15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBenoît Hamon a câștigat lupta din interiorul Partidului Socialist, împotriva lui Manuel...

Benoît Hamon a câștigat lupta din interiorul Partidului Socialist, împotriva lui Manuel Valls, în cursa pentru alegerile prezidențiale din Franța. Presa franceză: Am crezut că stânga e moartă și îngropată, dar iată că încă mișcă, iar șansele de supraviețuire au crescut

Fostul ministru francez al Educației, Benoît Hamon, a devenit candidatul socialiștilor la președinția Franței, după ce l-a învins pe fostul premier Manuel Valls, în cadrul alegerilor primare ale grupărilor de stânga, informează AFP, citat de Agerpres.

„În această seară, stânga ține fruntea sus, privește spre viitor și vrea să câștige. Avem nevoie de o stângă modernă, inovatoare, orientată spre viitor, care vede lumea așa cum este, nu cum a fost”, a spus Hamon după anunțarea victoriei.

Primul său demers în calitate de candidat desemnat a fost lansarea unui apel către ecologiști și către reprezentanții stângii radicale „pentru a pune bazele unei majorități coerente și durabile” în fața adversarilor declarați: „distrugătoarea extremă dreaptă” condusă de Marine Le Pen și „dreapta conservatoare” reprezentată de François Fillon.

În vârstă de 49 de ani, Hamon a reușit să se impună în fața unor adversari mai experimentați, comentează AFP. Supranumit „micul Benoît” de către unii reprezentanți ai Partidului Socialist, el a știut să îi convingă pe alegători și i-a făcut să creadă într-un „viitor dezirabil”, în pofida celor care l-au calificat drept „un vânzător de iluzii”. 

Cu o atitudine studiată, serios, dar destins, Hamon „a refuzat să fie privit drept omul providențial, dar și-a asumat fără ezitare statutul de candidat al <<utopiei>> în fața <<hiperrealismului>> susținut de fostul premier Manuel Valls, care a învins în primul tur de scrutin, dar a pierdut în al doilea”, se arată în comentariu agenției France Presse.

Hamon și-a petrecut o parte a copilăriei în Senegal, la Dakar. A devenit cunoscut odată cu preluarea mandatului de ministru delegat în 2012, în perioada guvernului condus de Jean-Marc Ayrault și, timp de trei luni, a fost ministrul educației. Pentru că nu era de acord cu orientarea economică a executivului, pe care o considera prea liberală, Hamon a demisionat din Guvern în 2014, mai arată AFP.

În campania pentru prezidențiale, Benoît Hamon a respins ideea de „cursă a creșterii economice”, spunând că preferă o abordare temperată. A spus că vrea să încurajeze reducerea programului de lucru, s-a pronunțat în favoarea unei societăți în care oamenii să nu mai fie stigmatizați pentru orientare sexuală, gen sau religie. 

În viața privată, Hamon a dat dovadă de o deosebită discreție. Are două fiice, iar soția sa ocupă o funcție importantă în cadrul grupului Louis Vuitton Moet Hennessy. Dacă săptămâna trecută presa franceză nu vedea niciun viitor pentru Partidul Socialist, atitudinea s-a schimbat după alegerea lui Hamon. „Am crezut că stânga e moartă și îngropată, dar iată că încă mișcă, iar șansele de supraviețuire au crescut”, notează Liberation.

„Stânga a câștigat alegerile primare”, scrie și Le Parisien, adăugând că „cei de stânga au demonstrat clar că se așteaptă la un candidat și la un Partid Socialist complet de stânga”.

„Partidul Socialist oferă, prin Benoît Hamon, un candidat al <<adevăratei stângi>>”, se arată într-un comentariu al publicației Les Echos.

Le Figaro punctează că nimic nu e bătut în cuie în ce privește formațiunile de stânga. „Victoria lui Benoît Hamon, creșterea sa în sondaje, toate dau peste cap dovezile recente că Partidul Socialist va dispărea”, indică sursa citată. 

„Primul episod al primarelor a semnalat o revenire a stângii, iar al doilea a confirmat-o”, comentează și jurnaliștii de la L’Humanité, pentru care victoria lui Hamon este „o rază de soare într-un peisaj politic marcat de confuzie”.

Liberation notează însă că greul abia începe pentru Benoît Hamon. „Următoarele zile vor fi cruciale. Candidatul abia desemnat nu va avea timp să își savureze victoria. Are obligația de a reorganiza partidul, aflat deja sub presiunea a două forțe centrifuge: Emmanuel Macron, din partea dreptei, și Jean-Luc Mélenchon, din cea a stângii. Amândoi și-au exprimat deschis dorința ca Partidul Socialist să piară. Începând de luni, mai mulți parlamentari social-liberali și-ar putea anunța ralierea la programul fostului bancher Macron, care a luat avânt în sondaje”, se arată în comentariul publicației de stânga.

 

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă