, impreuna cu reprezentanti ai institutiilor judetene si locale, a analizat posibilele solutii pentru evitarea producerii unui dezastru. Cea mai plauzibila solutie ar fi stabilizarea alunecarii solului cu grinzi de beton, ce ar urma sa fie ingropate pana la o adancime de peste 20 de metri.
Si aceasta masura este, insa, destul de riscanta, avand in vedere ca interventia in zona a unor utilaje de mare capacitate ar putea antrena si mai mult actuala surpare a pamantului.
Pana la identificarea solutiei celei mai viabile, locuitorii din Cut nu au nici macar unde sa-si ingroape mortii. Accesul in singurul cimitir al comunei a fost interzis pentru a nu risca producerea unor tragedii umane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă