1.3 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialBerceanu vrea taxe mai mici in porturi

Berceanu vrea taxe mai mici in porturi

» Traian Basescu si Radu Berceanu s-au intalnit duminica, la Constanta,cu reprezentantii autoritatii navale si cu principalii operatori portuari din zona maritima.

La sfarsitul reuniunii, care a durat peste o ora, ministrul Radu Berceanu a declarat ca, in cadrul intrevederii, seful statului si-a reafirmat principala preocupare pentru proiectele de dezvoltare a porturilor maritime, dar si pentru ameliorarea efectelor crizei economice, care a afectat sever si activitatea comerciala din principalele terminale maritime romanesti. "Presedintele a sustinut, la aceste discutii, ideea de a reduce taxele portuare pentru navele care vin la reparatii in santierele navale romanesti de la Marea Neagra, astfel incat oferta noastra sa fie pe de-a-ntregul atragatoare si competitiva, vizavi de taxele percepute in regiunea noastra, pentru a accede la infrastructura santierelor navale. S-a facut si o prezentare a taxelor din porturile turcesti, din Croatia si altele similare si s-a constatat ca taxele de la noi sunt semnificativ mai mari si s-a propus gasirea unor modalitati pentru reducerea lor, avand in vedere ca prognozele indica un reviriment inca de la sfarsitul acestui an, in domeniul reparatiilor navale, pe plan mondial.

 

Avem si un termen scurt pana la jumatatea saptamanii viitoare de a intocmi o documentatie, pentru a lua decizia, ulterior, legata de cuantumul cu care vom putea reduce aceste taxe portuare", a precizat Berceanu.
In privinta problemei prabusirii dramatice a volumului minereurilor operate prin Portul Constanta, ca urmare a deciziei Combinatului ArcelorMittal Galati de a-si redirectiona ruta de alimentare cu materie prima prin Bulgaria si Ucraina, Radu Berceanu a declarat ca presedintele Basescu este foarte bine informat in legatura cu aceasta problema si ca in prima parte a lunii septembrie va fi realizata o analiza amanuntita a implicatiilor pe care le are asupra economiei romanesti blocarea activitatii terminalului COMVEX, urmand ca in cea de-a doua parte a lunii septembrie sa se ofere niste raspunsuri la problemele aparute.
"Urmeaza sa vina in Romania si patronul concernului Mittal si speram ca, in acest context, sa fie deblocata criza de la COMVEX", a mentionat ministrul Radu Berceanu.

Cele mai citite

Premierul recunoaște că prețul la gaze a crescut nejustificat și cere măsuri

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că există furnizori care au crescut "nefundamentat" preţurile de furnizare a gazelor naturale, în contextul în care acestea au...

Trei români din patru îşi vor petrece acasă vacanţa de iarnă (sondaj)

Aproximativ 73% dintre români susţin că nu vor pleca deloc în concediu în această iarnă, iar dintre cei care o vor face aproape 11,5%...

Cum poate ajuta toaleta ecologică la reducerea amprentei de carbon

Într-o eră în care preocupările legate de schimbările climatice și impactul asupra mediului devin tot mai accentuate, căutăm soluții inovatoare pentru a diminua amprenta...
Ultima oră
Pe aceeași temă