17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialBerceanu blocheaza constructia aeroportului din Hunedoara

Berceanu blocheaza constructia aeroportului din Hunedoara

» Constructia aeroportului de la Saulesti, de langa Deva, a fost oprita din ordinul ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, desi institutiile statului nu plateau nici un leu pentru amenajarea lui. Berceanu vrea inapoi terenul pe care urma sa fie amenajat aeroportul, atribuit insa tot de Guvern in anul 2005.

In anul 2005, prin hotarare de Guvern, Executivul a aprobat trecerea a 30 de hectare de teren din domeniul public al statului si administrarea Aeroclubului Romaniei in domeniul public al judetului Hunedoara si in administrarea Consiliului Judetean, tocmai pentru construirea aeroportului civil, ale caror costuri ar fi suportate de firma care va castiga licitatia. Terenul a fost deja intabulat, dar pentru realizarea investitiei mai era nevoie de aproape 70 de hectare, insa ministrul Berceanu a instiintat oficialii Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara nu numai ca nu le mai atribuie restul de teren aferent aerodromului, dar, mai mult, vrea terenul inapoi. "Ministrul Transporturilor ne-a anuntat ca se revoca hotararea de guvern si se va prelua inapoi terenul atribuit. Nu a motivat in nici un fel decizia, decat ca nu mai este de acord", a declarat ieri vicepresedintele CJ Hunedoara, Costel Avram.

Construirea aeroportului de la Saulesti face parte din strategia de dezvoltare economico–sociala a judetului Hunedoara, iar Avram atrage atentia ca ar fi deosebit de util, mai ales dupa amenajarea statiunii Alpina – Petrosani. Pana acum, a fost elaborat studiul de fezabilitate pentru aceasta investitie, comandat de CJ Hunedoara si realizat de un grup de firme din Italia. "Stoparea acestei investitii aduce mari prejudicii procesului de dezvoltare a judetului Hunedoara, cu atat mai mult cu cat Uniunea Europeana incurajeaza realizarea de astfel de investitii", a mai spus vicepresedintele CJ Hunedoara. Costurile lucrarii sunt estimate la 15 milioane de euro si, conform studiului de fezabilitate, traficul de pasageri pe aeroport va depasi 100.000 de persoane anual in primii cinci ani de functionare, dar studiul preconizeaza ca, dupa inca cinci ani, ar putea depasi 500.000 de persoane.

 

Lucrarile de constructie a aeroportului de la Saulesti ar fi trebuit sa demareze in acest an, dupa ce Consiliul Judetean Hunedoara a semnat un parteneriat cu o companie italiana, are asigurate si fondurile necesare amenajarii aeroportului, in timp ce autoritatile judetene se obligau sa puna la dispozitia constructorilor terenul necesar. La finele anului 2007, autoritatile judetene din Hunedoara au semnat un protocol de infratire cu Regiunea Sardinia, din Italia, iar atunci au avut loc si primele discutii referitoare la incheierea unui parteneriat in vederea amenajarii acestui aeroport, pe care initial ar fi trebuit sa-l construiasca controversatul om de afaceri Sever Muresan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă