Estimarile alarmante ca bancile vest-europene au o expunere de 1.700 miliarde euro pe pietele din Europa de Est reprezinta exagerari, o cifra mai relevanta fiind valoarea de 130 miliarde euro pentru datoriile pe termen scurt, potrivit economistului sef al BERD, Eric Berglof, informeaza Reuters, citat de Mediafax.
Comentariile lui Berglof sunt sustinute si de Institutul pentru Finante Internationale, o asociatie de firme si companii din sectorul financiar cu 400 de membri in intreaga lume, care estimeaza ca fluxurile noi de capital privat catre Romania, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehia si Turcia vor continua "intr-un ritm mult mai lent, insa inca substantial, de 60 miliarde de dolari, echivalentul a 5% din Produsul Intern Brut (PIB) total al acestor state".
Statele membre UE, care au aderat dupa 2004, din Europa Centrala si de Est, s-au confruntat, in februarie, cu o serie de comentarii si studii realizate de analisti si agentii de rating, potrivit carora dezechilibrele economice severe ar putea transforma regiunea in "piata sub-prime a Europei" pentru bancile vest-europene.
Comentariile s-au bazat, printre altele, si pe estimarile Bancii pentru Reglemente Internationale, care indica o expunere de 1.700 miliarde de euro a bancilor din Europa de Vest pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est.
Insa, intr-o scrisoare catre publicatia Financial Times, economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a afirmat ca cifra reprezinta, de fapt, totalul activelor bancilor cu actionariat majoritar strain din regiune, si nu expunerea data de datorii.
"Comparatia pur si simplu nu are sens. O unitate de masura mult mai buna pentru nevoile de refinantare este datoria externa pe termen scurt a sectoarelor bancare din regiune catre creditorii straini", se arata in scrisoarea lui Berglof.
Potrivit oficialului BERD, datoriile externe pe termen scurt ale bancilor din regiune se ridica la 130 miliarde euro, dintre care mai mult de jumatate reprezinta datorii ale subsidiarelor catre companiile-mama. Berglof exclude Rusia si Kazahstanul, deoarece aceste state dispun de resurse uriase, date de exporturile de petrol si gaze naturale, pentru a-si refinanta datoriile.
In acest context, cele mai mari banci prezente la nivel regional, respectiv UniCredit (Italia), Erste si Raiffeisen (Austria) au anuntat, deja, ca vor continua sa sustina subsidiarele din statele Europei Centrale si de Est.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro