5.4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialBenedict al XVI-lea: Lagarele de concentrare naziste sunt "simbolul infernului pe pamant"

Benedict al XVI-lea: Lagarele de concentrare naziste sunt “simbolul infernului pe pamant”

Papa Benedict al XVI-lea a comparat lagarele de concentrare naziste cu "simbolul infernului pe pamant", cu ocazia rugaciunii Ingerul Domnului rostite duminica la Castel Gandolfo, resedinta de vara a papilor, in apropierea Romei, potrivit AFP, citata de Agerpres.

"Lagarele de concentrare naziste, ca orice alt lagar de exterminare, pot fi considerate simboluri extreme ale raului, ale infernului care-si deschide portile pe pamant atunci cand omul il uita pe Dumnezeu si incearca sa I substituie, uzurpandu-I dreptul de a hotari ce este bine si ce este rau, de a da viata si moarte", a afirmat papa.

Benedict al XVI-lea i-a evocat, in cadrul Anului sacerdotal, pe unii sfinti comemorati in aceste zile, dintre care doi "martiri ai credintei" omorati la Auschwitz, Edith Stein si Massimiliano Kolbe.

"Din nefericire, acest trist fenomen nu se limiteaza la lagarele de concentrare naziste. Acestea reprezinta mai degraba punctul culminant al unei realitati mai ample si mai difuze", a adaugat Suvernaul Pontif, fara a explica mai clar la ce se refera.

Papa a mai denuntat "filozofiile si ideologiile, dar si modul de gandire si de actiune care exalta libertatea ca principiu unic al omului, ca o alternativa la Dumnezeu, transformandu-l astfel pe om in Dumnezeu si facand din arbitrar modul propriu de comportament".

Benedict al XVI-lea a provocat in trecut o polemica atunci cand a afirmat ca responsabilitatea crimelor naziste revine "unui grup de criminali", care a folosit poporul german "ca instrument al satisfacerii setei de distrugere si de dominare".

Cu ocazia recentei vizite in Tara Sfanta, in luna mai, Vaticanul a dezmintit ca Papa ar fi fost membru al Tineretului Hitlerist.

Potrivit unei anchete germane, citata de agentia de presa catolica franceza i.media, viitorul papa ar fi aderat la Tineretul Hitlerist, impotriva vointei sale, in 1941, in ziua in care isi sarbatorea implinirea a 14 ani. A fost catalogat drept "Zwangs-Hitlerjunge", adica tanar inrolat in baza politicii nationale, si nu "Stamm-Hitlerjunge", cum erau voluntarii. La 2 august 1943, a fost trecut ca membru auxiliar intr-o echipa de aparare anti-aeriana.

Cele mai citite

Noul șef al Statului Major al Apărării este generalul Gheorghiță Vlad, fost luptător în Irak

Noul șef al Statului Major al Apărării (Statul Major General), cea mai înaltă funcție militară din Armata Română, este generalul Gheorghiță Vlad. Generalul Gheorghiță Vlad...

Atelierele Bubu, primul program educativ pentru copiii de 0-3 ani organizat de o instituție culturală din România

Din luna octombrie 2023, Opera Comică pentru Copii vine în atenția publicului cu un program educativ inovator, adresat, în premieră, copiilor de 0-3 ani...

Elevii români, performanță mare la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori

România a obţinut o medalie de aur şi trei de argint la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori.''O medalie de aur şi trei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă