2.8 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialBill Clinton, in vizita-surpriza la Phenian

Bill Clinton, in vizita-surpriza la Phenian

Fostul presedinte american Bill Clinton a sosit ieri la Phenian, pentru o vizita-surpriza destinata obtinerii eliberarii celor doua ziariste americane condamnate pentru trecerea ilegala a frontierei.

Intervenind in plin impas in dosarul privind denuclearizarea regimului nord-coreean, vizita lui Bill Clinton poate contribui la "incalzirea" relatiilor, pentru moment inghetate, dintre Phenian si Washington. Primindu-l pe ex-presedintele american, Coreea de Nord a trimis un semnal de linistire si de deschidere spre SUA, dupa luni de tensiuni. Este prima vizita a unei personalitati americane in aceasta tara dupa cea a Madeleinei Albright in 2000, secretar de stat in Cabinetul Clinton.
Anturajul secretarului de stat american, Hillary Clinton, aflata in drum spre Africa, unde intreprinde un turneu, si agentia de presa sud-coreeana au confirmat ca vizita la Phenian este legata de eliberarea ziaristelor americane. Analisti de la Seul estimau ca in timpul vizitei, care s-ar putea incheia astazi, Bill Clinton se va intalni cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Il.

Cele doua ziariste de la canalul de televiziune Current TV, Laura Ling si Euna Lee, au fost arestate pe 17 martie, cand  intrau – ilegal – pe teritoriul nord-coreean venind din China. Ele au fost condamnate in iunie la 12 ani de munca silnica pentru trecerea frontierei fara autorizatie, pentru "denigrarea" regimului si pentru o "crima grava" pe care judecatorii nu au precizat-o. Intr-o convorbire telefonica, Laura Ling i-a spus surorii sale, Lisa, ca recunoaste ca a violat legea nord-coreeana. "Avem nevoie de ajutorul guvernului nostru. Suntem dezolate pentru tot ce s-a intamplat, dar acum avem nevoie de o mediere diplomatica." Phenianul si Washingtonul duc de cateva saptamani "consultari active" asupra situatiei celor doua ziariste.
Vizita lui Bill Clinton deschide calea discutiilor bilaterale asupra unui ansamblu de probleme, in special programul nuclear nord-coreean, dar, daca Phenianul nu este pregatit sa negocieze denuclearizarea sa, iar SUA nu doresc sa recunoasca acest stat ca putere nucleara, relatiile lor vor ramane in impas, considera analistii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă