3.2 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSpecialBelgia a trimis un emisar în Serbia pentru a-i îndemna pe romi...

Belgia a trimis un emisar în Serbia pentru a-i îndemna pe romi şi albanezi să nu mai ceară azil

Secretarul de stat belgian pentru Azil şi Migrare Maggie De Block a efectuat luni o vizită la Belgrad pentru a-i îndemna pe cerăţenii sârbi, în special pe membrii minorităţilor romă şi albaneză care trăiesc în condiţii precare în sudul Serbiei, să nu mai ceară azil politic în Belgia, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Am venit să le explic cetăţenilor voştri felul în care am schimbat legislaţia privind solicitanţii de azil” cu scopul de a „preveni abuzurile”, a declarat Maggie De Block pentru jurnalişti.

De la anularea obligativităţii vizelor turistice pentru cetăţenii sârbi, în decembrie 2009, mai multe ţări europene, inclusiv Belgia, s-au confruntat cu un aflux important de solicitanţi de azil din motive economice provenind din Serbia, majoritatea etnici romi şi albanezi.

Ca măsură de prevenire a acestui fenomen, Belgia – unde între 50 şi 70 de cetăţeni sârbi cer azil lunar – a inclus Serbia pe lista ţărilor de origine „sigure”, procedura de luare a deciziilor cu privire la acordarea azilului devenind astfel mai rapidă, iar utilizarea abuzivă a procedurilor de azil fiind limitată.

Maggie De Block a subliniat că solicitanţii de azil provenind din Serbia au de-acum foarte puţine şanse să obţină acest statut în Belgia, precizând că doar 2,9% dintre cele 462 de cereri au fost aprobate anul acesta în perioada ianuarie-septembrie.

Conform noilor măsuri, cererile de azil ale cetăţenilor sârbi vor fi soluţionate în 15 zile, după care solicitanţii de azil nu mai primesc nicio susţinere din partea autorităţilor belgiene. Urmează să le fie oferită o întoarcere „voluntară”, în caz contrar ei fiind obligaţi să părăsească teritoriul Belgiei, cu o interdicţie de a reveni în această ţară din Spaţiul Schengen pe o perioadă de trei până la cinci ani.

Serbia, căreia i-a fost acordat statutul de candidat la adearea la Uniunea Europeană (UE) în martie, a fost deja avertizată în 2011 în legătură cu o reintroduce a obligativităţii vizelor turistice din acelaşi motiv. Comisia Europeană (CE) a introdus oficial, la vremea respectivă, posibilitatea reinstaurării temporare a obligativităţii vizelor turistice pentru cetăţenii unei ţări terţe în anumite condiţii.

Cele mai citite

Eroul cu ligamentul rupt! Riqui Puig, decisiv pentru LA Galaxy, deși accidentat grav

Riqui Puig, fost jucător al Barcelonei, a jucat mai bine de 30 de minute cu o ruptură a ligamentului încrucișat anterior, oferind o pasă...

Rareș Ilie a debutat în noul sezon al Ligue 1! Evoluție discretă în meciul cu Lyon

Fotbalistul român Rareș Ilie a bifat primele minute în acest sezon pentru Nice, intrând pe teren în finalul partidei cu Lyon, pierdută cu scorul...

Vladimir Putin a comentat decizia CCR de a renumăra voturile din primul tur al alegerilor prezidenţiale

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut luni comentarii ironice cu privire la decizia autorităților din România de a efectua o renumărare a voturilor exprimate...
Ultima oră
Pe aceeași temă