Miliardarul american Bill Gates, co-fondatorul Companiei Microsoft, a inaugurat, in aceasta dimineata, la Bucuresti, Microsoft Suport Center, in prezenta presedintelui Traian Basescu si a premierului Calin Popescu Tariceanu.
Bill Gates considera ca investitiile in sectorul IT din Romania se vor dezvolta si mai puternic, odata cu aderarea la UE.
“Faptul ca Romania s-a alaturat Uniunii Europene ne da speranta ca investitiile vor fi din ce in ce mai importante, iar unul dintre sectoarele importante este cel al IT”, a spus Gates. El a remarcat calitatea invatamantului romanesc si specialistii pe care ii are Romania in sectorul IT, amintind totodata ca 300 de romani lucreaza la sediul central al Microsoft de la Seattle.
Microsoft Support Center – centrul de suport tehnic – de la Bucuresti va oferi servicii si suport tehnic clientilor Microsoft din Europa, in special celor din Franta si Germania. Valoarea investitiei de la Bucuresti nu a fost anuntata, deocamdata, dar specialistii estimeaza ca se ridica la 12 milioane de euro.
Bill Gates a anuntat si lansarea programelor Windows Vista, Office 2007 si Exchange Server 2007 in Romania.
“Microsoft Windows Vista si Office 2007 sunt doua produse importante la care s-a lucrat foarte mult, proiectul implicand si foarte multi romani, inclusiv compania Gecad”, a precizat Gates.
El a mentionat ca produsele au foarte multe utilitati, iar pentru crearea acestora s-au realizat multe probe pentru atestarea calitatii. “Microsoft Windows Vista si Office 2007 sunt de cea mai buna calitate, ofera maximum de siguranta, suport media, editare de inalta definitie si conexiuni mai bune”, a subliniat miliardarul american. Potrivit acestuia, Vista este cel mai sigur sistem de operare creat vreodata si poate fi utilizat in orice institutie care se confrunta cu misiuni critice, spre exemplu in spitale. De asemenea, sistemul de operare poate fi utilizat si pe telefonul mobil. Bill Gates a precizat ca, in prezent, lucreaza cu Intel pentru a crea cea mai optima formula pentru utilizarea pe telefonul mobil, astfel incat sa se inregistreze un consum mic de energie si o durata de functionare mai buna. Sistemul se poate conecta la wireless, 3G etc. Acesta asigura si standarde ridicate de interoperabilitate, ceea ce ofera consumatorilor posibilitatea de a avea simultan sisteme de operare Windows si Linux.
Cat priveste fenomenul de piraterie, Bill Gates considera ca acesta scade in tarile dezvoltate pe masura cresterii economice a tarii, iar acest lucru se vede si in Romania. Grupul american Microsoft Corp., cel mai mare producator de software din lume, a estimat ca numarul de copii ale noului sistem de operare Windows Vista vandute in primul an de la lansare va fi de doua ori mai mare decat numarul de licente Windows XP, precedenta versiune a sistemului de operare Windows, comercializata in anul 2001. Noul sistem de operare Windows Vista va inlocui treptat celelalte produse Windows, dar acest lucru se va realiza mai lent, pentru ca impune configuratii hardware superioare, apreciaza specialistii din piata romaneasca de IT.
Prezent la ceremonia de inaugurare a Centrului Global de Suport Tehnic Microsoft de la Bucuresti, presedintele Traian Basescu a afirmat ca Bill Gates este un om-simbol pentru valori educative si progres, pentru munca si lege, pentru responsabilitate sociala.
Pentru toate aceste valori, seful statului roman i-a conferit 'parintelui' Microsoft Ordinul National 'Steaua Romaniei' in grad de Comandor, una dintre cele mai inalte decoratii ale statului roman.
“Cred ca a discuta despre impactul noii tehnologii in economia romaneasca, in economia globala este prea putin atunci cand il ai alaturi pe Bill Gates”, a spus presedintele Basescu. El a reamintit de inceputul anilor '90, cand programul Microsoft Office a fost, probabil, “cel mai piratat program din lume pe piata romaneasca”. “Atunci nu aveam legi, dar acest program a avut un impact extraordinar. Tanara generatie a devenit prietena lui Bill Gates si a descoperit calculatorul. Un lucru rau, piratarea programelor, a fost pana la urma o investitie in prietenia fata de Microsoft si Bill Gates, o investitie in educatia tinerei generatii din Romania care a creat prietenia romanilor cu calculatorul”, a spus seful statului. El a sustinut ca aceasta piratare a generat, deopotriva, acea solida dezvoltare a industriei IT in Romania, Microsoft Office devenind “vehiculul pe care talentul romanilor s-a asezat”. “Capacitatea lor de a crea in industria IT a devenit certa si recunoscuta peste tot in lume. De asemenea, a creat generatia care azi se afla deja in toate institutiile statului roman, dar si in companiile private si se constituie in acel grup de oameni educati care genereaza progres in companii si in societatea romaneasca”, a spus Traian Basescu.
O alta valoare a lui Bill Gates evidentiata de presedintele Basescu a fost munca. “Ma uitam la programul lui Bill din aceasta dimineata si este departe de programul unui om despre care se spune ca este cel mai bogat din lume. Are un program pe minute, ce inseamna munca, efort, organizare, performanta. Un om care isi dedica viata muncii, creativitatii si respectarii legii. Ti-ai putea imagina, dupa ce vezi topul Forbes, ca Bill Gates sta pe o insula si da cate un telefon dimineata sa vada ce program de 'entertainment' poate fi organizat. Ei, nu. El isi incepe programul la 7,00 si il termina, probabil, noaptea tarziu. Este o alta valoare pe care ti-o inspira apropierea si cunoasterea activitatii lui Bill Gates: munca si lege”, a aratat Basescu.
De asemenea, seful statului a subliniat responsabilitatea sociala ca una dintre valorile dupa care se ghideaza Gates.
“Putini oameni, daca ne referim la noi, la romani, ar face ceea ce a facut Bill Gates prin infiintarea Fundatiei Bill si Melinda Gates, o fundatie in care si-a pus cea mai mare parte a averii si obiectivul ei este sa intoarca spre societatea din care a venit prosperitatea personala, prin programe, un ajutor. As vrea sa fiu foarte clar: si la noi vedem acte de caritate, dar adesea par acte prin care se manifesta mila. Fundatia Bill si Melinda Gates distribuie sprijin plecand de la premisa ca parte din avere trebuie intoarsa societatii”, a mai spus Traian Basescu.
Centrul Global de Suport Tehnic Microsoft de la Bucuresti va contribui la consolidarea sectorului IT din Romania, sector care a depasit un miliard de euro in anul 2006, a declarat, la randul sau, premierul Calin Popescu-Tariceanu. Primul-ministru a spus ca peste jumatate din cifra de afaceri a industriei IT este indreptata catre export. “Cred ca acesta este viitorul pentru economia Romaniei si mai putin activitatile clasice ale dezvoltarii industriale pe care avem ocazia in acest fel sa le sarim”, a sustinut Tariceanu. El considera ca inaugurarea Centrului Global de Suport Tehnic se va constitui intr-un bun prilej pentru ca o parte dintre tinerii romani care lucreaza acum in strainatate sa poata reveni acasa. “Ambitia noastra este sa facem o Romanie care sa-si valorifice potentialul de inteligenta, talentele, sa aiba posibilitatea sa se manifeste in domenii cu valoare adaugata superioara”, a continuat seful executivului, subliniind ca aceasta va fi directia pe care se va concentra Romania in viitor.
“Sper ca etapa de astazi sa fie doar un inceput in activitatile viitoare in Romania ale Microsoft”, a adaugat primul-ministru.
De 12 ani, Bill Gates este cel mai bogat om al planetei. Anul trecut revista 'Forbes' i-a estimat averea la 50 de miliarde de dolari.
Drumul spre succesul in domeniul informaticii a inceput in anul 1975. Dupa ce a citit un articol in revista 'Popular Elecronics' despre computerul Altair 8800, tanarul Gates ii contacteaza pe cei de la MITS, compania ce realizase calculatorul, pentru a face o demonstratie a unei implementari a limbajului de programare BASIC pe Altair. Interpretorul BASIC, realizat de Bill Gates impreuna cu Paul Allen, prietenul sau din copilarie, oferea practic noi oportunitati de extindere a acestei platforme hardware. In urma demonstratiei realizate, MITS decide sa implementeze interpretorul de BASIC pe aceste sisteme. In urma acestui succes, Bill Gates renunta la studiile universitare si infiinteaza, in 1975, Microsoft in Albuquerque, New Mexico, in apropierea sediului MITS. In primul an de existenta, Microsoft obtine un venit de 16.000 de dolari. La inceputul anilor '80, IBM creeaza calculatoarele personale, iar Bill Gates propune un sistem de operare care va face cariera. Este vorba de MS-DOS (MicroSoft Disk Operating System) si este ales de IBM pentru a fi instalat pe noile PC-uri. Bill Gates merge mai departe, iar doar peste cativa ani, in 1985, pune in aplicare Windows, sistem de operare care este folosit astazi de milioane de utilizatori. A urmat, in 1998, Microsoft Office, cu solutii pentru toti utilizatorii de aplicatii de birou. La 15 iunie 2006, Bill Gates si-a anuntat retragerea din Microsoft, incepand cu iulie 2008.
Bill Gates este si un recunoscut filantrop. In anul 2000, Gates impreuna cu sotia sa, Melinda, infiinteaza fundatia de caritate 'Bill and Melinda Gates', cea mai mare societate filantropica din lume, cu un fond de aproape 30 de miliarde de dolari. Fundatia este cunoscuta in special pentru contributiile la imbunatatirea sanatatii populatiei din Africa.
In anul 2005, Regina Marii Britanii i-a acordat celebrului informatician american titlul de 'Cavaler al Imperiului Britanic'.