Satenii din judetul Bihor obisnuiesc sa practice, in Ajunul Craciunului, unele obiceiuri pentru a avea un an bogat, pentru a feri casa si membrii ei de deochi si rele sau pentru a-si gasi sortitul in cazul fetelor de maritat.
Gospodarii se ingrijesc in aceasta zi sa isi ia inapoi de la vecini toate obiectele imprumutate. Chiar daca vecinul mai are nevoie de acel obiect, proprietarul nu i-l va lasa, pentru a nu-l prinde Craciunul cu averea imprumutata.
Pentru ca bogatia taranului se vede si in ograda lui, satenii au gasit o modalitate pentru a avea gaini ouatoare. Pentru asta, in preajma Craciunului ei le dau gainilor de mancare graunte din ciur sau sita. Traditia i-a invatat ca, astfel, gainile se vor oua de doua sau de trei ori mai mult decat o faceau pana in aceasta perioada a anului.
Tot pentru ca anul care vine sa fie bogat, barbatul casei trebuie sa tina bani in mana in Ajunul Craciunului, altfel va avea un an plin de ghinion. Pentru ca familia sa fie protejata de deochi si farmece, femeile au un ritual special. In Ajunul Craciunului, ele pun in cele patru colturi ale mesei usturoi si seminte de mac, cu credinta ca deochiul le va ocoli locuinta.
De asemenea, satenii vor avea o recolta de grau bogata in anul in care se apropie daca, in Ajun de Craciun, inainte de a taia painea, se va face o cruce pe partea coapta pe vatra. Totodata, ca sa vina petitorii in Ajunul Craciunului, fetele nemaritate se spala pe fata cu apa in care au fost pusi cativa banuti si o nuca.
Tot in aceasta zi fetele fac tot felul de vraji pentru a-si afla ursitul. Conditia esentiala pentru ca vraja sa reuseasca este ca, peste zi, ea sa posteasca.
Inainte de culcare, fata va pune busuioc sub perna. Daca respecta postul si isi pune busuioc la cap, noaptea isi va visa ursitul, care nu se va lasa mult asteptat sa apara.
Mai este credinta ca, in aceasta zi, este bine ca femeile sa aiba o piesa de vestimentatie rosie, pentru ca toate dorintele sa se implineasca la Sarbatoarea Craciunului.