25 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialBilantul fraudelor cu fonduri europene: 4 milioane de euro deturnati

Bilantul fraudelor cu fonduri europene: 4 milioane de euro deturnati

»  DNA Iasi, in colaborare cu Departamentul de Lupta Antifrauda din cadrul Guvernului Romaniei, a reusit pe parcursul anilor 2006, 2007 si 2008 sa demonteze "suveici" cu fonduri europene, a caror valoare se apropie de suma de 4 milioane de euro.

In atentia DNA Iasi au fost in ultimii doi ani dosare grele, care au drept inculpati nume cunoscute ale mediului de afaceri sau din administratia locala ieseana. "Am studiat probabil tone de documente si am audiat zeci de persoane. Majoritatea cauzelor cercetate sunt deja definitivate de noi si trimise in instanta, dar mai avem si multe in lucru. Despre acestea din urma nu va pot da inca relatii, pentru a nu altera cercetarile", ne-a declarat magistratul Luminita Merisescu, prim-procuror interimar al DNA Iasi. Sfarsitul anului 2007 si inceputul anului 2008 a reprezentat pentru DNA Iasi finalizarea dosarului "Cominco", cu legaturi in cele mai inalte sfere ale politicii romanesti. Ancheta a pornit de la o sesizare din 2006 a Departamentului Antifrauda, privind utilizarea incorecta la proiectul parcului industrial "Tehnopolis" Iasi a fondurilor UE de catre firma Cominco SA din Bucuresti.

 

Constructorul parcului Tehnopolis este acuzat ca ar fi creat un prejudiciu de aproape jumatate de milion de euro prin folosirea unor materiale mult mai ieftine decat cele prevazute in contract. Gheorghe Gemanar (61 de ani), presedinte si director general al societatii Cominco SA, firma care a castigat licitatia de constructie a Tehnopolis, a fost pus oficial sub acuzare de anchetatorii ieseni pentru deturnare de fonduri PHARE. Firma Cominco SA Bucuresti a fost condusa pana in 2001 de fostul secretar general al Guvernului PSD serban Mihailescu.
Autoritatile locale din patru comune din Iasi au luat trei milioane de euro din banii europeni, iar acum trebuie sa-i returneze. Cel mai nou dosar, trimis acum cateva zile procurorilor anticoruptie de catre Departamentul de Lupta Antifrauda, este cel care vizeaza primaria comunei iesene Tiganasi. Conform unui control efectuat de Departamentul Antifrauda, Consiliul Local Tiganasi trebuie sa returneze integral Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi suma de 3,4 milioane lei, echivalentul a aproape un milion de euro, reprezentand fonduri europene folosite pentru modernizarea unui drum comunal.

Procurorii anticoruptie au mai definitivat inca doua dosare, trase aproape la indigo, in care alte comune din Iasi, Popricani, Movileni si Vladeni vor avea de returnat alte doua milioane de euro, dupa ce lucrarile la doua drumuri comunale au fost facute de mantuiala.
Un alt dosar instrumentat de procurorii ieseni a fost cel prin care s-a dispus trimiterea in judecata a doi directori ai societatii Hidrotehnica Vaslui si un diriginte de santier, pentru ca au incarcat cu aproximativ 52.000 de euro deconturile pentru un contract realizat din fonduri SAPARD.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă