27.4 C
București
joi, 8 iunie 2023
AcasăSpecialBenjamin Netanyahu, înainte de vizita lui Trump în Israel: Ierusalimul a fost...

Benjamin Netanyahu, înainte de vizita lui Trump în Israel: Ierusalimul a fost și va fi mereu capitala statului. Peste 10.000 de polițiști au fost mobilizați pentru vizita președintelui american

Premierul israelian Benjamin Netanyahu susține că Ierusalimul „a fost și va fi mereu capitala Israelului”. Declarația a fost făcută duminică seara, în ajunul vizitei președintelui american Donald Trump, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

„În această seară, spun lumii întregi și în maniera cea mai clară că Ierusalimul a fost și va fi mereu capitala Israelului", a spus premierul Netanyahu, în fața a mii de persoane, cu ocazia festivităților organizate de primăria Ierusalimului pentru a marca a 50-a aniversare a cuceririi Ierusalimului de Est de către armata israeliană.

 

Ierusalimul de Est, partea palestiniană a orașului, este ocupat de Israel din 1967 și între timp anexat, anexare considerată ilegală de către ONU. Acesta găzduiește orașul vechi și zidurile sale, un sit înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Aici se află ultrasensibila Esplanadă a Moscheilor, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului, dar și cel mai sfânt loc pentru evrei, care îl venerează sub numele de Muntele Templului.


Citește și: Președintele SUA va ajunge, luni, în Israel. Cu această ocazie s-a autorizat o serie de concesii palestinienilor

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, va ajunge, luni, în Israel, după o vizită efectuată în Arabia Saudită, unde a semnat afaceri care se pot dezvolta în următorii ani la aproximativ 400 de miliarde de dolari, potrivit Mediafax. Cu această ocazie, Israelul a autorizat palestinienilor câteva concesii economice solicitate chiar de preşedintele Trump, informează Reuters.


Israelul consideră întreg Ierusalimul ca fiind capitala sa indivizibilă, în timp ce palestinienii vor să stabilească în partea estică a orașului capitala statului la care ei aspiră.

Donald Trump a promis în timpul campaniei sale electorale să mute ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și să recunoască Ierusalimul ca și capitală a Israelului. „Muntele Templului și Zidul de Vest vor rămâne mereu sub suveranitate israeliană", a mai spus Netanyahu, referindu-se la cele două situri situate în estul Ierusalimului.

Muntele Templului, denumirea evreiască pentru Esplanada Moscheilor, unde se afla Templul distrus de romani în anul 70, este locul cel mai sacru al iudaismului. Dar rugăciunea fiind interzisă acolo pentru evrei, Zidul Plângerii (sau Zidul de Vest) a devenit locul cel mai sacru unde ei se pot ruga.

Conform EFE, peste 10.000 de polițiști vor fi desfășurați în Ierusalim în timpul vizitei de 28 de ore a liderului de la Casa Albă, cu unități ce vor include agenți în civil, polițiști de frontieră și brigăzi antiteroriste, într-o operațiune denumită „Scutul Albastru".

„Măsurile de securitate au fost deja finalizate în Ierusalim pentru vizita președintelui Trump, luni și marți. Securitate sporită se va înregistra în toate zonele pe care le va vizita, cu accent pe centrul Ierusalimului și Orașul Vechi", a informat purtătorul de cuvânt al poliției, Micky Rosenfeld.

Poliția israeliană lucrează cu Shin Bet (serviciul israelian de securitate internă) și serviciul secret nord-american pentru a garanta deplina securitate pentru Trump, soția sa, fiica și ginerele, precum și pentru sutele de oficiali care îi însoțesc, a informat, duminică,  „The Jerusalem Post", citat de EFE.

Cele mai citite

BNR: Bugetul este extrem de încordat; toţi trebuie să plătim taxele la stat

Toţi bugetarii ar trebui să ştie că bugetul este extrem de încordat şi a da mai mulţi bani cuiva înseamnă a tăia de la...

Ministrul Sănătății s-a întâlnit cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa” şi ai Blocului Naţional Sindical, fiind discutate revendicările acestora

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale "Ambulanța" şi ai Blocului Naţional Sindical, în cadrul întâlnirii fiind discutate revendicările...

MAE a dispus reducerea personalului diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) informează că, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la Bucureşti a fost informat joi, în cadrul unei întrevederi cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă