De la Paris la Ryad si de la Washington la Islamabad, lumea a tresarit in weekend la auzul vestii ca omul cel mai cautat de pe planeta, Osama bin Laden, a plecat la Allah. Moartea liderului retelei teroriste Al-Qaeda, trambitata de o publicatie regionala franceza, nu a fost insa confirmata.
Ziarul „L'Est Republicain” publicase sambata o nota din 21 septembrie a serviciilor secrete franceze DGSE, in care se afirma ca „potrivit unei surse, care de obicei s-a dovedit de incredere, serviciile secrete saudite sunt convinse ca Osama bin Laden a murit”.
Mort sau grav bolnav?
Conform documentului, „informatiile stranse de sauditi arata ca liderul Al-Qaeda a decedat la 23 august 2006, in Pakistan, din cauza unei forme foarte grave de febra tifoida, care a dus la paralizia partiala a organelor interne”. Izolat in munti, Bin Laden nu ar fi beneficiat de asistenta medicala (febra tifoida poate fi tratata cu antibiotice). Nota este marcata „secret de aparare” si precizeaza ca Arabia Saudita a primit informatia la 4 septembrie, dar asteapta detalii inainte de a face anuntul oficial. Separat, revista americana „Time” a publicat in pagina sa electronica un articol care citeaza o sursa anonima saudita potrivit careia liderul terorist ar suferi de o boala transmisibila prin apa, iar aceasta maladie i-ar putea fi fatala. „Nu e un zvon. Este foarte bolnav, dar n-avem informatii concrete care sa ne permita sa afirmam ca a murit”, adauga sursa.
Numai ca, oficial, toti ridica din umeri. „Regatul Arabiei Saudite nu are dovezi care sa confirme recentele relatari din presa ca Osama bin Laden ar fi murit. Informatiile difuzate sunt pure speculatii si nu pot fi verificate in mod independent”, a anuntat ieri ambasada saudita din Washington. Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a afirmat ca moartea lui Bin Laden „nu a fost confirmata in nici un fel”, iar secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a spus ca „nu face comentarii si nu are nici o informatie”.
Ce se stie cu certitudine este ca nota DGSE a fost autentica. Si ca divulgarea ei se lasa cu scandal in Franta. Fiind vorba despre o scurgere de informatii, ministrul francez al Apararii a ordonat o ancheta. Iar un oficial de la Paris a calificat afacerea drept „o incalcare grava” a normelor de colaborare intre serviciile de spionaj.
Razboiul din Irak
a favorizat terorismul
Potrivit unui alt raport, de aceasta data al serviciilor secrete americane, razboiul din Irak a creat o noua generatie de militanti islamisti radicali, al caror numar a crescut rapid dupa 11 septembrie 2001. Documentul „National Intelligence Estimate”, prezentat in „New York Times” si „Washington Post”, arata ca islamismul radical si ideologia jihadista s-au raspandit in toata lumea, in principal ca urmare a razboiului din Irak. Astfel, miscarile islamiste s-au extins de la Al-Qaeda pentru a include in prezent o noua clasa de celule „care se genereaza singure, inspirate de conducerea Al-Qaeda, dar fara legatura cu Osama bin Laden”. Raportul reprezinta parerea consensuala a 16 servicii secrete americane. Este, totodata, prima evaluare oficiala a terorismului global realizata de catre serviciile secrete americane dupa inceperea razboiului din Irak.