In aproape 30 de ani, canalele de televiziune ale lui Silvio Berlusconi au impus societatii italiene imaginea inselatoare a reusitei. Actele de bravura politica si sexuala ale premierului Silvio Berlusconi sunt nelipsite de pe prima pagina a ziarelor din toata lumea si nu numai in presa de scandal. Aceste imagini n-ar fi decat caraghioase daca n-ar fi atat de daunatoare pentru imaginea Italiei si atat de evidente pentru imobilismul politic al tarii, scrie cotidianul La Libre Belgique, citat de Agerpres.
In pofida scandalurilor repetate, "Il Silvio Nazionale" ramane de departe cel mai popular om politic italian (chiar daca cota sa de popularitate a scazut sub 50% pentru prima data de cand a revenit la putere, in 2008). Unul dintre motivele longevitatii politice a lui Berlusconi, in ciuda pasilor gresiti pe care i-a facut, este de ordin cultural. Ca si celelalte societati latine sau mediteraneene cu puternica traditie catolica, societatea italiana a invatat de multa vreme sa accepte cu seninatate ideea dublei vieti: pe de-o parte, atasamentul declarat fata de valorile familiei si ale Bisericii si, de cealalta parte, o alta viata, traita adeseori deschis, cu amante si alte legaturi "indoielnice".
Politicienii catolici italieni duc adesea o astfel de viata. In ultimii ani, in afara de Berlusconi, au existat politicieni divortati, ca seful Partidului Centrist Catolic, Pier Ferdinando Casini, sau purtatorul de cuvant al Parlamentului, Gianfanco Fini, care dimineata pronunta un discurs inflacarat despre importanta traditionalei unitati a familiei si despre legatura sfanta a casatoriei, dupa-amiaza participa la o audienta emotionanta cu Papa si seara merg in graba la amantele lor necasatorite si mame ale ultimilor lor copii. Acest fel de comportament a fost acceptat mai deschis in ultimii ani, fara indoiala datorita lui Berlusconi si trusturilor sale de presa.
In anii 1970, principala ambitie a unei familii din clasa muncitoare italiana era sa-i faca pe copiii lor sa studieze, sa mearga la universitate si sa se faca medici sau avocati. De la sfarsitul anilor 1970 si mai ales in cursul anilor 1980 si 1990, cele trei canale de televiziune private ale lui Berlusconi au pus in valoare modelul fals si iluzoriu al reusitei rapide, popularizat de seriale americane ca "Dallas". Din anii 1990, canalele sale difuzeaza programe ca "Big Brother" si alte programe de varietati dominate de actori, tineri musculosi si tinere sumar imbracate. In aproape 30 de ani, canalele TV ale lui Berlusconi au ajuns sa impuna societatii italiene imaginea inselatoare a reusitei. Astazi, ambitia multor mame din clasa muncitoare italiana este de a-si vedea fetele starlete, care vor face presa de scandal sa le bage in seama pentru ca au vorbit cu vreun culturist ajuns vedeta la TV sau cu un fotbalist promitator. Sa fii medic sau avocat nu mai este considerat un semn al succesului.
Chiar daca nu este musculos si nu are plete, Berlusconi intruchipeaza acest fel de reusita. Fostul cantaret de cabaret, care a ajuns unul din oamenii de afaceri cei mai bogati din lume, a devenit si politicianul cel mai puternic din Italia – si fara indoiala unul dintre cei mai vizibili din lume. Pana nu demult, italianul din clasa mijlocie il lua de model, ca pe omul care a reusit pe toate planurile. Dar acum nu se mai intampla acelasi lucru. Oamenii il admira astazi mai putin pe Berlusconi pentru ca ipocrizia sa este prea evidenta. Faptul ca se lauda cu imaginea sa de macho mediteranean poate fi buna pentru un politician italian, dar aceasta imagine isi pierde din atractie cand acelasi politician lanseaza o campanie de eradicare a prostitutiei, cu eventuale pedepse cu inchisoarea pentru clienti, dar frecventeaza el insusi dame de companie. Italienii nu au apreciat nici faptul ca unele candidate desemnate la recentele alegeri europene n-aveau alt merit decat cel de a fi tine re care au frecventat vila premierului din Sardinia sau resedinta lui din Roma.
Astazi pare sigur ca Berlusconi nu va fi ales niciodata presedinte al Italiei, functie pe care o doreste cu ardoare. Potrivit unor zvonuri, chiar membrii familie sale si ai propriului partid s-ar intoarce impotriva lui din cauza conduitei sale. Unii merg mai departe si afirma ca va fi obligat sa demisioneze pana la sfarsitul acestui an. Zvonurile s-ar putea dovedi adevarate. Ultimul scandal se refera la convorbirile inregistrate intre Berlusconi si o dama de companie platita despre nebuniile lor pe patul in care a dormit si presedintele rus, Vladimir Putin, cand l-a vizitat pe omologul sau italian. O dizgratie politica referitoare la un pat legat oarecum de Kremlin ar fi un deznodamant pe care nici chiar canalele de televiziune ale lui Berlusconi n-ar fi putut sa-l inventeze, incheie La Libre Belgique.