4.3 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSpecialBian: Am primit bani în septembrie şi octombrie, dar nu erau mită,...

Bian: Am primit bani în septembrie şi octombrie, dar nu erau mită, ci ajutor pentru campania proprie

Fostul şef al ANOFM Silviu Bian a recunoscut, marţi, la Tribunalul Bucureşti, că a primit două tranşe de bani, în septembrie şi în octombrie, de la Cristache Ristea, dar a precizat că sumele nu reprezentau o mită sau un folos necuvenit, ci „ajutor pentru campania electorală proprie”, potrivit Mediafax.

Tribunalul Bucureşti a reluat, marţi, dezbaterile în dosarul în care fostul şef al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) Silviu Bian este judecat pentru luare de mită.

Silviu Bian a fost audiat de instanţă, el declarând că recunoaşte doar faptele din septembrie şi octombrie de care îl acuză procurorii anticorupţie, respectiv că a primit două tranşe de bani, la ultima fiind şi prins în flagrant delict, dar a subliniat că nu a avut niciun moment reprezentarea faptului că acei bani i-ar fi fost daţi cu titlu de mită sau ca folos necuvenit, el ştiind că erau „ajutor pentru campania proprie”.

„Recunosc faptele din septembrie, octombrie 2011, ţin să menţionez că Ristea nu avea cum să îmi dea banii în pachet, pentru că de fiecare dată când veneam la Râşnov bagajele mi le căra şoferul sau Căliman. Am primit bani. Eu am înţeles de la Ristea că el se descurca. Am avut percepţia faptului că el coordonează de fapt societatea care derula proiectul. Am luat aceşti bani pentru a începe să îmi fac campania electorală. Oficial, în campanii, banii se primesc prin mandatarul financiar, dar ştim că se iau şi altfel. A existat o înţelegere între mine şi Ristea, în septembrie 2011, la o întâlnire de la Cluj în care, la un dineu, el mi-a promis că mă poate ajuta, fără a-mi detalia în ce consta ajutorul. Eu, între timp, am plecat în concediu, dar el a continuat să mă cheme la Râşnov. Îmi asum că am primit banii, am avut percepţia că sunt bani pentru campania mea electorală şi că reprezintă un ajutor de la un prieten, în calitate de persoană fizică, nu de director. De aceea eu cred şi acum că banii primiţi nu reprezintă mită, iar eu nu pot fi acuzat de luare dce mită”, a declarat Silviu Bian în faţa instanţei.

Întrebat de judecător cum îşi explică sumele mari de bani oferite de directorul executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, Cristache Ristea, în contextul în care acesta este un funcţionar cu salariu modic, Bian a reafirmat că a avut percepţia că acesta are şi alte afaceri. În final, Bian a spus că nici nu s-a întrebat de unde avea Ristea banii.

El a precizat totuşi, la insistenţele instanţei, că nu ar fi pus niciodată, în niciun fel presiune pe Cristache Ristea, infirmând vehement o serie de afirmaţii surprinse în timpul interceptărilor telefonice în care îi pomenea lui Ristea că „cei care nu plătesc trebuie să plece”.

Întrebat de ce îl sfătuia în mod insistent pe Ristea să acţioneze conspirat şi în cazul în care este întrebat să nu recunoască nimic, Bian a arătat, ironic, că a deprins „o uşoară psihoză” privind modul de operare al serviciilor secrete şi ale DNA. El a precizat că nu doar pe Ristea îl sfătuia să aibă grijă ce spune la telefon, ci pe toţi cunoscuţii săi.

„Nu ştiam efectiv că sunt ascultat sau urmărit. L-am atenţionat pe Ristea referitor la DNA şi SRI, dar era ceva formal, am zis doar aşa, să spunem că era o premoniţie a mea”, a arătat Bian în instanţă.

Avocatul lui Silviu Bian a cerut instanţei să discute la termenul de marţi şi cererea de eliberare provizorie sub control judiciar a acestuia. Instanţa a admis cererea şi a rămas în pronunţare în cazul solicitării de eliberare din arest a lui Bian.

Fostul şef al ANOFM Silviu Bian a fost trimis în judecată în 9 noiembrie, pentru luare de mită în formă continuată. El este în arest din 16 octombrie, atunci fiind prins în flagrant în timp ce primea 82.000 de lei.

Alături de Bian, în acest dosar sunt judecaţi Alexandra Maria Ţichindelean, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU), pe care procurorii o acuză de luare de mită, precum şi directorul executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, Cristache Ristea, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată.

În rechizitoriul trimis instanţei de judecată procurorii anticorupţie notează că începând cu data de 1 iulie 2010, la Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov se află în derulare două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene respectiv „Pregătirea aprofundată, continuă în serviciul public de ocupare – PACSPO” şi „Învăţământ continuu aprofundat pentru România – ICAR” pentru care a fost alocată finanţarea maxim admisă în cuantum de cinci milioane de euro pentru fiecare proiect.

În perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, Silviu Bian, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 de lei, echivalentul a aproximativ 250.574 de euro, şi 22.000 de euro de la opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR pentru a vira 25 la sută din costul proiectelor reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Funcţionarii respectivi, arată anchetatorii, făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră în cadrul acestor proiecte, iar refuzul lui Bian de a aloca contribuţia din fonduri publice ar fi avut drept consecinţă întreruperea proiectelor şi, implicit, privarea respectivilor funcţionari de retribuţiile primite pentru activităţi în cadrul proiectelor.

Banii i-au fost daţi lui Bian de Cristache Ristea, care s-a ocupat şi de colectarea sumelor de la funcţionarii ce dădeau lunar, în acest scop, o parte din retribuţiile primite în cadrul proiectelor.

Din suma totală pretinsă, în 15 octombrie, Bian a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediul lui Ristea, 82.000 de lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie. Procurorii anticorupţie au organizat atunci o acţiune în urma căreia l-au prins pe Bian în flagrant delict primind banii.

Procurorii anticorupţie mai arată că Alexandra Maria Ţichindelean, în cursul lunii august, a primit de la un angajat al aceleiaşi firme partenere în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR zece mii de lei cu titlu de mită. Banii ar fi fost primiţi după efectuarea unui control la societatea respectivă pentru a o favoriza în situaţia unor controale ulterioare.

Cele mai citite

Franța, aruncată în criză, după căderea Guvernului

Guvernul Barnier este primul Executiv, după 60 de ani, forțat să plece, în urma unui vot de cenzură Euro a avut o reacție imediată, tranzacționându-se...

Ucraina a rămas fără ajutoare de la SUA. Un republican apropiat de Trump a blocat un proiect al lui Biden

Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, a respins miercuri cererea administrației Biden de a include 24 de miliarde de dolari pentru ajutoarele legate de Ucraina...

Nvidia a semnat un acord cu guvernul din Vietnam pentru a construi un centru de cercetare și dezvoltare AI

Nvidia a semnat un acord cu guvernul din Vietnam pentru a construi un centru de cercetare și dezvoltare AI și un centru de date...
Ultima oră
Pe aceeași temă