Europarlamentarul Elena Basescu a sustinut in cadrul actualei sesiuni plenare a PE sase discursuri, a depus o declaratie scrisa privind raportul PESC, iar PE a adoptat trei dintre amendamentele propuse de ea la acest raport si a fost co-autor al rezolutiei "The Case of Gilad Shalit".
"Pe langa cele doua interventii deja mediatizate, una pe tema scutului anti-racheta si cea de-a doua cu privire la, Elena Basescu a mai luat cuvantul de inca patru ori in aceasta sesiune, precizeaza un comunicat remis NewsIn de catre Biroul de presa al grupului europarlamentarilor romani din PPE.
In discursurile de un minut sustinute de Elena Basescu in plenul Parlamentului European, eurodeputatul PDL s-a referit la impozitarea tranzactiilor financiare, la investitiile in dezvoltarea de tehnologii cu emisii reduse de carbon, spatiul unic de plati in euro, cazul Gilad Shalit si Raportul privind politica externa si de securitate comuna. Elena Basescu a fost co-autor al rezolutiei "The Case of Gilad Shalit".
De asemenea, se mai arata in comunicatul amintit, Parlamentul European a adoptat, in aceasta sesiune plenara, trei amendamente ale europarlamentarului Elena Basescu la "Raportul privind politica externa si de securitate comuna (PESC)". Amendamentele se refera la dezvoltarea si punerea in aplicare a proiectelor din cadrul Sinergiei Marii Negre, prioritizarea asigurarii securitatii energetice a UE prin promovarea unui coridor sudic in ceea ce priveste alimentarea cu titei a Europei, inclusiv prin Conducta Petroliera Pan-Europeana Constanta – Trieste si dezvoltarea relatiilor UE cu tarile din parteneriatul estic in plan politic, economic si cultural.
Elena Basescu a fost criticata in presa pentru ca in ultimul discurs rostit in Parlamentul European luni, in care facea referire la scutul american antiracheta, a comis doua erori, una legata de data la care Romania a aprobat amplasarea elementelor scutului american antiracheta pe teritoriul national si o a doua legata de forul care urmeaza sa ratifice acordurile SUA-Romania privind scutul, confundand Parlamentul European cu cel national, cel care are competenta pe acest subiect.