30.8 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialBen Bernanke – inca un mandat la conducerea bancii centrale a SUA

Ben Bernanke – inca un mandat la conducerea bancii centrale a SUA

Presedintele american, barack Obama, l-a redesemnat marti pe Ben Bernanke pentru un al doilea mandat de patru ani in functia de presedinte al Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite, printr-o decizie menita sa confirme optimismul pietelor americane si mondiale cu privire la o revenire rapida din criza economica, informeaza AFP.

Investirea sefului Fed, cum este prescurtata denumirea bancii centrale federale in limbajul curent, necesita avizul Senatului SUA. "Mostenirea" primului mandat al lui Bernanke cuprinde scaderea dobanzii-cheie, aceasta ajungand aproape de zero, si "inundarea" pietelor financiare cu sute de miliarde de dolari pentru combaterea crizei creditelor si un inceput promitator de redresare a economiei. Actiunile energice si rezultatele lui Bernanke – un specialist recunoscut al istoriei si mecanismelor Marii Crize din perioada 1929-1933 – au fost, de altfel, argumentele care l-au convins pe Obama sa-l reinvesteasca pe alesul lui George W. Bush in functia de presedinte al Fed.
Bernanke a preluat conducerea bancii centrale a SUA in februarie 2006, dupa 18 ani in care Fed a fost condusa de Alan Greenspan, supranumit "Oracolul de pe Wall Street".

In ciuda reputatiei strivitoare a predecesorului sau – un adept al teoriei autoreglementarii pietelor, care apela numai la declaratii publice pentru a influenta cursurile –, Bernanke a rupt traditia instituita de acesta, apeland la o mai mare transparenta si sustinand inteventii directe in economie in incercarea de redresare din criza.
Metoda sa de injectare de bani guvernamentali in economie nu a fost conceputa ad-hoc. Inca din 2002 el a fost poreclit "Ben Elicopterul", pentru ca, intr-un discurs in fata Consiliului guvernatorilor Fed, recomanda metoda antideflatie a lui Milton Friedman, care teoretiza ca, atunci cand dobanda de politica monetara este zero si nu mai poate stimula economia, statul trebuie sa ofere direct fonduri agentilor economici pentru a combate deflatia si caderea economica. Pledoaria sa a fost atunci asimilata de adeptii autoreglementarii pietelor cu gestul de a arunca banii din buget din elicopter, comparatie care a generat porecla depreciativa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă