19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBenazir Bhutto, ucisa intr-un atentat

Benazir Bhutto, ucisa intr-un atentat

Benazir Bhutto si-a pierdut viata in atentatul de la Islamabad, transmite CNN.

Sotul militantei, aflat in Dubai, a afirmat ca moartea se datoreaza unui glont care ar fi lovit-o in gat, si nu exploziei.

 

"La ora 6:16 PM, ea a murit", a spus Wasif Ali Khan, colaborator apropiat al fostului premier pakistanez.

 

In varsta de 54 de ani, fostul premier a murit la un spital din Rawalpindi.

 

 

Cel putin 20 persoane au fost ucise joi, la un miting electoral al fostului premier Nawaz Sharif, unul dintre liderii opozitiei, cu doua saptamani inainte de alegerile legislative si locale din Pakistan, a anuntat politia, relateaza AFP. O explozie puternica a avut loc in Pakistan, chiar la o intalnire la care participa Bhutto. Presa prezenta la fata locului vorbeste despre zeci de morti.

 

"Este vorba de un atentat sinucigas; un kamikaze s-a aruncat in aer in timp ce lumea pleca de la miting", a precizat Javed Cheema, purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne.

Focurile de arma par sa fi provenit dintr-o cladire in care se afla un partid politic rival, care il sustine pe Pervez Musharraf, potrivit unor martori oculari. Evenimentul s-a produs cand militantii partidului lui Sharif pregateau panacarte chiar inainte de sosirea liderului lor, iar atunci a izbucnit o cearta, a declarat un politist.

 

Bhutto s-a intors pe 18 octombrie in Pakistan, dupa un exil de opt ani. Nu este prima data cand liderul opozitiei in Pakistan este tinta unui atentat. In luna octombrie, peste 140 de oameni au fost ucisi intr-un atentat asupra vehiculului care o aducea pe Benazir Bhutto de la aeroport. Fostul premier se afla in campanie pentru alegerile parlamentare de la 8 ianuarie.

Bhutto, care a fost arestata la domiciliu dupa ce a revenit in tara din exil, a contactat noua lideri de partide de opozitie in doua zile, potrivit unui responsabil al miscarii sale, dupa ce a negociat mult timp un acord de impartire a puterii cu seful statului. Abia in jurul datei de 10 noiembrie, ea a rupt definitiv orice legatura cu acesta.

Astfel, ea a discutat cu liderii partidului fostului sau rival in exil, fostul premier Nawaz Sharif, cu fosta vedeta de crichet Imran Khan, in prezent liderul unei mici miscari politice, si chiar cu partidele fundamentaliste pe care le-a renegat intotdeauna.

"Vreau sa ma consult cu toti, inclusiv cu Nawaz Sharif", spunea Bhutto.

Fosti rivali in anii 90, Bhutto a fost premier intre 1988-1990 si 1993-1996, iar Sharif intre 1990-1993 si 1996-1999, iar cei doi aveau reputatia ca nu se apreciaza reciproc. Sharif nu s-a ferit in ultima vreme sa denunte jocul dublu al celei care pentru o perioada a negociat o impartire a puterii cu Musharraf. El a primit totusi "favorabil" cererea lui Bhutto, care dorea elaborarea unei strategii comune pentru a boicota alegerile legislative, daca acestea s-ar fi desfasurat in regim de stare de urgenta, instituit de Musharraf, dar ulterior ridicat.

Imran Khan, care a fost pana in prezent criticul cel mai virulent al lui Musharraf cerand pedeapsa cu moartea pentru acesta, s-a declarat si el deschis ideii. Insa fostul campion la crichet a fost arestat si urma sa fie inculpat pentru incitare la revolta armata.

Partidul Poporului Pakistanez (PPP) al lui Bhutto, cel mai important din opozitie, a afirmat ca ea a discutat telefonic si cu Qazi Hussain Ahmad, unul dintre liderii coalitiei parlamentare de opozitie Muttahida Majlis-e-Amal (MMA), din care fac parte sase partide religioase musulmane, printre care fundamentalisti apropiati talibanilor.

O alianta electorala este putin probabila, unul dintre obiectivele anuntate ale lui Bhutto fiind "eradicarea islamismului radical" din Pakistan. "Vom incerca sa gasim un punct de convergenta pentru o strategie comuna: restabilirea Constitutiei, a sistemului judiciar, a libertatii presei si organizarea de alegeri libere si echitabile", a dat asigurari un consilier al lui Bhutto.

"Bhutto, acuzata un timp de indulgenta fata de regim, a capatat un ascendent asupra altor lideri de opozitie, ridicandu-se impotriva autoritarismului", aprecia analistul Imtiaz Alam in cotidianul The News.

Daca toti rivalii de pe turbulenta scena politica pakistaneza "reusesc sa creeze un fel de front unit, vor fi eficienti", considera si Hasan Askari, politolog pensionat din Lahore. "Singura insa, Bhutto nu poate sa reuseasca", a conchis el.

 

 

"Atacul dovedeste ca in Pakistan inca exista persoane care incearca sa submineze procesul de reconciliere si de dezvoltare democratica", a afirmat un oficial al Departamentului de Stat de la Washington, citat de Reutres.

Asasinarea fostului premier Benazir Bhutto ar putea declansa un val de terorism in Pakistan, avertizeaza adjunctul ministrului rus de Externe Aleksandr Losiukov, citat de Reuters.
"Un act terorist este un semn rau. Transmitem condoleante. In mod sigur acest eveniment va declansa un val de terorism", a spus diplomatul rus.

"Condamnam cu fermitate acest atentat si prezentam condoleante apropiatilor lui Benazir Bhutto si speram ca autoritatile din Pakistan vor reusi sa ia masurile necesare penrtu a asigura stabilitatea din tara", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Mihail Kaminin, citat de Interfax.

 

 

Actiunile la Bursele din New York s-au depreciat joi in urma asasinarii fostului premier pakistanez Benazir Bhutto, intr-un atentat comis la un miting al partidului sau la Rawalpindi, in apropierea capitalei Islamabad.

Reactia burselor vine ca urmare a cresterii preturilor la petrol si aur in urma vesti asasinarii fostului premier pakistanez. In prima ora de tranzactionare, indicele Dow Jones industrial a scazut cu 0,47 la suta, cu 64,13 puncte, pana la 13,487.56 puncte, iar indicele compozit Nasdaq a scazut cu 10,31 puncte, 0,38 la suta, pana la 2,714.10 puncte. Pretul titeiului a crescut cu 49 de centi pana la 96,46 dolari pe baril in sedinta de pre-tranzactionare la Bursa de Marfuri de la New York. Bursa new-yorkeza a inregistrat un recul semnificativ, indicii bursieri Dow Jones si Nasdaq scazand cu 0,40%, respectiv 0,30%.

Ministrul de externe britanic, David Miliband, s-a declarat "profund socat" de atacul de la Rawalpindi, lansand un apel la calm si unitate catre pakistanezi.

Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a condamnat "actul odios" care a dus la moartea liderului opozitiei pakistaneze, solicitand comunitatii internationale sa faca totul pentru a asigura "stabilitatea" Pakistanului.

Seful guvernului italian, Romano Prodi, s-a declarat indignat de atentatul contra lui Bhutto, in timp ce purtatorul de cuvant al Vaticanului, frederico Lombardo, a calificat drept "tragic si teribil" atacul de la Rawalpindi.

 

 

Prima femeie premier intr-o tara musulmana

Benazir Bhutto, prima femeie premier din lumea musulmana, s-a nascut in 1953, in provincia Sindh. Fiica fostului premier Zulfikar Ali Bhutto si a unei iraniene de origine kurda, Benazir se bucura de un capital considerabil de popularitate, fiind considerata o campioana a democratiei intr-o tara aflata sub un regim militar.

Parte din imaginea aceasta e data de faptul ca a fost educata in SUA si Marea Britanie. La Oxford a studiat filosofia, stiintele politice si economia, iar la Harvard – politici de guvernare. In 1987 s-a casatorit cu Asif Ali Zardari cu care a avut trei copii.

In 1988, Partidul Popular castiga la alegeri cele mai multe locuri in Adunarea Nationala, iar Benazir Bhutto devine premier la 35 de ani, cel mai tanar lider dintr-o tara musulmana. Este insa demisa doi ani mai tarziu, in urma acuzatiilor de coruptie. In 1993 se relanseaza in functia de premier, dar renunta la aceasta functie tot din cauza scanalurilor de coruptie in care era implicata impreuna cu sotul ei.

Bhutto a fost nevoita sa plece din Pakistan, in 1999, si sa se autoexileze la Dubai. A hotarat insa sa se intoarca in tara natala, pe data de 18 octombrie 2007, pentru a negocia un acord de impartire a puterii cu presedintele Pervez Musharraf. Autoritatile pakistaneze trebuiau sa renunte la acuzatiile de coruptie, dupa ce Bhutto a ajuns la un acord cu Musharaff privind sustinerea candidaturii acestuia la un nou mandat.

Cele mai citite

VIDEO. Botoșani – Gloria Buzău, meci cu 6 goluri! Cinci reușite după pauză

Meciul dintre FC Botoșani și Gloria Buzău, disputat în cadrul etapei a 10-a din Superliga, s-a încheiat cu un spectaculos 3-3, fiind unul dintre...

Viorica Dăncinepoate – Academia Catavencu

După atât de cunoscutele „Scopul partidului social-democrat este să câștige alegerile prezidențiale, locale și parlamentare de anul trecut” și „lupt împotriva unei țări...

Record istoric negativ anunțat de Elena Lasconi. România împrumută 1,2 lei pentru fiecare 3 lei încasaţi

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat pe Facebook că România va atinge un nivel record de împrumuturi în 2024, cu o sumă planificată de...
Ultima oră
Pe aceeași temă