Presedintele Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a anuntat la Alba Iulia ca exista mai multi investitori romani si straini interesati sa cumpere activele Uzinei Tractorul Brasov. El i-a mentionat pe Gigi Becali, pe fratii Paunescu si pe Ilie Carabulea, patronul companiei Atlassib.
Presedintele AVAS a precizat, de asemenea, ca indienii de la Mahindra&Mahindra raman interesati sa preia Tractorul, cum sunt si firme din Olanda sau Italia, mai ales ca in noile conditii vanzarea activelor se va realiza fara preluarea datoriilor. Atanasiu a amintit ca Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) uzinei brasovene a luat decizia ca societatea sa fie lichidata voluntar, iar apoi, printr-un lichidator, fluxul tehnologic de productie de tractoare si brandul unitatii sa fie vandute.
Sperante pentru mentinerea marcii
"Speram ca prin aceasta vanzare de grup de active si utilaje sa continue productia de tractoare de la Brasov sub emblema UTB. Speram ca pietele care inca mai exista sa fie dezvoltate in continuare si tractorul romanesc sa apara atat in agricultura autohtona, cat si pe piete externe. In continuare, lichidatorul va vinde toate activele, activ cu activ, incercand sa acoperim cat mai mult din datoriile uzinei", a mai afirmat Atanasiu.
Dupa finalizarea procedurii de lichidare, societatea Tractorul va disparea, iar angajatii vor fi disponibilizati cu plati compensatorii. Teodor Atanasiu a afirmat ca este mai mult ca sigur ca cei mai multi dintre angajatii uzinei brasovene vor fi reangajati de noii investitori care vor continua activitatea dupa cumparare.
Lichidare la Rulmentul, privatizare la Electroputere
Atanasiu a completat ca si Uzina Rulmentul Brasov va intra in lichidare din aceasta luna in aceleasi conditii ca Tractorul, in timp ce societatea Electroputere Craiova va fi privatizata. El a mai spus ca activele Rulmentul vor fi vandute in conformitate cu prevederile legale.
In ceea ce priveste compania Electroputere, Atanasiu a precizat ca societatea a fost scoasa la privatizare de cateva zile. "AVAS a stabilit un caiet de sarcini pentru privatizarea societatii, caiet care cuprinde un punctaj pentru selectarea ofertelor investitorilor. Investitorii vor fi punctati cu 20 la suta pentru pretul platit pe pachetul de actiuni si cu 80 la suta pentru investitiile propuse sa fie facute in cadrul societatii in general, in primul an dupa privatizare si pe capitalul de lucru", a completat presedintele AVAS.
Datorii de patru ori mai mari decat activele
Cu active in valoare de 200 de milioane de euro si cu datorii care se apropie de 800 de milioane de euro, singura solutie pentru Uzina Tractorul a fost lichidarea societatii. AVAS si-a impus propriul plan de restructurare si nu l-a mai acceptat pe cel intocmit de conducerea uzinei, impreuna cu sindicalistii. Astfel, s-a stabilit ca primul val de disponibilizari ii va viza pe 1.800 dintre cei 1.924 de angajati si se va realiza incepand cu 1 martie, dar nu mai tarziu de 14 aprilie. Ceilalti 123 de angajati vor parasi uzina in termen de sase luni, ragaz acordat de Guvern pentru exceptarea companiei de la Legea insolventei. Toti cei care vor fi concediati (mai putin directorul Titu Serban, care va demisiona) vor primi, ca plati compensatorii, doua salarii medii nete pe economie si venituri lunare de completare, in functie de valoarea mediei salariilor din ultimele trei luni dinaintea concedierii. In cazul in care disponibilizatii isi gasesc un alt loc de munca, ei urmeaza sa primeasca in continuare 50 la suta din veniturile lunare de completare, chiar daca vor fi reangajati la uzina brasoveana.