25.2 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialBIOGRAFIE Ted Kennedy, liderul unei dinastii politice faimoase si blestemate

BIOGRAFIE Ted Kennedy, liderul unei dinastii politice faimoase si blestemate

Edward "Ted" Kennedy, care a incetat din viata in urma unei tumori cerebrale, este al treilea dintre fratii Kennedy care s-a remarcat pe scena politica, dupa John Fitzgerald, fost presedinte al Statelor Unite, si Robert, senator si candidat la presedintie, ambii asasinati, relateaza AFP monitorizata de NewsIn.

Nascut in 22 februarie 1932, la Boston, cel mai mic dintre cei noua copii ai lui Joseph si Rose Kennedy, el este al doilea ca longevitate in Senatul american, unde este ales pentru prima data in 1962, ca reprezentant al statului Massachusetts. El a ocupat astfel fotoliul lasat liber de fratele sau, John, devenit presedinte.

Jurist, absolvent al prestigioasei universitati Harvard, Ted Kennedy ramane, insa, in umbra fratilor sai mai mari pe scena politica. Dar John este asasinat in 1963, iar Robert, redevenit senator dupa ce fusese secretar pentru justitie, este ucis, la randul sau, in 1968, in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale.

Dupa moartea acestuia din urma, sarcina de a reprezenta clanul in viata politica nationala si in Partidul Democrat, ii revine lui Ted. Dar un accident rutier produs pe insula Chappaquiddick, in anul 1969, soldat cu moartea tinerei sale colaboratoare Mary Jo Kopechne, si fuga sa de la locul faptei ii afecteaza grav ambitiile pentru Casa Alba. Este invins in anul 1980 in cursa democrata pentru investitura de Jimmy Carter.

Considerat unul dintre reprezentantii aripii de stanga a partidului, senatorul s-a aflat in prima linie in toate chestiunile sociale, in special in domenii ca dreptul la educatie si la asistenta medicala pentru toata populatia, indiferent de rasa, limba si venit.

In 1971 el este numit presedinte al subcomisiei pentru sanatate a Senatului. Sapte ani mai tarziu militeaza, de la conducerea comisiei judiciare, pentru accesul femeilor si minoritatilor la cariere in justitie.

In 1994, dupa 32 de ani in care a fost simplu membru, el devine presedintele Comisiei pentru munca si resurse umane a Senatului si sprijina o reforma a sistemului social.

Devenit patriarh al clanului Kennedy, Ted a fost mereu prezent in momente dificile, fie ca au fost legate de probleme judiciare, fie ca au fost momente delicate, cum s-a intamplat la moartea tanarului John Fitzgerald jr. in 1999, intr-un accident de avion.

Ted i s-a opus lui George W. Bush dupa invazia din Irak, din anul 2003, acuzandu-l ca a exagerat in mod constient amenintarea irakiana pentru a justifica razboiul. El il compara pe Bush cu Nixon, iar Irakul cu Vietnamul.  

Dupa o interventie chirurgicala suferita in octombrie 2007, senatorul anunta ca il sprijina pe Barack Obama in cursa pentru investitura democrata.

Casatorit de doua ori, are trei copii din prima casnicie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă