Fostul director al Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare – Banat, Ionel Patrichi, este acuzat de oficialii din Ministerul Agriculturii că ar fi căpuşat vreme de cinci ani instituţia pe care a condus-o, împingând-o astfel spre faliment.
Începând cu 2007, şeful SNIF Banat, care este şi vicepreşedinte al PNL Timiş şi fost consilier judeţean între 2004 şi 2008, a încheiat mai multe contracte de închiriere utilaje între instituţia de stat pe care o conducea şi POLYCOAT DEROM SA, firma la care era acţionar. Mai mult, administrator al firmei şefului SNIF, a fost pus şeful secţiei de producţie a SNIF Banat, Marius Popescu, adică subalternul său.
Potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii, cât timp a fost director al SNIF Banat, Patrichi s-a folosit de utilajele, motorina şi oamenii statului şi a obţinut lucrări de amenajări drumuri şi albii de râu comandate şi plătite tot de stat prin instituţii ca Romsilva şi ANIF. De pildă, după ce ROMSILVA a atribuit o lucrare de amenajare a unui drum forestier firmei SAIFTIM SA, controlată de ex-ministrul Sănătăţii Ovidiu Brânzan (PSD), aceasta a luat ca subantreprenor firma lui Patrichi, care, la rândul său, uzând de funcţia de director al SNIF Banat, a realizat lucrarea cu utilajele statului. Ulterior, şeful de secţie Marius Popescu, subalternul lui Patrichi atât la SNIF, cât şi la propria firmă, a procedat în acelaşi mod ca şeful său. Astfel, Popescu şi-a înfiinţat propria firmă, care a încheiat contracte de prestări servicii cu SNIF Banat. Curtea de Conturi a constatat că Patrichi a decontat SRL-ului subalternului său facturi supraevaluate.
De asemenea, Ionel Patrichi mai este acuzat că în perioada cât era director la SNIF Banat a folosit angajaţii SNIF şi utilajele instituţiei pentru a efectua lucrări la vila sa de lângă Timişoara şi la o altă proprietate a sa din Buziaş.
Toate contractele pe care Patrichi le-a acordat propriei firme au fost cunoscute încă din 2008 de ex-directorul general al SNIF, Ion Nedelcu, de către parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş şi au fost trimise notificări inclusiv către cabinetul ministrului Agriculturii Dacian Cioloş. Nu s-a luat însă nici o măsură.
Precizăm că SNIF este în subordinea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) şi că monitorizarea activităţii sale e în responsabilitatea CA, numit de ADS. Nicu Gheorghe, preşedintele consiliului de administraţie (numit de SNIF) din ultimul an de activitate al lui Ionel Patrichi şi totodată şef al corpului de control al ADS în mare parte din perioada cât vicele PNL Timiş a băgat în faliment SNIF, nu a putut fi contactat, pentru a preciza ce măsuri a luat pentru stoparea acestor abuzuri.
A cumpărat pe datorie, la o dobândă-record de 547% pe an
Din datele obţinute de oficiali ai Ministerului Agriculturii, Ionel Patrichi a încheiat cu furnizori de combustibil, ulei de motor şi închirieri utilaje mai multe contracte care au produs pagube instituţiei de stat. Astfel, liberalul a acceptat în contractele cu furnizorii introducerea unor clauze care se mai întâlnesc doar în cămătărie şi la casele de amanet. Patrichi a fost de acord ca, în cazul în care SNIF Banat ar fi întârziat cu plata mărfii livrate de furnizori, instituţia statului să plătească penalizări de întârziere de 0,5-1,5% pe zi, echivalentul unei dobânzi de până la 547% pe an.
„Antonio Impex SRL” şi „SC Utilaje Novac SRL” sunt marii câştigători ai dobânzilor cămătăreşti. Astfel, prima firmă a livrat SNIF Banat în luna august 2008 motorină în valoare de 67.766 lei. Ca urmare a clauzei de penalizare de 0,5% pe zi, o datorie de aproximativ 15.500 euro s-a transformat în una de 110.000 euro.
Achiziţii de tot râsul
În mandatul de 5 ani al directorului Patrichi, în contabilitatea SNIF Banat s-au decontat o serie de facturi cel puţin bizare, care nu au nici o legătură cu activitatea de îmbunătăţiri funciare. Dăm câteva exemple sugestive: „Set periuţe de dinţi 3 bucăţi”, „Beţişoare urechi 200 bucăţi”, produse de coafare pentru femei „L’Oreal Studio” şi „Studioline Fix”, „oala presiune 8 litri”, „2 mese de călcat”, „candelă 40 ore Aro-8 bucăţi”, „cuţit tranşat carne asia line 28 cm”, „dulap pantofi 5 uşi cireş”, „perdea baie 80/200”, „ştergător picioare”, „4 suporturi periţă de dinţi”, „ţelină rădăcină”, „balsam rufe 4 bidoane de 2 litri”, „detergent automat 4,75 kg- 4 pungi”, „Perwoll balsam magic”, „Perwoll color magic-2 bucăţi”, „Pernă pluş nova”, „sonerie fără fir”, „delikat găină”, „seminţe”, „saltea 2100×1400 pentru pat matrimonial, cu grosimea de 40 cm”, „taxă masterat semestrul I Patrichi Ionel-1500 lei”, „2 memorii RAM de laptop, de 1 GB fiecare” în contexul în care SNIF Banat nu deţine laptopuri pe inventar. S-a mai decontat şi un computer cu monitor de 22 de inch care a fost achiziţionat de la Altex pe banii SNIF, dar care nu a fost niciodată introdus în gestiune, fiind de negăsit. La fel au dispărut şi mai multe telefoane mobile considerate „high-end” la momentul respectiv.
De pildă, Georgeta Stănescu, directoarea economică a SNIF Banat în mandatul lui Ionel Patrichi a cumpărat din banii SNIF de la Altex pe data de 08.01.2009 un telefon mobil Nokia E 66 în valoare de 1579,8 lei. Întâmplător, data de 8 ianuarie este chiar ziua de naştere a fiului directoarei economice Georgeta Stănescu. Ulterior, un control al curţii de conturi a constatat că respectivul telefon nu a fost niciodată înregistrat în gestiune. Când reprezentanţii curţii de conturi au chestionat-o pe directoarea economică, solicitându-i să arate telefonul mobil, aceasta a refuzat. Ulterior, când Georgeta Stănescu a primit somaţie scrisă să înapoieze telefonul mobil în valoare de 1600 lei şi un al doilea telefon care în acelaşi mod dispăruse fără urmă, directoarea economică a prezentat în loc de aparate, un anunţ publicat în aceeaşi zi în ziarul local, cu următorul text: „SNIF SA Sucursala Banat…anunţă pierderea a două telefoane Nokia E 70, nr inventar 405211, Nokia E 66 nr inventar 405212. Le declară nule”.
„Baza SNIF”, executată silit în favoarea unui consilier PNŢCD
Un alt contract încheiat de Patrichi cu o firmă obscură pentru livrarea unor şenile de schimb (fără certificat de provenienţă şi de garanţie), pentru două excavatoare vechi de 30 de ani, a dus la executarea silită a SNIF Banat pentru recuperarea unei datorii de 180.000 euro. Aşa se face că din cauza unor şenile s-a scos la licitaţie baza de producţie a SNIF Banat, amplasată într-o zonă imobiliară foarte atractivă. Baza deţine mai multe clădiri tehnice şi administrative amplasate pe un teren cu suprafaţa de 12.000 mp, cu deschidere de 80 metri la două străzi. Terenul aparţine municipalităţii din Timişoara, însă, deoarece e împânzit cu construcţii, cumpărătorul autobazei primeşte automat dreptul de folosinţă a terenului pe toată durata de existenţă a clădirilor. Coincidenţă sau nu, baza de producţie a SNIF a fost achiziţionată la licitaţie cu doar 150.000 euro, de către firma Alfa&Quantum Consulting SPRL, la care coacţionar e Marius Radu Cârceie, consilier judeţean PNŢCD.
„Contracte pentru binele SNIF”
Contactat de RL, vicele PNL Timiş a declarat că „toate deciziile pe care le-am luat şi contractele pe care le-am încheiat au fost făcute spre binele SNIF”. Actuala directoare generală a SNIF, a declarat pentru RL că contractele semnate de Patrichi cu propria firmă reprezintă clar „conflict de interese, precum şi „ducerea de muncitori şi utilaje să muncească la el acasă. De-aia au ştiut unii să se îmbogăţească”. Referitor la achiziţiile pe banii statului de ţelină, beţişoare de urechi, produse pentru coafură şi saltea matrimonială cu grosime XXL, proaspăta şefă a SNIF a declarat: „Ce întrebări sunt astea? Suntem cumva la o emisiune de divertisment?”.
Viitorul SNIF Banat
SRL-urile care au perceput penalităţi la dobânzi cămătăreşti stau la coadă, aşteptând să le vină rândul să execute silit ce a mai rămas de luat de la SNIF Banat. După ce au fost scoase la licitaţie inclusiv utilajele SNIF, urmează cele aproximativ 30 de cantoane pe care SNIF le deţine în judeţ, adică clădiri de locuit, conectate la curent, cu terenul aferent, care însumează 76.000 mp. Patru din aceste clădiri sunt amplasate în Timişoara, iar altele sunt amplasate în vecinătatea localităţilor importante din judeţ. În tot acest timp, ex-directorul SNIF Banat. Ionel Patrichi, îşi vede liniştit de afacerile personale,