Stânga şi dreapta din Italia au convenit, miercuri, să susţină candidatura fostului preşedinte al Senatului, Franco Marini, la alegerile prezidenţiale organizate începând de joi în Parlament, o etapă-cheie pentru a ieşi din criza politică care durează de 50 de zile, relatează AFP, potrivit Mediafax.
Partidul Democrat (PD, stânga) şi Poporul Libertăţii (PdL, dreapta) şi-au anunţat, miercuri seară, sprijinul pentru Franco Marini, un politician în vârstă de 80 de ani care a fost preşedinte al Senatului, în perioada 2006-2008, şi face parte din aripa democrat-creştină a PD.
„Candidatura lui Franco Marini este cea mai în măsură să realizeze cele mai mari convergenţe”, a declarat liderul PD, Pier Luigi Bersani, la încheierea negocierilor cu dreapta lui Silvio Berlusconi. „Este o persoană transparentă şi generoasă, unul dintre constructorii centrului-stânga bazat pe muncă şi social”, a adăugat el.
„Marini va fi în măsură să asigure o convergenţă a forţelor de centru-dreapta şi centru-stânga”, a dat asigurări el, în timp ce alegerile legislative din 24 şi 25 februarie nu s-au soldat cu o majoritate clară în Parlament, unde stânga este majoritară la Camera Deputaţilor, iar Senatul este divizat în trei blocuri.
Imediat, Silvio Berlusconi a confirmat sprijinul partidului său, Poporul Libertăţii (PdL, dreapta), pentru candidatura lui Marini.
„Credem că este cea mai bună soluţie posibilă în acest moment (…) Franco Marini este o persoană pozitivă şi serioasă, iar pentru noi nu este o înfrângere”, a afirmat Berlusconi în timpul unei reuniuni a partidului său. „Marini nu este de centru-dreapta, dar a demonstrat întotdeauna că se află deasupra partidelor”, a adăugat el.
Anunţul privind consensul dintre PD şi PdL pentru un candidat a stârnit vâlvă în cadrul stângii. Matteo Renzi, primarul Florenţei şi rivalul lui Bersani la alegerile primare din PD, şi-a exprimat imediat dezacordul. „Eu cred că numeroase persoane nu vor dori să voteze pentru el”, a spus Renzi.
Primul tur al scrutinului prezidenţial va avea loc joc. Deputaţi, senatori şi delegaţi regionali – 1.007 la număr – vor vota pe buletine secrete.
Preşedintele Republicii, care are un rol tradiţional onorific, este foarte important pentru perioada incertă pe care o traversează Italia. Astfel, de mai multe zile, partidele s-au angajat în negocieri pentru a-i găsi un succesor lui Giorgio Napolitano, în vârstă de 87 de ani, al cărui mandat expiră la jumătatea lunii mai.
Scopul negocierilor dintre PD şi PdL este identificarea unei persoane apropiate de stânga, care dispune de un număr important de alegători (495 de voturi), dar care să-i convină lui Il Cavaliere, ameninţat cu condamnări judiciare.
Bersani, în calitate de câştigător „relativ” al alegerilor legislative, avea de ales între a se alia cu Berlusconi sau cu Mişcarea Cinci Stele (M5S), condusă de către fostul actor de comedie Beppe Grillo.
Beppe Grillo a afirmat miercuri pe blogul său că liderul stângii a optat deja „pentru combinaţia” cu Il Cavaliere, în timp ce M5S l-a ales oficial drept candidat pe constituţionalistul Stefano Rodota, provenit din tabăra de stânga.
Un compromis privind preşedintele ar putea rezolva ecuaţia guvernării. Bersani, după o tentativă eşuată la sfârşitul lui martie, speră de la noul preşedinte să-i încredinţeze un nou mandat de a crea un guvern, care ar fi minoritar, dar s-ar baza pe un pact de neagresiune cu dreapta.
Însă această linie provoacă puternice tensiuni în cadrul PD, condus de Pier Luigi Bersani, unde o bună parte percepe orice înţelegere cu Berlusconi ca un pact cu diavolul.
O majoritate de două treimi este necesară în primele trei tururi de scrutin. Începând cu al patrulea tur, este luată în calcul majoritatea absolută.
Printre alte nume menţionate în ultimele zile pentru funcţia de preşedinte figurează fostul comisar european Emma Bonino sau fostul preşedinte al Comisiei Europene (CE) Romano Prodi, singurul care l-a învins de două ori pe Il Cavaliere.